בשבוע אחד: 21 אלף הסתננו ליוון
בחודש אחד הגיעו למדינה יותר מהגרים פליטים מבכל 2014. המדינה מוכת המשבר החריף לא ערוכה לזרם הנכנסים לגבולותיה, מרביתם מסוריה, והם מוצאים עצמם ברחובות בתנאים מחפירים. האו"ם: "אירופה חייבת להתערב"
כמעט 21 אלף פליטים ומהגרים הגיעו ליוון רק בשבוע שעבר - כמעט חצי מהנתון של שנת 2014 כולה, כך נמסר מהאו"ם אתמול (ג'). "קצב הכניסה למדינה הלך וגבר בהתמדה בשבועות האחרונים", אמר דובר נציבות האו"ם לפליטים (UNHCR), וויליאם ספינדלר, והוסיף כי מתחילת 2015 יותר מ-160 אלף פליטים ומהגרים הגיעו ליוון, שנאבקת במקביל במשבר כלכלי חסר-תקדים. ממשלת יוון והאו"ם מסכימים כי המשבר החמור לא ייפתר ללא עזרתה הדחופה של אירופה כולה.
- עוד כתבות מעניינות מהעולם ישר לפיד שלכם בפייסבוק
בין 1 בינואר ל-14 באוגוסט לא פחות מ-158,456 פליטים ומהגרים חצו את הים האגאי מטורקיה אל איי יוון, בעוד 1,716 בני אדם נוספים הגיעו דרך הגבול היבשתי, כך על פי נתוני האו"ם. בחודש שעבר בלבד הגיעו 50,242 בני אדם ליוון - נתון הגבוה ממספר הפליטים ומהגרים למדינה בכל 2014.
יותר מ-8 מכל 10 מהגרים ליוון היו אזרחים סורים שנמלטו מהמלחמה האכזרית בארצם, 14% מכלל המגיעים למדינה ברחו מאפגניסטן, ו-3% הם אזרחים עיראקים. מסיבה זו, אמר ספינדלר, "מסתמן שהרוב המכריע של הנכנסים למדינה יוכלו לקבל מעמד של פליטים".
עד לאחרונה, מרבית המהגרים שעשו את הדרך המסוכנת בחציית הים התיכון לאירופה עשו דרכם לאיטליה, אך הסכנות בים ובעיות לוגיסטיות העבירו בחודשים האחרונים את התנועה ליוון הסמוכה. אך כשהם מגיעים לאיי יוון הם נתקלים בין היתר במציאות הקשה במדינה, ומוצאים את עצמם ישנים ברחובות בתנאים קשים, והמתח במדינה מתחיל לתת אותותיו.
האי היווני קוס, שרק בשבוע שעבר הציף תמונות קשות של שוטרים מכים מהגרים באלות ומרססים אותם בזרנוקי כיבוי באצטדיון ספורט שבו התכנסו, הפך לסמל לתגובתה הכושלת של אירופה למשבר הפליטים. "במשך חודשים, נציבות האו"ם לפליטים הזהירה ממשבר פליטים הולך וגואה באיים היווניים", אמר ספינדלר, שהדגיש כי "התשתית, השירותים ונהלי הרישום של הנכנסים ליוון, הן באיים והן בשאר המדינה, צריכים להתחזק בדחיפות".
המדינה מוכת-החובות נוקטת צעדים כדי לטפל בבעיה, ואף אמרה כי הזרם העצום של האנשים הוא יותר מדי עבורה כדי להתמודד לבדה, וביקשה עזרה נוספת מהאיחוד האירופי. ספינדלר הסכים גם הוא שעל אירופה לעשות יותר בנושא הזה.
"במקום להתמודד עם המצב הזה רק באי אחד, אנחנו צריכים להתמודד עם המצב באזור כולו, ולא רק ביוון", אמר, וטען כי מטרתם של "הרוב המכריע" של המהגרים הוא להמשיך ולהגיע לאזורים צפוניים יותר ביבשת.
ספינדלר הודה כי אתונה חסרת משאבים, אך התעקש שהרשויות צריכות לעשות יותר כדי לארגן תגובה ראויה לתופעה. "לממשלת יוון יש אחריות למה שקורה בשטחה. אנחנו מוכנים לעזור להם... אבל הם צריכים להפגין הרבה יותר מנהיגות", אמר.