שתף קטע נבחר

 
צילום: Shutterstock

לא על הבולט לבדו: לקראת אליפות העולם

בשבת חוזר הדבר האמיתי כשתחרות האתלטיקה החשובה ביותר של השנה תיפתח בבייג'ינג. חוץ מהפנומן הג'מייקני, יהיו עוד מספר כוכבים שכדאי לכם לעקוב אחריהם: גנזבה דיבאבה תככב ב-1,500, מו פראח צפוי לשלוט בריצות הארוכות, אבל האם מישהו יעצור את קיפרופ והאם ארה"ב תזכה סוף סוף בזהב ב-3,000 מטר מכשולים?

האתלטיקה תפסה כותרות רבות בשבועות האחרונים, אבל לאו דווקא כאלו הקשורות לספורט. חודש אוגוסט נפתח עם שערורייה ענקית בעקבות תחקיר שפירסם עיתון ה"סאנדיי טיימס" הבריטי.

 

כתבי העיתון הצליחו להשיג תוצאות של כ-12 אלף בדיקות דם שנלקחו מ-5,000 ספורטאים, ובעקבות זאת פורסמה מסקנה חד משמעית ומדאיגה: כשליש מהאתלטים שזכו במדליות במשחקים האולימפיים ובאליפויות העולם באתלטיקה בין השנים 2001 ל-2012 חשודים בשימוש בחומרים אסורים.

 

 

צפו בבולט מחלטר בתחרות מוזרה

צפו בבולט מחלטר בתחרות מוזרה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אם זה לא מספיק, שבועיים לאחר מכן התקבלה הוכחה נוספת לצד האפל של הענף, לאחר שהרצה הטורקייה אסלי צ'אקיר אלפטקין (29), שניצחה בגמר האולימפי בלונדון ל-1,500 מ', איבדה את מדליית הזהב והושעתה לשמונה שנים לאחר שנכשלה בבדיקת סמים.

 

הצד האפל של האתלטיקה. אסלי צ'אקיר אלפטקין (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
הצד האפל של האתלטיקה. אסלי צ'אקיר אלפטקין(צילום: גטי אימג'ס)

 

המקרים האלה השכיחו במעט את העובדה שבעוד ימים ספורים ייפתח אירוע השיא של האתלטיקה, אליפות העולם בבייג'ינג. בשבת תתחיל החגיגה באצטדיון "קן הציפור", בו לא מעט כוכבים ינסו להראות שהספורט הוא עדיין מעל לכל - בטח ובטח כשאנחנו נמצאים פחות משנה לפני המשחקים האולימפיים בריו.

 

ברור שרוב העיניים יופנו לאוסיין בולט, שמגיע כדי להגן על תארו המשולש מהאליפות הקודמת (100 מ', 200 מ' ו-100X4 מ'), אבל חוץ ממנו, ישנם מספר ספורטאים נהדרים שראויים לתשומת לב.  

 

אין מי שיותר דומיננטי ממנה. דיבאבה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אין מי שיותר דומיננטי ממנה. דיבאבה(צילום: AFP)

 

גנזבה דיבאבה תנסה לעשות היסטוריה  

אין אתלט בעולם, גבר או אישה, שהיה דומיננטי על המסלול השנה יותר מאשר גנזבה דיבאבה. האתיופית (24) תגיע לקו הזינוק בבייג'ינג כשהיא בלתי מנוצחת ב-15000 ו-5,000 מטר. רגע השיא שלה היה ביולי במונאקו, עם שיא עולם חדש ב-1,500 מ' - 3:50.07 דקות.

 

בנוסף לשליטה שלה ב-1,500 מטר, דיבאבה הפגינה יכולת יוצאת דופן גם ב-5,000 מ', מרחק בו קבעה שיא עולם באולם בפברואר - 14:18:86 דקות. באצטדיון פתוח היא קבעה את התוצאה הרביעית בטיבה בכל הזמנים, 14:15.41 דקות בליגת היהלום בפריז, מה שהפך אותה לפיבורייטית לזכייה בדאבל בסין.

 

כדי לעשות היסטוריה דיבאבה, שראתה איך אחיותיה הגדולות הגיעו בזמן לאירועים הגדולים (טירונש היתה אלופה אולימפית ואלופת עולם ואג'גייהו סגנית אלופה אולימפית), תצטרך לעמוד בלוח זמנים צפוף. היא תרוץ שלושה סיבובים של 1,500 מטר ועוד שני סיבובים ב-5000 מטר. 

 

הסתבך, אבל ממשיך לשלוט. פראח (צילום: getty images) (צילום: getty images)
הסתבך, אבל ממשיך לשלוט. פראח(צילום: getty images)

 

מי יעצור את מו פארח?

האם מישהו מסוגל לנצח את מו פראח? אם נסתמך על שתי תחרויות המטרה הגדולות האחרונות – המשחקים האולימפיים בלונדון 2012 ואליפות העולם במוסקבה 2013, התשובה כנראה תהיה חד משמעית - לא. הבריטי זכה בדאבל בריצות ל-5,000 ו-10,000 מטר.

 

למרות הרזומה המרשים, גם פארח עבר לאחרונה תקופה לא פשוטה. על-פי הפרסום ב"דיילי-מייל", הוא לא היה רחוק מלהחמיץ את השתתפותו באולימפיאדה בגלל אי התייצבות לבדיקות סמים.

 

פראח עם הזהב באליפות העולם ב-2013 (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
פראח עם הזהב באליפות העולם ב-2013(צילום: גטי אימג'ס)

 

בעיתון פורסם שפארח החמיץ שתי בדיקות סמים בתקופה שקדמה לאולימפיאדה. על-פי התקנון של הוועדה למניעת סימום בספורט בבריטניה, היעדרות משלוש בדיקות סמים בתקופה של שנה עלולה להוביל להרחקה של עד ארבע שנים, כך שהאתלט היה רחוק רק היעדרות אחת מעונש כבד.

 

פארח הוזכר גם בעבר בהקשר של סמים בספורט, אבל אז זה לא היה באשמתו. על פי תחקיר של ה-BBC, מאמנו אלברטו סאלאזאר סיפק חומרים אסורים לאחד מרציו הבכירים, האמריקני גאלן ראפ.

 

עד כה השיג פראח ניצחונות בתחרויות ההכנה. אמנם לא בצורה מרשימה, אבל הוא הצליח לעשות את העבודה ולזכות בזהב. הבריטי יליד סומליה יודע שגם מספר צעירים אתיופים דולקים אחריו וירצו לקחת ממנו את הבכורה. הוא יצטרך להיות במיטבו, לשים את כל הבעיות בצד ולהוכיח פעם נוספת כי הוא הטוב ביותר.

 

התאוששה ממחלה. אמה קובורן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
התאוששה ממחלה. אמה קובורן(צילום: רויטרס)

 

מכשול אמריקאי

אוון ג'ייגר ואמה קובורן, הם אמנם עדיין לא שמות מוכרים כל כך בעולם האתלטיקה, אבל אולי בשבוע הבא יוכלו לעשות היסטוריה, ולהיות הראשונים

(גבר או אישה) שיביאו מדליה לארצות הברית ב-3,000 מטר מכשולים.

 

ג'ייגר זכור השנה הרבה בזכות הנפילה שלו במכשול האחרון בליגת היהלום בפריז, שם כבר היה בעמדת ניצחון. הוא ידע להתאושש במהירות, קם והמשיך לרוץ כדי לסיים שני עם שיא אמריקאי חדש - 8:00.45 דקות.

 

תוצאה זו מדרגת אותו במקום השני השנה והתוצאה ה-13 בכל הזמנים. הוא יגיע לסין כדי להיאבק על מדלייה ואולי אפילו לסיים עם הזהב, מה שיעזור לו להשכיח את הנפילה קורעת הלב.

 

הנפילה של ג'ייגר בפריז (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הנפילה של ג'ייגר בפריז(צילום: MCT)

 

בהשוואה לג'ייגר, לאמה קובורן הייתה עד כה שנה פחות טובה. היא מגיעה לאליפות אחרי מחלה שפגעה בהכנות שלה, וזאת אחרי שבשנה שעברה קבעה תוצאה של 9:11.42 דקות. אף אחד לא יתפלא אם היא תזכה במדליה. 

 

פעם שלישית קיפרופ?

אסבל קיפרופ הוא השליט הבלתי מעורער

 בריצה ל-1500 מטר. הקנייתי (26) זכה כבר באליפות העולם בדאגו 2011, מוסקבה 2013 וברזומה שלו גם הזהב האולימפי בבייג'ינג 2008. כעת הוא יגיע להגן על תוארו ולזכות בו בפעם השלישית ברציפות.

 

גם על פי ההכנות הוא נראה מרשים. ביולי במונאקו הוא קבע את תוצאת השנה - 3:26.69 דקות, תוך שהשאיר אבק לכל מתחריו והוכיח לכולם (ובעיקר לעצמו) כי בכל סוג של מצב הוא יכול לזכות בזהב, גם בבייג'ינג.

 

שליט בלתי מעורער ב-1500 מטר. קיפרופ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שליט בלתי מעורער ב-1500 מטר. קיפרופ(צילום: AFP)

 

אם קיפרופ אכן יעשה זאת ויזכה בטריפל, הוא יירשם בהיסטוריה של אליפויות העולם כאתלט השלישי שעושה זאת לאחר נוראדין מורסלי והישאם אל גרוז'. האחרון עדיין מחזיק בשיא העולם וזכה בארבע תארים רצופים בין השנים 1997-2003.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים