שבועיים אחרי חתונתו: נדבק בחיידק הברוצלה - בגלל עגל שנשחט
החתן, תושב הצפון בן 30, הגיע לביה"ח כשהוא סובל מחום גבוה וכאבים בחזה. הוא טופל על ידי פרופ' ישראל פוטסמן, ראש היחידה למחלות זיהומיות בבני ציון שאומר: "מי שצרך מוצרי חלב לא מפוסטרים או שהיה במגע עם עדרי צאן או בקר ללא פיקוח וטרינרי צריך לפנות לרופא"
לא כך ציפה חתן לחגוג את ירח הדבש: שבועיים לאחר חתונתו, בה נשחט עגל, לקה החתן בלבו כתוצאה מחיידק הברוצלה, הנמצא בדמם של בני בקר. על פי רוב עובר החיידק לבני אדם שצורכים חלב לא מפוסטר, וההידבקות בדרך של מגע בבשר או דם נגוע – נדירה יותר.
החתן, כבן 30 מיישוב הסמוך לחיפה, מהמגזר הערבי, הובא לבית החולים "בני ציון" בחיפה כשבועיים לאחר חתונתו, כשהוא סובל מחום גבוה וסובל מכאבים בחזה. הוא טופל על ידי צוות מכון הלב, וביחידה למחלות זיהומיות, בראשות פרופ׳ ישראל פוטסמן. בבית החולים אמרו כי בזכות האבחון המהיר נמנעה טרגדיה.
קראו עוד
מה גרם להתפרצות חיידק הברוצלה בצפון?
גליל: התפרצות חיידק בשל חלב לא מפוסטר
"המטופל הגיע אלינו כאשר הוא סובל מחום גבוה, תשישות, כאבים בחזה, כאבי ראש ושלשול", סיפר פרופ' פוסטמן השבוע. "לאחר סדרת בדיקות מקיפה התברר כי מדובר בפגיעה נדירה בשריר הלב, על ידי חיידק הברוצלה. ההדבקה בחיידק זה נגרמת בדרך כלל על ידי צריכת מוצרי חלב לא מפוסטרים של בקר נגוע.
"רק לעתים רחוקות המחלה מועברת על ידי צריכת בשר נא, או חדירת חיידקים דרך פצעים בעור, דרך הריריות ועוד" הסביר. בבית החולים העריכו כי בשלב מסוים נגע החתן בבשר הלא מבושל, או בדמו של העגל, והחיידק חדר לגופו.
החולה היה מאושפז בבית החולים במשך קרוב לשבועיים וקיבל טיפול אינטנסיבי באנטיביוטיקה. בסוף השבוע האחרון הוא שוחרר לביתו – ולרעייתו הטרייה.
עלייה מדאיגה של הידבקות בברוצלה
בבית החולים אמרו היום כי בשנים האחרונות יש עלייה מדאיגה במקרי ההידבקות בארץ: אם בשנת 2011 היו בארץ רק 1.6 מקרים ל-100 אלף תושבים הרי ב- 2014 המספר זינק ל-7.4 לכל 100 אלף. מרבית המקרים מתרכזים בנפות ב"ש, חדרה ועכו.
לפני מעט יותר משנה, דווח על התפרצות של המחלה בקרב תושבים במגזר הערבי והדרוזי בגליל המערבי, כתוצאה מאכילה של מוצרי חלב לא מפוסטרים.
המחלה מאופיינת בחום ממושך, כמו גם בדלקת בעצמות, דלקת פרקים, דלקת קרום הלב ודלקת במערכת הרבייה. היא גם עלולה לגרום להפלות בקרב נשים בהיריון. עיקר ההדבקה היא על ידי צריכה של מוצרי חלב שלא עברו פיסטור.
לא ניתן להבחין במוצרים נגועים מכיוון שטעמו או ריחו של המוצר לא מושפע מהחיידק. ניתן גם להידבק על ידי מגע עם בעלי חיים נגועים. אדם שצרך מוצרי חלב לא מפוסטרים או שהיה במגע עם עדרי צאן או בקר ללא פיקוח וטרינרי וסובל מחום ממושך, צריך להודיע זאת לרופא.
צפו - איך מתפשט חיידק הברוצלה