שתף קטע נבחר

 

טיפול ראשון: שובת הרעב עבר החייאה ומונשם

העציר הפלסטיני מוחמד עלאן, ששובת רעב כבר כמעט חודשיים, איבד הכרתו במהלך אשפוז בבי"ח ברזילי. בעקבות זאת החל הצוות הרפואי לטפל בו לראשונה

החשש מהידרדרות במצבו של שובת הרעב מתממש: אחרי 59 יום של שביתת רעב, העציר הפלסטיני מוחמד עלאן איבד הבוקר (ו') את הכרתו וסבל מפרכוסים והזיות. בעקבות זאת, החל הצוות הרפואי בבית החולים ברזילי בפעולות החייאה ובהנשמתו - הפעולה הרפואית הראשונה שמתבצעת בעלאן מאז אשפוזו. הוא נלקח לבדיקת CT.

 

לקראת 13:30 הוא הוחזר מונשם למחלקה ומצבו מוגדר יציב. בשלב זה לא אובחן נזק כלשהו. אתמול ניסו רופאים ונציגי הצלב האדום לשכנע את עלאן לסיים את שביתת הרעב, אך הוא עמד בסירובו. מעתה הוא ימשיך לקבל טיפול, וכל עוד הוא לא מביע התנגדות - מצבו צפוי להשתפר. בינתיים הגיעו לבקרו חברי הכנסת חנין זועבי ואחמד טיבי, שנכנסו מלווים בקללות וגידופים. "אם עלאן ימות, ממשלת ישראל תשא באחריות", אמר ח"כ טיבי. 

 

העציר הפלסטיני עבר החייאה, עימות בברזילי    (צילום: רועי עידן)

העציר הפלסטיני עבר החייאה, עימות בברזילי    (צילום: רועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אמו של עלאן: מה שאתה רוצה, אני רוצה    (צילום: רועי עידן)

אמו של עלאן: מה שאתה רוצה, אני רוצה    (צילום: רועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מברזילי נמסר כי לפנות בוקר חלה הידרדרות במצבו של עלאן: "החולה מקבל טיפול רפואי הכולל הנשמה ומתן נוזלים ומלחים לווריד, ומצבו יציב. הטיפול נעה בהתאם להנחיות ועדת האתיקה. הודעה נמסרה לרופא הצלב האדום, שהגיע לבית החולים, ולעורך דינו של החולה. בהמשך יעבור בדיקות נוספות כדי להעריך את מצבו הרפואי ועל מנת לקבוע את המשך הטיפול הנדרש". חזי לוי, מנהל בית החולים, אמר כי כעת "אנחנו מתרכזים בהצלת חייו. המשפחה שותפה בצורך לשמור על חייו. אנחנו לא מזינים אותו".

 

אמו של עלאן נכנסה הבוקר לכמה דקות לחדר שבו מאושפז בנה עלאן. "בני ימות", אמרה עם יציאתה. אתמול היא עוד עודדה אותה להמשיך במחאתו והצוותים הרפואיים אף אמרו כי היא מכנה אותו "שהיד".  עו"ד ג'מאל אל חטיב, פרקליטו של העציר הביטחוני, אישר כי יעבור בדיקת הדמיה לקבוע אם הוא בתרדמת: "צר לנו שהמצב הגיע לכך. בשלב הזה לא ברור אם יוזן בכפיה או לא". בעקבות ההתדרדרות במצבו קראה תנועת הג'יהאד האסלאמי, שעלאן מואשם בהשתייכות אליה, להגביר את התמיכה במאבקו. כמו כן, בתנועה איימו כי אם עלאן ייפגע או ימות, "הדבר יגרום לכולנו לשאת באחריותנו להגן על עמנו ואסירינו".  

ח"כ טיבי בביה"ח ברזילי ()
ח"כ טיבי בביה"ח ברזילי

הפגנת הזדהות עם עלאן ליד מסגד אל-אקצה ()
הפגנת הזדהות עם עלאן ליד מסגד אל-אקצה

ארגון "רופאים לזכויות אדם" הגיבו לדיווחים על איבוד ההכרה והטיפול בשובת הרעב עלאן ואמרו כ "ברגע שאיבד עלאן את הכרתו מורה האתיקה הרפואית כי על הרופא המטפל לפעול בהתאם להבנתו את רצון המטופל ולשיקול דעתו. אנו מקווים ומאמינים כי רופאי ברזילי נהגו בהתאם וכיבדו את רצונו של עלאן. מצב זה אליו הגענו לא היה הכרח המציאות. ניתן היה לקיים דיאלוג ולהגיע להסכמה שהיתה מונעת התדרדרות זו. זה הזמן בו הדרג הפוליטי צריך לקבל החלטה לשחרר את עלאן ממעצרו המנהלי ולאפשר לרופאיו להתרכז במאבק על חייו".

 

עוד לפני אובדן ההכרה, העריכו הרופאים כי הימים הקרובים הם קריטיים. אתמול סיפרו כי הוא סובל מכאבים בפרקים ואמרו כי ראייתו נפגעה ולא ברור אם היא ניתנת לשיקום. הרופאים, שעד היום לא העניקו לו טיפול, הביעו בפני המשפחה חשש שעלאן יסבול בעתיד מנכות מסוימת. 

 

שלשום הגיעו לבית החולים כ-200 עורכי דין מהמגזר הערבי, שמחו נגד הכוונה להזין בכפייה את עלאן. למקום הגיעו מפגינים יהודים שהתעמתו איתם, והמשטרה עצרה שני מפגינים בתום העימות האלים, שכלל גם יידוי אבנים. לא ברור עדיין אם הפלסטיני יהפוך לראשון שיעבור את ההליך המורכב, בהתאם לחוק שאושר בשבוע שעבר בכנסת.

עדיין לא הוזן בכפייה. עלאן בברזילי (צילום: רועי עידן, Gettyimages) (צילום: רועי עידן, Gettyimages)
עדיין לא הוזן בכפייה. עלאן בברזילי(צילום: רועי עידן, Gettyimages)

הזנה בכפייה מתבצעת בדרך כלל בשתי דרכים: הכנסת מזון באמצעות זונדה ומשם היישר לקיבה או באמצעות הכנסת צינור היישר לקיבה. דרך נוספת, נדירה ביישומה, כוללת הזנה דרך עורקים - הכנסת צינור מזון לעורק הראשי או לעורק במפשעה.

 

עלאן, תושב הכפר עינאבוס שמדרום לשכם, נעצר ב-4 בנובמבר אשתקד, ולדברי עורך דינו ג'מיל חטיב, הוא חשוד בהשתייכות לארגון הג'יהאד האיסלאמי ובפעילות ביטחונית שפרטיה לא ידועים לו. בעקבות שביתת הרעב שבה פתח ב-18 ביוני הועבר עלאן בתחילה לסורוקה. החוק בנושא אושר בשבוע שעבר בכנסת ברוב של 46 תומכים מול 40 מתנגדים. לפי החוק, שנקרא "מניעת נזקי שביתת הרעב", המדינה תוכל להזין עצירים שובתי רעב שנשקפת להם סכנת חיים, גם אם הם אינם מסכימים לכך.


פורסם לראשונה 14/08/2015 10:24

 

מורן אזולאי השתתפה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים