המועמד למפכ"לות והלינץ' בגולן: דנינו ביקש מניצב דביר לתאם מול צה"ל את פינוי הפצועים
"ידיעות אחרונות" חושף: ב-21 ביוני הותקף אמבולנס צבאי שבו פצועים סורים בחורפיש, אירוע שהסתיים ללא נפגעים. למחרת נערכה ישיבה של צוות פיקוד המשטרה, וחלק מהנוכחים בה מספרים שהמפכ"ל ביקש מניצב זהר דביר לדאוג לאבטחת האמבולנסים. 12 שעות אחר כך בוצע לינץ'. המחוז הצפוני: "לא נפל פגם בהתנהלות"
זה היה אחד הרגעים המביכים של כוחות הביטחון: אמבולנס ובו שני פצועים מכוחות המורדים בסוריה עשה דרכו מהגבול לעבר בית החולים, כשבדרך התקיפו אותו עשרות דרוזים, יידו עליו אבנים, רדפו אחריו ממג'דל שמס ועד נווה אטי"ב, עצרו אותו וביצעו לינץ' בשני הפצועים - שאחד מהם נרצח במקום והאחר נפצע אנושות. אלא שכעת מתברר כי למרות שהמפכ"ל דאז, יוחנן דנינו, הורה באותו בוקר להיערך לתקרית כזו, השיירה נסעה ללא ליווי משטרתי.
הלינץ' התרחש ב-22 ביוני, בדיוק יממה לאחר האירוע שבו הותקפו פצועים סורים בחורפיש שבגליל. כמה עשרות תושבים דרוזים מהמקום ניסו לבלום אמבולנס צבאי שעבר במקום והוביל פצועים מסוריה למרכז הרפואי בנהריה. התושבים דרשו לדעת מי נמצא ברכב, ולאחר שהאמבולנס הצבאי הצליח להתחמק החלו כמה תושבים לרדוף אחריו עם כלי הרכב שלהם וליידות אבנים.
בבוקר שאחרי האירוע בחורפיש התקיימה במשטרה הישיבה השבועית של סגל הפיקוד הבכיר, שבה נדון בין היתר נושא השיירות הצבאיות. מפקד המחוז הצפוני, ניצב זהר דביר, הציג למשתתפים סקירה על האירוע. המפכ"ל דנינו הגדיר אותו "חמור" וביקש לגלות רגישות, לתאם את הפעילות מול גורמי הצבא הרלוונטיים ולקבל דיווח על כך פצוע שמגיע.
אולם משתתפים בישיבה, שבה נכחו כל מפקדי המחוזות ויתר הניצבים, אומרים שדנינו גם ביקש לוודא "שלא יקרו הפתעות" ולטענת אחד המשתתפים בישיבה אף אמר לדביר להודיע לראש אגף המבצעים במשטרה, ניצב אהרון אקסול, אם צריך לגייס כוחות עתודה נוספים לצורך המשימה.
באותו ערב ירד אמבולנס מהגולן ובו שני פצועים סורים. הוא לווה על ידי ג'יפ אחד בלבד של המשטרה הצבאית. לכוח שעליו לא היה שום סיכוי מול 150 הפורעים. וכך, 12 שעות בלבד לאחר אותה ישיבת סגל פיקוד בכיר, התרחש הלינץ' המזעזע, שבו נפצעו גם נגד בצה"ל ורופא צבאי שהיה על האמבולנס.
מיד לאחר הלינץ', במשטרה הטילו את האחריות על הצבא. בצה"ל זעמו וטענו בתגובה כי מאחר שמדובר באזרחים פורעי חוק ובאירוע המתרחש בתוך גבולותיה של מדינת ישראל, זה היה תפקידה שהמשטרה לעצור אותם.
עכשיו מתברר שגם במשטרה ידעו זאת, לראייה: כיום, אחרי התקרית הקשה שהסתיימה במותו של פצוע ממכות ההמון הזועם, מאובטחים האמבולנסים הצבאיים על ידי המשטרה.
חודשיים לאחר האירוע הפך דביר לאחד משלושת המועמדים הסופיים לתפקיד המפכ"ל. קצינים במשטרה מוחים: "זאת שערורייה. על אירוע דקירה במצעד הגאווה הקימו ועדת בדיקה, ושם המשטרה לא ידעה מה צפוי לקרות", אמר קצין בכיר, "והנה, אירוע בצפון שהמשטרה דווקא קיימה עליו דיון - עם כל סגל הפיקוד - דווקא הוא מטואטא מתחת לשולחן".
דובר מחוז צפון במשטרה מסר בתגובה: "בניגוד לטענות העולות בכתבה, לא נפל כל פסול בהתנהלות המחוז בשני האירועים. המחוז פעל בדיוק בהתאם לחוק, לסמכותו ולהנחיות שניתנו. הדברים מעוגנים בפרוטוקול ישיבת סגל הפיקוד הבכיר של משטרת ישראל. צר לנו שגורמים אינטרסנטיים מטילים רפש תוך התעלמות מהעבודות כי לא נמצא כל פסול בהתנהלות המחוז, לרבות בתפקודו לאחר האירוע, שכלל מעצר עשרות חשודים והבאת המבצעים לדין תוך תקופת מעצרם".