הסרט הערבי, הסוף: שנה קשה בקולנוע המצרי
אחרי שכוכבי הקולנוע עומר שריף ופאתן חממה מתו ב-2015, מצרים נפרדת מעוד סמל של תור הזהב: נור א-שריף, שמוכר לכל חובבי הסרט בימי שישי
אבל נפל השבוע על עולם התרבות הערבי בכלל והמצרי בפרט עם מותו של נור א-שריף, מגדולי וחלוצי הקולנוע הערבי, שהלך לעולמו בגיל 69 בעקבות בעיות בכלי דם ודליקת בקרום הריאה. הוא הכוכב השלישי של תור הזהב הקולנועי במצרים שהולך לעולמו ב-2015, אחרי עומר שריף וגרושתו פאתן חממה.
נור א-שריף נולד ב-1946 למשפחת פועלים בכפר טנבדי שבמחוז מינייה בדרום המדינה. שמו האמיתי הוא מוחמד ג'אבר מוחמד עבדאללה, אך כאשר נכנס לתחום המשחק אימץ את השם שבו התפרסם.
כבר בבית הספר הוא עסק במשחק אך בד בבד שיחק כדורגל בקבוצת הנוער של מועדון הפאר מקהיר זמאלק. אבל אהבתו למשחק הכריעה את הכף והוא זנח את הספורט לטובת לימודי משחק. הוא החל את דרכו בתיאטרון ומשם הדרך לקולנוע ולמסך הקטן הייתה קצרה. ב-1966 הוא כבר שיחק בסרט "קסר א-שוק" (ארמון השוק), שהתבסס על הרומן של הסופר המצרי חתן פרס נובל, נג'יב מחפוז.
א-שריף מחזיק ברזומה שלו לא פחות מ-240 הצגות, סדרות וסרטים שבהם נטל חלק בצורה זו או אחרת. אחרי מותו שיבחה התקשורת הערבית את יכולתו להמציא את עצמו מחדש ולשחק במגוון של תפקידים.
בין הבולטים בהם היה בסרט המצרי "אל-כרנכ" מ-1975, שבו שיחק צעיר שמגויס על ידי השלטונות בזמן משטר האימה של גמאל עבד אל-נאסר כדי לרגל אחר חבריו. ב-2008 הוא שיחק בסרט "בניין יעקוביאן", שהיה מבוסס על הרומן פורץ הדרך של האינטלקטואל עלאא אל-אסוואני, ושפך אור על תחלואיה והשחיתויות בחברה המצרית.
ב-1982 הוא התפרסם בזכות הסרט "נהג האוטובוס" שתיאר את המציאות הקשה של הלוחמים שחזרו משדות הקרב אחרי מלחמת אוקטובר (מלחמת יום הכיפורים) ונאלצו להתמודד עם קשיים כלכליים לא פשוטים.
א-שריף שיחק גם בסדרות היסטוריות על האיסלאם שתיעדו את חייהם של הח'ליפה העבאסי, הארון א-ראשיד, ושל השליט האומיי עומאר בן עבד אל-עזיז. עוד סדרה שהפכה לקאלט עבור המצרים היא "משפחת החאג' מתוואלי", שבה שיחק שריף גבר נשוי לארבע נשים ומנסה לתת להן יחס שווה.
הסדרה "אל תפחדו" מ-2009 עסקה בהרחבה בסוגיה הפלסטינית וביחסים שבין ערבים ליהודים. הסדרה האחרונה שבה הוא שיחק הייתה "ח'לפ אללה" מ-2013, שם הוא שיחק אדם שחולם ומנבא את האירועים לפני שהם מתרחשים כשברקע מהומות האביב הערבי.