שתף קטע נבחר

 

למה אתם חייבים ללמוד לומר "לא" לילדים?

למרות החופש הארוך, למרות החום הלא הגיוני ולמרות שכבר אין כוח - למה כל כך קשה לנו לומר "לא" לילדים ואיך בכל זאת פונים אליהם בצורה נכונה ויעילה שתרגיע את כל בני הבית?

שמיעת "לא" היא חשובה והכרחית להתפתחותו של הילד. דרך ה"לא" שלנו הילד לומד על העולם, על מה אסור ומה מותר, מה מקובל ומה לא מקובל. אמירת ה"לא" מאפשרת לו ללמוד עצמאות.

 

אולי יעניין אתכם גם:

מחקר מצא: מה העונש הכי אפקטיבי לילדים?

"אמא, משעמם לי" - איך להגיב?

הגיל להתחיל: מתי אפשר לקנות לילד טלפון?

 

כאשר ההורה לא מספק פתרון מיידי, מתעורר אצל הילד הצורך "למצוא פתרון" בעצמו, ניתנת לו ההזדמנות לחפש וללמוד כיצד להתמודד עם הבעיה.

 

צילום: יוגב אטיאס וניצן דרור

צילום: יוגב אטיאס וניצן דרור

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

למה כל כך קשה לנו להגיד לילד שלנו "לא"?

 

  • כי הרבה יותר כיף להגיד "כן", בעיקר למישהו שאנחנו אוהבים. הילד שמח, הוא אומר תודה, מפגין אהבה, ומה יותר נעים להורה מאשר לשמח את ילדו ולקבל תגובה שכזאת?

 

  • כי אמוציונאלית קשה לנו להתמודד עם כך שאכזבנו את הילד. מי מאיתנו נהנה לראות את המבט המאוכזב והעצוב של הילד שלו? זה הרי סוחט רגשית, ולפעמים מעורר מחשבות – אולי אני נוקשה או קשוח מדי? הוא הרי בכל זאת רק ילד.

 

לפייסבוק הורים כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו

 

  • כי אנחנו עלולים לחשוש שאולי אנחנו גורמים לו נזק. אולי הסירוב שלנו יפגע בביטחונו העצמי, אולי אם נגיד לו "לא" הוא ירגיש דחוי ולא אהוב, אולי לכל חבריו אומרים "כן" והסירוב שלנו עלול להפוך אותו לחריג?

 

  • ובואו נודה – כי אנחנו כבר יודעים "מה מחכה לנו" בעקבות ה"לא" ופשוט אין לנו כוח להתמודד. אנחנו מעדיפים "שקט תעשייתי" מהיר ונעים, על פני "פתיחת חזית" – של משא ומתן, של ויכוחים, של מאבקים, של כעסים, של נדנודים חוזרים ונשנים, של בכי והתפרצויות. להגיד "לא" עלול להיות מאוד מעייף.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
להלן מספר המלצות כיצד להגיד לילדים "לא" בצורה נכונה ויעילה:

 

1. דעו מדוע אתם אומרים "לא": היו שקולים ואל תשלפו "לא" באימפולסיביות. ככל שתהיו משוכנעים באשר לסיבת אמירת ה"לא" שלכם, כך יגבר הסיכוי שתצליחו לעמוד בו בעקביות מבלי לסגת.

 

2. אמרו "לא" באופן ברור: היו ברורים וחד משמעיים לגבי מה מותר ומה אסור בבית. הגדירו את הציפיות שלכם בפני הילדים כחלק משגרת ההתנהלות בבית, ולא רק "בזמן אמת", כאשר עליכם לומר "לא". אמרו "לא" באופן רגוע, שקט וסמכותי, מבלי לכעוס, מבלי לצעוק, מבלי להעליב או לפגוע בכבודו של הילד.

 

הוסיפו לאמירת ה"לא" הסבר קצר, ממוקד ונחרץ, מבלי לנסות לשכנע אותו, מבלי להאריך בדיבור וכמובן שמבלי להמתין לקבלת אישורו על החלטתכם.

 

3. הגדירו לילד חלופה התנהגותית: שימו לב שלומר לילד מה "לא לעשות" לא תמיד מלמד אותומה "כן לעשות". לכן, דאגו להגדיר לילד בקצרה מהן ציפיותיכם להתנהגות חלופית נאותה.

 

4. שמרו על עקביות: לעקביות יש תפקיד מפתח ביכולתנו לחנך. אמרתם "לא" – עמדו בו ואל תחזרו בכם. "לא" שהופך להיות "כן" מלמד את הילד שמילתכם אינה סופית ושהכל פתוח למשא ומתן. אם הגדרתם "כלל התנהגות" בבית, היו עקביים באכיפתו והימנעו מעיגולי פינות. אם הגדרתם לדוגמה שבבית שלכם לא צופים בטלוויזיה בזמן האוכל, הקפידו לנהוג כך בכל ארוחה.

 

5. הפגינו חזית אחידה: אל תנהלו ויכוחים על אמירת ה"לא" אל מול הילד, ואל תסתרו זה את דברי זה בפניו. אם יש ביניכם חילוקי דעות באשר להליך החינוכי, דאגו לפתור אותם במועד אחר.

 

באופן הזה תאפשרו לילד לקבל מסר אחיד וברור ותימנעו מהפוטנציאל להפעלת מניפולציה ע"י הילד על ההורה ה"רך" מביניכם.

 

6. הכינו את הילד מראש לקראת אמירת "לא" צפויה: הכנה מוקדמת של הילד תגביר את הסיכוי כי הוא יצליח להתמודד עם התסכול בצורה נאותה. בנוסף, היא גם תעלה את הסבירות שאתם ההורים תבחינו בהתמודדותו המוצלחת עם הקושי ותאפשר לכם להחמיא ולעודד אותו על כך.

 

7. חזקו את הילד על התמודדות נאותה עם תסכול: החמיאו לילד בחום על כל שיפור בהתמודדות עם קבלת ה"לא", אמרו לו שאתם גאים בו על ההשתדלות וכמובן שעל ההצלחה.

 

הכותבת היא מנתחת התנהגות מוסמכת, רכזת מקצועית ומרצה - תכנית ההסמכה בניתוח התנהגות, אוניברסיטת תל אביב

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הפגינו חזית אחידה
צילום: shutterstock
מומלצים