האוצר: עליית התעסוקה - בעיקר בקרב נשים
מסקירה של הכלכלן הראשי באוצר עולה כי העליה בשיעורי התעסוקה בישראל, נובעת בעיקר מהצטרפת מאסיבית של נשים בשוק העבודה. בין הסיבות המרכזיות לתופעה: שינויים במיסוי, גידול ברמת ההשכלה של נשים והתרחבות מערכת החינוך לגיל הרך
העלייה בשיעור התעסוקה בישראל בשנים האחרונות נובעת בעיקר מעלייה בשיעור התעסוקה בקרב נשים. כך עולה מסקירה שפרסם היום (א') הכלכלן הראשי במשרד האוצר. העלייה בשיעור התעסוקה בארץ נחשבת לאחת התופעות הכלכליות החשובות בישראל של השנים האחרונות.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה :
רוצים שוויון לנשים? תתחילו בהיי-טק
נשים: רק 29% מהסגל הבכיר באוניברסיטאותפער של 32% בשכר בין נשים לגברים
"בשנים האחרונות דובר רבות על השיפור המשמעותי שנרשם בשיעור ההשתתפות בשוק העבודה בישראל, עד לרמה גבוהה מממוצע ה-OECD", נכתב בסקירה. "פחות דובר על העובדה ששיפור זה נבע, באופן כמעט בלעדי, מעלייה חדה בהשתתפותן של הנשים הישראליות בשוק העבודה. הצטרפות מאסיבית של נשים לשוק העבודה נרשמה גם במדינות אחרות, אך השינוי בישראל היה מהיר במיוחד".
לטענת הכלכלן הראשי, ניתן למנות חמש סיבות מרכזיות לכך שנשים עובדות כיום יותר. האחת היא השינויים שנעשו במערכת המס במסגרת הרפורמות הכלכליות של שנת 2003. שינויים אלה גרמו לכך שנטל המס נמוך במיוחד על משקי בית שבהם שני ההורים עובדים.
סיבה נוספת היא הירידה במרכזיותן של החקלאות והתעשייה לשוק העבודה והתרבותם של מקומות עבודה שבהם לא נדרש כוח פיזי רב. עוד מציינים באוצר את הגידול ברמת השכלה של נשים, את העלאת גיל הפרישה לנשים מ-60 ל-62 ואת התרחבות מערכת החינוך לגיל הרך - כגורמים שהביאו לכך שיותר נשים יוצאות לעבוד מחוץ לבית.
באוצר מונים שתי התפתחויות אשר יכולות להביא לגידול נוסף בשיעור ההשתתפות של נשים בכוח העבודה. הראשונה היא הרחבת הסבסוד לחינוך לגיל הרך, על ידי השלמת המהלך להענקת חינוך חינם מגיל 3 והרחבת ההיצע של מעונות יום מסובסדים.
התפתחות נוספת היא העלאת גיל הפרישה לנשים. בסקירה צוין כי "השוואת גיל הפרישה לנשים לזה של גברים תסייע לנשים להמשיך ולהשתתף בשוק העבודה ולהגיע לפנסיה הולמת. רצוי שמהלך זה יחל מוקדם ככל הניתן. מנגד, דחיית המהלך תחייב שינויים חדים בעתיד וזאת בשל תהליך הזדקנות האוכלוסייה".