שתף קטע נבחר
 

מחקר חדש: האם הורות גורמת לכם להיות אומללים?

חוקרים מגרמניה וקנדה מצאו השפעה ישירה על המצב הנפשי של הורים לאחר הבאת הילד הראשון לעולם. מעל 70% מההורים חוו צניחה במצב הרוח הכללי, ורבים מהם החליטו שלא להביא עוד ילד לעולם

ילדים זה שמחה, אבל כנראה שלא תמיד: מחקר חדש מגלה שהורים רבים הופכים לעצובים ואף מדוכאים לאחר לידת הילד הראשון, מה שמרתיע אותם מלהמשיך להביא ילדים לעולם. המחקר החדש פורסם בגליון האחרון של כתב העת Demography.

 

רייצ'ל מרגוליס ועמיתיה מאוניברסיטת מערב אונטריו שבקנדה, בשיתוף המכון למחקר דמוגרפי בגרמניה, ביקשו להבין מדוע חלק מההורים אינם ממשיכים להביא עוד ילדים לעולם לאחר הילד הראשון, בזמן שאינם סובלים מבעיות פוריות.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

על פי נתונים אחרונים בארה"ב, מספר המשפחות הכוללות ילד אחד עלה משמעותית בשנים האחרונות. נכון להיום, מעל מיליון וחצי משפחות אמריקניות כוללות ילד אחד בלבד.

 

החוקרים שמו לב לעובדה שישנם מספר גורמים סוציאליים ודמוגרפיים שעשויים לשחק תפקיד בהחלטת ההורה להביא לעולם יותר מילד אחד. מחקרים מהשנים האחרונות הראו שנשים מפתחות קריירה ומתמקדות פחות ברצון להורות רבת ילדים. עם זאת, עד כה אף מחקר לא בדק לעומק מהן התחושות של ההורים לאחר הילד הראשון.

 

במחקר החדש, בדקו החוקרים נתונים מ-2,301 זוגות הורים בגרמניה, שהיו חלק מסקר סוציואקונומי שאסף נתונים בין השנים 1984 עד 2010. בכל אחד משנות המחקר, האמהות והאבות נדרשו למלא שאלונים בהם דירגו את רמת האושר בחייהם בסולם של 0 עד 10, כאשר 10 מציין את דרגת האושר המקסימלית. בנוסף, ההורים נשאלו על נתונים נוספים בחייהם כמו לידות, יחסי הזוגיות ותעסוקה.

 

החוקרים מצאו כי במהלך המעבר להורות, הנבדקים דיווחו על צניחה של 1.4 נקודות במדד האושר, בהשוואה לשנתיים לפני שהילד נולד. באופן כללי, מעל 70% מההורים חוו צניחה במצב רוח הכללי לאחר לידת הילד הראשון, כאשר מעל שליש חוו ירידה של לפחות 2 נקודות במדד האושר.

 

 ( )

 

החוקרים מצאו עוד, כי הורים שחוו צניחה במדד האושר לאחר לידת הילד הראשון, היו בסיכוי נמוך יותר להביא ילדים נוספים: רק 58% מההורים שדיווחו על ירידה במדד האושר הביאו ילד נוסף בתוך 10 שנים, בהשוואה ל-66% מההורים אצלם לא חלה צניחה בתחושת האושר.

 

הורים בגילאי 30 ומעלה שהיו בעלי לפחות 12 שנות השכלה, היו אלה שמושפעים יותר לרעה מההורות החדשה, ובסיכוי נמוך יותר להמשיך ולהביא ילדים נוספים לעולם.

 

"אנחנו יודעים שצניחה בתחושת האושר היא גורם מרכזי בהחלטת הורים להביא ילדים נוספים לעולם", אמרו החוקרים, "הצניחה באושר מתרחשת במהלך המעבר להורות והיא גורמת לשינוי ניכר בחייהם של ההורים, ביחסי הזוגיות, בעבודה, ואפילו בבריאות בני הזוג, כולם משפיעים ישירות גם על המצב הנפשי".

 

פסיכולוג מומחה: הורות כרוכה בהרבה ויתורים

"ישנה תפיסה שהורות מלווה באמהות חייכניות האוחזות בתינוקות וורדרדים מתוקים", אומר הפסיכולוג הרפואי אפי גיל.

 

"זוהי תפיסה מודרניסטית שהונחלה על ידי דימויים טלוויזיונים. כדאי לזכור שעד המאה העשרים, וגם כיום במדינות עולם שליששי – ילדים מובאים לעולם ככח עזר משפחתי, כגורם להגדלת הייצור במשק המשפחתי, ולא מתוך חיפוש אחר אושר.

 

"הציפייה הגבוהה להגברת האושר בהבאת צאצאים אל מול המציאות, הכרוכה בוויתורים כואבים על החיים הקודמים נטולי המחוייבות ההורית - היא גורם מרכזי בירידה ברמות האושר בהבאת צאצא ראשון".

 

"הורות ראשונית כרוכה בירידה באיכות השינה, בהתעוררויות רבות באמצע הלילה, בויתור על בילויים הדדיים של בני הזוג, בחוסר יכולת לספונטאניות" מוסיף גיל, "ההורות מובילה לירידה בקיום יחסי מין וליכולת מופחתת של בני הזוג להקדיש תשומת לב זה לזו.

 

"גם מבחינה קרייריסטית, אמהות רבות נאלצות לקטוע את מעורבותן בשוק העבודה לתקופת הלידה ואחריה, והדבר מעורר תסכולים. אלו וויתורים כואבים הדורשים הסתגלות ובשלות אישית".

 

האם ניתן להתגבר על התקופה הזו ולמנוע את ההידרדרות במצב התסכול? גיל: "ככל שעובר הזמן ניתן ללמוד כיצד לשלב טוב יותר בין החיים שקדמו להולדת הילדים - לחיי המשפחה, דרך קבלת עזרה מחברים ובני משפחה, בעזרות בביביסיטר לבילויים משותפים של בני הזוג, חזרה הדרגתית לשוק העבודה ועוד.

 

לאחר שהשינוי המשפחתי כבר נעשה קל יותר לקבל צאצא נוסף למשפחה. אומנם הבאת ילדים מובילה לירידה באיכות החיים אך מחקרים רבים עדיין מצביעים על המשמעות הגבוהה שילדים מוסיפים לחיינו".

 

 צפו: איך תחזקו את הקשר עם הילד ותיהנו מההורות?

 

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuttrtstock
צניחה במצב רוח הכללי לאחר לידת הילד הראשון
צילום: shuttrtstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים