מה בריא יותר - גלידה רגילה או גלידת יוגורט?
הישראלים אוהבים גלידה בכל עונות השנה. אבל האם גלידות היוגורט שהמכירות שלהם הוכפלו בשנים האחרונות, אכן בריאות יותר מהגלידות הרגילות?
אין כמו גלידה ביום שרב לוהט. אבל האם כדאי לבחור בגלידה רגילה, או בגלידת יוגורט שרק בשמה מסמלת בריאות?
מכירות גלידות היוגורט בארה"ב בלבד קפצו בשנים האחרונות ב-21%, ומספר החנויות שמוכרות גלידות יוגורט הוכפל בשבע השנים האחרונות. ואם אתם חושבים שגלידת יוגורט בריאה יותר, אתם לא לבד. על פי סקר שערכה רשת גלידת היוגורט מנצ'יז, כ-95% מהאמריקנים מאמינים שגלידת היוגורט אכן בריאה יותר מגלידה רגילה.
איך מייצרים את גלידות היוגורט?
מבט מעמיק ברכיבי התזונה, מגלה את האמת ההפוכה לגמרי: גלידת יוגורט אולי מזכירה לכם את מעדן הבוקר העשיר בפרוביוטיקה, אבל לא כל גלידות היוגורט מיוצרות באופן שווה.
תהליך ההקפאה המשמש להכנת הקינוח הורג חלק מהחיידקים הטובים הנמצאים ביוגורט הרגיל. כדי לפצות על כך, חלק מיצרני גלידת היוגורט מוסיפים פרוביוטיקה לאחר תהליך הייצור.
מספר חיידקים שמעניק ליוגורט יעילות פרוביוטית, נקבע על ידי האגודה האמריקנית לתזונה כ-100 מיליון תרביות חיידקים ידידותיים לכל גרם. בארה"ב יצרניות גלידת היוגורט צריכות להתחייב על כך על האריזה. ואם לא מצאתם כיתוב כזה בגלידות כאן בישראל, אין פלא – החברות אינן מוכנות להתחייב על כמות החיידקים, ומשרד הבריאות עצמו אינו מפקח על כך.
כמה סוכר היא מכילה?
הפרוביוטיקה לבדה היא לא היחידה שאמורה להפוך את גלידת היוגורט לבריאה: כמוצר בריאותי, היינו מצפים שהיוגורט יהיה דל קלוריות, ודל סוכר. אבל האמת היא שבחלק מגלידות היוגורט תוכלו למצוא סוכר, ומספר הקלוריות אינו דל בכלל. חלק מגלידות היוגורט מכילות גם 17 גרם סוכר למנה, בהשוואה ל-14 גרם סוכר בגלידה רגילה.
היתרון המרכזי של גלידות היוגורט נעוץ בעובדה שהן דלות שומן, בהשוואה לגלידות רגילות, ולרוב אינן מכילות מעל 5% שומן ל-100 גרם, בהשוואה לאחוזי שומן גבוהים בהרבה בגלידות ובפרט בגלידות השמנת.
אבל צמצום השומן הוא לא תמיד טוב: שומן עשוי להאט את עיכול הסוכרים, מה שמגביר את הסיפוק שלכם מהמנה, מונע קפיצות של סוכר ואפילו משביע. תחליפי הסוכר המשמשים בגלידת היוגורט עלולים מנגד, לגרום לבעיות עיכול, גזים וכאבי בטן.
גודל המנה היא עוד בעיה של גלידות היוגורט: אנשים ממשיכים לחשוב שגלידת היוגורט היא בריאה, וכמה שיותר – הוא יותר טוב. וכך, עלול קינוח גלידת יוגורט להגיע ל-300 עד 400 קלוריות למנה, בהשוואה למנת גלידה רגילה ששווה כ-150 קלוריות. התוספות הטעימות שניתן למלא מעל מנת גלידת היוגורט – ובהם פירות ממותקים, פצפצופי שוקולד, אגוזים, רטבי שוקולד וסילן, עלולים להוסיף בקלות עוד 100 קלוריות למנה.
"מבחינת היוגורט הקפוא, מנה ממוצעת מכילה כ-2.5% שומן וכ-250 קלוריות. טעמו החמוץ של היוגורט עלול להטעות ולגרום לנו לחשוב כי המקפא הינו דל בסוכר.
למעשה הטעם החמוץ ממסך על כמויות הסוכר שהמוצר מכיל. המחשבה כי מקפא היוגורט אינו מכיל כמויות גדולות של סוכר עלול לגרום להוספת שוקולד, ממתקים, פירות ורטבים עתירי סוכר ביד רחבה. בסופו של דבר המאכל ה"בריא" עלול להכיל מאות קלוריות וכמות מופרזת של סוכר".
"מקפאי יוגורט דיאט מכילים כ-200 קלוריות למנה, הבדל של 50 קלוריות בלבד בהשוואה למוצר הרגיל", מוסיפה מירנדה, "כמן כן, מוצרי דיאט מכילים ממתיקים מלאכותיים העלולים לגרום לאי נוחות ולכאבי בטן ואף לחשק מוגבר לאכילת מאכלים מתוקים זמן קצר לאחר צריכתם.
"בשורה התחתונה, כשבוחרים להתפנק בחודשי הקיץ החמים חשוב להתייחס להרכב התזונתי של המנה. ייתכן כי הגלידה האהובה עליכם מכילות פחות קלוריות וסוכר למנה בהשוואה למנה גדולה של יוגורט קפוא עמוסת תוספות שתגרום לצריכת כמויות גדולות של קלוריות, סוכר ושומן".