פצ"ר חדש: "יגן משפטית על לוחמים מול הטרור"
אל"מ שרון אפק יחליף את אלוף דני עפרוני. "מביא עמו לתפקיד מקצועיות רבה, יושר, חוט שדרה ערכי וראייה משפטית וצבאית רחבה", אמר שר הביטחון יעלון
פצ"ר חדש לצה"ל: שר הביטחון משה יעלון החליט למנות את אלוף-משנה שרון אפק לתפקיד הפרקליט הצבאי הראשי בצה"ל במקומו של אלוף דני עפרוני, המסיים ארבע שנים בתפקיד. עם מינויו יועלה אלוף-משנה שרון אפק לדרגת תת-אלוף. ההחלטה על המינוי התקבלה בתיאום עם הרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט ובהמלצתו.
אל"מ אפק משרת בשנתיים האחרונות כמפקד פו"ם "אפק". בעבר כיהן כסגן הפצ"ר, כיועץ המשפטי של אזור יהודה ושומרון, כפרקליט חיל האוויר וכסגן ראש מחלקת הדין הבינלאומי. הוא בעל תואר ראשון במשפטים בהצטיינות ותואר שני במשפטים בהצטיינות יתרה באוניברסיטת תל אביב, תואר שני בביטחון לאומי בהצטיינות באוניברסיטת חיפה במסגרת המכללה לביטחון לאומי ובוגר התוכנית לבכירים בשירות הציבורי באוניברסיטת הרווארד.
במסגרת הליך הבחירה קיים שר הביטחון יעלון שורה של התייעצויות עם היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין, מפקדים בצה"ל, פרקליטים צבאיים בעבר ובהווה, אנשי מערכת המשפט וגורמים נוספים אשר היו בקשרי עבודה עם המועמדים לתפקיד. "אל"מ אפק הוא בעל ניסיון משפטי עשיר ומגוון, שיסייע לו לפקד על הפרקליטות הצבאית ולהוביל אותה", אמר יעלון. "הוא מביא עמו לתפקיד מקצועיות רבה, יושר, חוט שדרה ערכי וראייה משפטית וצבאית רחבה, תכונות חשובות ביותר לנוכח האתגרים המשמעותיים הניצבים בפני הפרקליטות הצבאית, הן הפנימיים והן החיצוניים".
לדברי יעלון, "הזירה המשפטית-צבאית הפכה בשנים האחרונות לבעלת חשיבות רבה, והיא מורכבת, רוויית אתגרים ומחייבת הבנה עמוקה של הדין הבינלאומי. הדבר בא לידי ביטוי, בין היתר, בצורך בהענקת לגיטימציה משפטית לפעילות צה"ל מול ארגוני טרור חסרי מעצורים המסתתרים מאחורי מגנים אנושיים ובמוסדות אזרחיים, בהגנה משפטית על מפקדים ולוחמים מפני תביעות ברחבי העולם ובשמירה על ערכי צה"ל. אל"מ אפק בקי בסוגיות אלו ואחרות, ומכיר היטב את המערך כולו והאנשים המצוינים המשרתים בו".
מומחה לדין הבינלאומי
אפק נחשב למשפטן מבריק שהגיע מתחום הדין הבינלאומי, עובדה שרלוונטית מאוד מבחינת צה"ל בעת הזאת אל מול המאבקים של הדה-לגיטמציה שמנהלים ארגונים פרו-פלסטיניים נגד ישראל בכלל, ובפרט בעקבות מבצע צוק איתן.
הפצ"ר המכהן עפרוני מתכוון לסיים עד סוף כהונתו בחודש אוקטובר את הטיפול בכמה שיותר תיקים שקשורים במבצע צוק איתן, אך ייתכן שאפק יצטרך גם כן להכריע בנוגע לחלק מהאירועים המלחמתיים שנבדקים.
הכרעה חשובה שעפרוני עדיין לא החליט לגביה היא בשאלה אם לפתוח בחקירה פלילית או להגיש כתבי אישום בגין אירועי "יום שישי השחור" ברפיח, שבמהלכם נהרגו כ-40 פלסטינים, בהם אזרחים בלתי מעורבים, מאש כבדה של צה"ל במהלך המרדף שהתנהל אחרי חוטפיו של הדר גולדין ז"ל.
עפרוני גם טרם הכריע אם להגיש כתבי אישום במסגרת חקירות פליליות שכבר נפתחו לגבי מג"ד השריון סגן אלוף נריה ישורון שהורה לפקודיו להפגיז מרפאה בסג'עיה לזכרו של קצין הכפוף לו רב סרן דימה לויטס שנהרג יום קודם לכן, וכן לגבי התקרית שבה נהרגו יותר מ-10 פלסטינים בבית הספר של אונר"א בצפון הרצועה שבגינה נחקרו כמה קצינים בהם אלוף משנה.
אפק כבר היה מועמד בסיבוב הקודם לתפקיד הפרקליט הצבאי. הוא לא נבחר בשל מחלוקת בין שר הבחטחון והרמטכ"ל הקודמים. מינויו כעת היה צפוי, למרות שהמתמודדים מולו היו היועץ המשפטי של השב"כ אבי לוי וסגן הפרקליט הצבאי המכהן אל"מ אלי בראון. הוא ייאלץ להסתפק בדרגת תת -אלוף ולא אלוף, כמו קודמיו, וזאת בעקבות החלטת הרמטכ"ל לקצץ חמישה תקני אלוף מצמרת צה"ל.