שתף קטע נבחר

 

טווים מסביב לשעון: איראן מכינה שטיחים לעולם

לפני הסנקציות הייתה איראן יצואנית השטיחים מספר 1 בעולם. הסכם הגרעין שבמסגרתו יתחדש ייבוא השטיחים הפרסיים לארה"ב מעיר משנתו את המגזר החבול, והאורגים האיראנים כבר מכינים אלפי שטיחים בעבודת יד שיישלחו לאמריקה: "השטיח הפרסי הוא כמו הדגל שלנו - אין כזה בכל העולם"

סוחר שטיחים מקליפורניה שמחכה לחידוש הייבוא (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סוחר שטיחים מקליפורניה שמחכה לחידוש הייבוא(צילום: רויטרס)

טווי השטיחים המפורסמים של איראן עמוסים בעבודה מאז הסכם הגרעין בין ארצם לבין המעצמות, הסכם שצפוי לחזק את הייצוא האיראני בעקבות ההסרה המתוכננת של הסנקציות הבינלאומיות עליה בחודשים הקרובים.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

עוד חדשות בעולם :


"השטיחים הפרסיים שנטווים בעבודה יד הם שגריר של איראן. אני מאושר שהשגריר הזה נמצא עכשיו בתהליך של חידוש עבודתו בארה"ב", אומרת היצואנית האיראנית ג'ילה רסאם ארבזאדה. "השטיח הפרסי הוא כמו הדגל האיראני - ידוע בכל העולם. בואו נניף את הדגל שלנו".

מנערים את השטיחים: הפרסים באים! (צילום: AP) (צילום: AP)
מנערים את השטיחים: הפרסים באים!(צילום: AP)

הסכם הגרעין בין איראן למעצמות שהושג ב-14 ביולי ושנועד לעצור את תוכנית הגרעין של איראן ולהסיג לאחור כמה אלמנטים בה, קובע שכחלק מההסכם ארה"ב תחדש את הייבוא של שטיחים מאיראן, ייבוא שנעצר בשנת 2010. ענף השטיחים באיראן הוא המגזר שנפגע באופן החמור ביותר מהסנקציות, להוציא את מגזר הנפט האיראני.

 

השוק האמריקני היה לפני הסנקציות יעד לחמישית מייצוא השטיחים של איראן. חמיד קרגר, נשיא מרכז השטיחים הלאומי של איראן, אומר שהיצרנים ברפובליקה האיסלאמית כבר מכינים כעת שטיחים תוך מחשבה על הלקוחות האמריקנים, ומקווים שהסחר בשטיחים עם ארה"ב יתחדש בשנה הבאה.

חמישית מהשטיחים הפרסים מיוצאים לארה"ב, הענף מקווה להתאושש (צילום: AP) (צילום: AP)
חמישית מהשטיחים הפרסים מיוצאים לארה"ב, הענף מקווה להתאושש(צילום: AP)

"אנשים בעסקי השטיחים התחילו לייצר שטיחים שמתאימים לטעם של השוק האמריקני, לקבל הוראות ולנהל משא ומתן עם לקוחות", הוא מספר. "מאז 2010 איבדנו חמישית מהייצוא שלנו כי לא יכולנו למכור לשוק האמריקני. היריבים שלנו תפסו את מקומה של איראן. על כל פנים, אנחנו מצפים שהאמריקנים ישובו ויקדמו בברכה את השטיחים הפרסיים בשל העיצובים והצבעים הייחודיים שלהם".

 

איראן ייצאה שטיחים בשווי 330 מיליון דולר בשנה שעברה. שני שלישים מהשטיחים המיוצרים באיראן הולכים לייצוא. בעבר הייתה איראן יצואנית השטיחים הגדולה בעולם, אבל הסנקציות פגעו בתעשייה והתחרות מצד חיקויים זולים של השטיחים הפרסיים בהודו, בפקיסטן ובסין - תרמה גם היא להצטמצמות השוק הזה.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

היצואנית ארבזאדה מספרת שהיא נערכת להשיב למגוון לקוחות אמריקנים. "האמריקנים והקנדים מעדיפים צבעים בהירים, אבל הדורות המבוגרים יותר מעדיפים צבעים כהים", היא מספרת. "אנחנו עושים הערכה מחדש כדי לענות על הביקוש של הלקוחות האמריקנים שלנו".


העלות של שטיחים בעבודת יד נעה בין כמה אלפי דולרים למיליוני דולרים המושקעים לעתים בשטיחי ענק המתאימים לארמונות. בשנת 2000 למשל שלחה איראן שטיח ענקי בעבודת יד לסולטן של עומאן, תמורת 5.2 מיליון דולר. ב-2006 היא ייצרה את השטיח הארוג הגדול בעולם שנועד לכיסוי רצפה, בשווי 8.5 מיליון דולר. הוא נשלח למסגד שייח זייד באבו דאבי שבאיחוד האמירויות.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

גם מגדלי הפיסטוקים מטפחים תקוות. "האמריקנים מעדיפים את שלנו" (צילום: AP) (צילום: AP)
גם מגדלי הפיסטוקים מטפחים תקוות. "האמריקנים מעדיפים את שלנו"(צילום: AP)

איראן רוצה כעת לחדש גם את הייצוא של פיסטוקים, מגזר כלכלי ענקי גם כן במדינה. עם זאת, בעשורים האחרונים הפכה ארה"ב

בעצמה ליצרנית גדולה של פיסטוקים, וייבוא פיסטוקים מאיראן כרוך במס של 300%. לפי לשכת המסחר של איראן, המס הוטל כדי להגן על היצרנים האמריקנים, אבל ראש הלשכה בטוח שלפיסטוקים האיראניים יש יתרון מיוחד: "אמריקנים אוהבים את הטעם של הפיסטוקים האיראניים יותר מאשר את טעם הפיסטוקים שמייצרים אצלם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ויש גם שטיחים של 8 מיליון דולר
צילום: רויטרס
מומלצים