אחרי 54 שנה: הדגל האמריקני הונף בקובה
אחרי חידוש היחסים, מזכיר המדינה ג'ון קרי הגיע לשגרירות האמריקנית בהוואנה והניף את דגל ארה"ב אחרי 54 שנות היעדרות. רק הקונגרס יכול לאשר את הסרת האמברגו על קובה וקרי הבהיר: אובמה תומך ופועל להסרתו
אחרי 70 שנה, כף רגלו של מזכיר מדינה אמריקנית נוחתת בקובה ואחרי 54 שנה גם הדגל האמריקני שב להתנוסס במדינה במרכז אמריקה: הערב (ו') נערך טקס הנפת הדגל האמריקני בשגרירות בהוואנה בעקבות חידוש היחסים הדיפלומטיים בין ארה"ב לקובה. ynet העביר את הטקס בשידור חי.
מזכיר המדינה ג'ון קרי נחת אחר הצהריים בהוואנה והיה זה שהניף את הדגל בשגרירות המתחדשת. זהו ביקור ראשון של מזכיר מדינה אמריקני במדינה אחרי 70 שנה. בטקס בשגרירות אמר קרי: "אני יכול לומר שאני מרגיש בבית כי זהו רגע בלתי נשכח". כמה דקות לפני נחיתתו אמר קרי לעיתונאים: "עוד יהיו בעיות, אך זו התחלה".
"זהו יום של הסרת המחסומים ובחינת אפשרויות חדשות", המשיך קרי בנאומו בשגרירות בהוואנה. "המנהיגים שלנו עשו צעד אמיץ ורוצים להתמקד באפשרויות של היום ומחר. צריך לשים סוף לבידוד המשותף לשתי המדינות. המנהיגים בקובה והעם צריכים לדעת: ארה"ב היא מדינה אוהבת דמוקרטיה. אנחנו נמשיך לדחוף את קובה לעמוד במחויבויות הבינלאומיות שלה. אנחנו משוכנעים שהעם הקובני ייהנה אם שלטונו יהיה דמוקרטי".
לגבי עניין האמברגו אמר קרי כי הוא יוסר רק לאחר החלטת קונגרס כנהוג בחוק האמריקני. מזכיר המדינה הבהיר כי הממשל האמריקני תומך בהסרת האמברגו. "הנשיא אובמה כבר נוקט צעדים כדי לפעול להקלת הסנקציות נגד קובה בדמות יחסי סחר ועוד, אבל אנחנו רוצים הקלה נוספת. הכול למען העם הקובני שירגיש הקלה".
קרי המשיך ואמר כי "חידוש היחסים הוא לא בגדר טובה שעשה ממשל אחד לשני. זוהי החלטה של שתי מדינות לטובת האזרחים. אנחנו מאמינים שזה מהלך טוב כדי ששני העמים יכירו טוב יותר אחד את השני. כבר ישנה עלייה של 35% בכמות המהגרים מקובה לארה"ב. אנחנו מקווים שאחרי חידוש היחסים, חברות אמריקניות יבחרו להשקיע בשטח קובה".
קרי צפוי להיפגש לאחר הטקס עם קבוצה של מתנגדי המשטר, פגישה שמעוררת ביקורת על כך שקרי לא הזמין אותם לטקס. במחלקת המדינה טענו כי לא ניתנה להם הזמנה משום שהמקום קטן מדי. לאורך הטיילת חונות מכוניות אמריקניות ענקיות משנות ה-50 של המאה שעברה, עדות לזמן שעצר מלכת לאורך שנות הרודנות של פידל קסטרו והסנקציות האמריקניות.
קובה היא שכנתה של ארה"ב מדרום, ומרוחקת 150 קילומטרים מחופיה. היחסים בין שתי המדינות התקררו מאוד עם עלייתו של פידל קסטרו לשלטון בקובה ב-1959 והפיכתה של הוואנה לבעלת בריתה של ברית המועצות במלחמה הקרה. מאז 1961 קיימה ארה"ב משטר סנקציות נגד האי הקריבי, שבו מתגוררים 11 מיליון איש תחת משטר קומוניסטי.
ארה"ב עשתה מאמצים גדולים במשך שנים להביא להדחת המשטר הקובני ולבודד את האי, כולל החרפת הסנקציות על קובה, אך בחודש דצמבר האחרון הכריז הנשיא ברק אובמה על חידוש היחסים הדיפלומטיים בין שתי המדינות היריבות לאחר לא פחות מ-54 שנה.
קובה זכורה כשחקנית משמעותית במלחמה הקרה בראש ובראשונה בשל משבר הטילים בקובה: טילים גרעיניים סובייטיים הוצבו בקובה באוקטובר 1962, ובמשך 13 יום היו המעצמות הגרעיניות קרובות יותר מאי פעם למלחמה של ממש.
מאז שלהי שנות ה-70 הפעילו ארה"ב וקובה נציגויות אינטרסים דיפלומטיות זו בבירה של זו, אבל לא היו אלה שגרירויות לכל דבר ועניין. הנציגויות הללו הופעלו בחסות שווייץ. הנשיא ראול קסטרו, שהוא אחיו הצעיר של פידל קסטרו, פעל בשנים האחרונות לביצוע רפורמות, וארה"ב תחת אובמה הקלה את משטר הסנקציות על קובה בניסיון לקדם מערכת יחסים חדשה עמה.
לפני שלושה שבועות הפכה ההכרזה של אובמה לרשמית כשהוא ועמיתו הקובני ראול קסטרו חתמו על ההסכם. עם זאת, הקונגרס הנשלט על ידי הרפובליקים מסרב להסיר את הסנקציות הכלכליות של ארה"ב על קובה. ברדיו הרשמי של קובה נאמר שהנפת הדגל מציינת את העובדה ששתי המדינות מתייחסות זו לזו כשווה ולא שמדובר בהפיכתן לידידות בשלב זה.