טרור תוצרת חוץ בתאילנד: מצוד אחר מחבל "מזרח תיכוני", זה הקלסתרון
משטרת תאילנד אומרת כי המטען שהתפוצץ במקדש אראוואן וגרם ל-20 הרוגים והמטען שהתפוצץ אתמול היו דומים למטענים מקצועיים המורכבים בחו"ל. המטען אתמול הכיל רסס כדורים דומה לזה שהיה במטען שפוצץ מחבל איראני לפני שלוש שנים בתאילנד. חיפושים אחר המחבל עם החולצה הצהובה
הסתעפות דרמטית בחקירת פיגוע הטרור בבנגקוק שבה נהרגו 20 בני אדם ונפצעו 125. המשטרה אומרת היום (ד') כי המטען שהתפוצץ במקדש אראוואן והמטען שהושלך אתמול מגשר באזור סאתהורן פיר במרכז בנגקוק הם מטעני צינור מקצועיים הדומים לדגמים המקובלים בחו"ל. כך מסר קצין המשטרה קמתון אויצ'רואן המומחה לפצצות. במשטרה הוסיפו כי המחבל שהניח את הפצצה לא פעל לבדו אלא היה חלק מרשת. בצהריים פורסם הקלסתרון שלו.
הבוקר מדווח "בנגקוק פוסט" כי מחקירת המשטרה עולה שבמקום הפיצוץ אתמול - שבו לא נפגע איש - נמצאה כמות גדולה של רסיסי כדורי 5 מ"מ, באופן דומה למטען שאותו פוצץ מחבל איראני ב-14 בפברואר 2012.
עוד מדווח העיתון התאילנדי כי המשטרה המקומית מחפשת "אדם בעל מראה מזרח תיכוני", שנצפה במצלמות אבטחה לובש חולצה צהובה ועוטה משקפיים בעלי מסגרת שחורה. הוא הגיע על גבי "טוק טוק" נשא תיק גב, הסתובב סביב מקדש אראוואן שבו התרחש הפיגוע, הניח שם את תיקו ועזב על מונית-אופנוע.
עוד חדשות בעולם:
איש הצפרדע: פוטין במצולות, עם מיני-צוללת
זוחלות, יורות וסוחבות גברים: צפו בנשות הקומנדו
בשבוע אחד: 21 אלף הסתננו ליוון
פיגועים ועימותים אלימים אינם זרים לתאילנד, אך הפיצוץ ביום שני בלב בנגקוק היה חסר תקדים מבחינת היקפו ומיקומו ברובע המסחרי של העיר. עד כה לא נתפס החשוד שתועד במצלמות האבטחה, והמשטרה מחפשת אנשים שסייעו לו לבצע את הפיגוע.
גם הטרור המזרח תיכוני הורגש בתאילנד בשנים האחרונות. בדצמבר 2012 עצרו השלטונות את חוסיין אטריס, פעיל חיזבאללה ויליד לבנון, עם טונות של דשן כימי ו-290 ליטרים של אמוניום חנקתי שאותם החביא בדירה שכורה בבנגקוק. הוא נעצר בשדה תעופה במדינה כתוצאה ממידע שהתקבל. לפני כן הוא ניצל דרכון שבדי כדי לצאת למדינה ולהיכנס אליה, לנסוע לאירופה ולמזרח לתיכון – ובחזרה. אלא שהשלטונות לא הצליחו להוכיח את מעורבותו בטרור, והוא שוחרר אחרי פחות משנה עם עונש קל על אחזקת חומרים אסורים.
בכתבה שפורסמה במאי השנה ב"בנגקוק פוסט" נטען שאטריס, על פי החשד, קשור גם להתארגנות חיזבאללה שכשלה בניסיון לבצע פיגועים נגד ישראלים בתאילנד בחג האהבה ב-2012, זמן קצר אחרי מעצרו. חלק מהמחבלים נפצעו בעצמם מפיצוץ המטענים, והם נידונו ל-15 שנה בכלא בתאילנד. היוזמת והמתכננת של הפיגוע, אזרחית איראנית, עדיין חופשית. באותה כתבה נטען כי חלק מהצוות שפעל עם אטריס בבירת תאילנד - בעלי דרכונים אוסטרלים וקנדים - אחראים גם לפיגוע שביצע חיזבאללה נגד ישראלים בבורגס בקיץ 2012.
ראש החונטה הצבאית פראיות צ'אן־אוצ'ה, המשמש גם כראש הממשלה מאז ההפיכה במדינה בשנה שעברה, אמר בתחילה כי החשוד משתייך למחנה "החולצות האדומות" שמתנגד לשלטון, אך במשטרה לא פוסלים אפשרות שמדובר באזרח זר, או במורד מוסלמי. אף ארגון עדיין לא קיבל אחריות על הפיגוע, והמניע לא ברור.
"נראה שהכוונה הייתה לפגוע בתאילנד ולהשיג רווח פוליטי", אמר פראיות צ'אן אוצ'ה. הוא הכריז שמדובר ב"פיגוע הקשה ביותר בתאילנד אי פעם", ולדעתו מדובר באירוע שנועד "להרוס את הכלכלה התאילנדית". במדינה חוששים כעת מהפסדים כבדים בענף התיירות. אתמול צנח המטבע המקומי צנח לשפל של שש שנים, והדולר נסחר תמורת 35.62 באט.
עד הפיגוע שלשום, אזרחים זרים בקושי נמנו בין קורבנות הסכסוכים הפנימיים בתאילנד. הפעם לפחות 11 מההרוגים הם אזרחים זרים. הפיצוץ היה במקדש ארוואן - אטרקציה תיירותית מרכזית בלב העיר, ליד קניון "סנטרל וורלד".
מפקד הצבא בתאילנד אמר אתמול שמאפייני הפיגוע ומימדיו לא הולמים את דרכי הפעולה של כוחות המורדים המוסלמים, או של המתנגדים לממשל הצבאי. למעשה הוא רמז שהאשמה מוטלת על גוף גדול שבסיסו מחוץ לתאילנד. בשעות שלאחר הפיגוע עלו גם שמותיהם של דאעש ואל קאעידה כאחראיים לפיצוץ, אך הארגונים לא קיבלו אחריות.
"מי שמאמין בקארמה יעשה פיגוע במקדש?"
בשנה שעברה הדיח בית המשפט החוקתי את ראש הממשלה יינגלוק צ'ינוואט לאחר שהואשמה בשחיתות, והצבא הכריז על הפיכה צבאית. יינגלוק הייתה ראש הממשלה השנייה מהמשפחה שהודחה בידי הצבא. אחיה, טקסין צ'ינוואט, הודח ב-2006 אחרי שגם הואשם בשחיתות. בממשלה טוענים כי המחבל מגיע ממחנה "החולצות האדומות", שמורכב ברובו ממעמד הפועלים ומתושבי כפרים שנאמנים למשפחת צ'ינוואט. הם מתעמתים מול מחנה "החולצות הצהובות", מעמד הביניים והעשירון העליון שתומכים בצבא.
"יש ארגונים פוליטיים שמתנגדים לחונטה הצבאית, אבל הם דמוקרטים וזה לא הסגנון שלהם", אמר הפרשן בוב גוש ל-CNN. "הם לא הולכים ומבצעים פיגועים נגד אזרחים חפים מפשע ופוגעים בכלכלה של תאילנד". פרשן נוסף אמר כי לא סביר שמתנגדי השלטון, אנשי "החולצות האדומות", יבצעו פיגוע במקדש בארץ בעלת רוב בודהיסטי שבה רבים מאמינים ב"קארמה ואמונות תפלות". לדבריו, "הפיגוע לא קשור לפוליטיקה פנימית".
המורדים המוסלמים הגיעו לבנגקוק?
שנים ארוכות נאבקים המורדים המוסלמים על הרחבת האוטונומיה שלהם בשלוש מדינות מוסלמיות בדרום תאילנד שגובלות במלזיה. בעימותים מול כוחות הביטחון נהרגו עד כה יותר מ-6,400 בני אדם. בוב גוש אמר כי המורדים בוחרים בדרך כלל בפיצוץ מטעני חבלה מאולתרים או במכוניות תופת, ולא מבצעים פיגועים מחוץ לטריטוריה שלהם. "זה לא הסגנון שלהם בכלל", אמר גוש על הפיגוע בלב בנגקוק. "הפעולות שלהם מקומיות מאוד, הם נוטים לתקוף מטרות צבאיות וביטחוניות. הם לא יבצעו פיגוע כזה נגד אזרחים, בטח שלא נגד תיירים".
גם מפקד בכיר בצבא תאילנד אמר כי לא סביר שהמורדים ישתמשו במטען צינור - ששימש את המחבל במקדש ארוואן. הפרשן פול צ'יימברס מזכיר שלאחרונה התקיימו שיחות בין נציגי המורדים לממשל. "כמעט כל ארגוני המורדים היו שותפים לדיאלוג עם הממשל הצבאי, ולכן לא הגיוני מבחינתם לעשות את הפיגוע".
בתאילנד יש מי שמשערים שהאחראים לפיגוע במקדש הם אויגורים, בני מיעוט מוסלמי שמגיעים ממחוז שינג'יאנג בסין. לטענתם התקיפה היא פעולת תגמול על גירוש יותר מ-100 פליטים אויגורים בחזרה לסין בחודש שעבר - גירוש שעורר גינוי בינלאומי. לאויגורים מוצא משותף עם הטורקים, ובחודש שעבר התעמתה המשטרה באיסטנבול עם מפגינים שמחו על הגירוש מחוץ לשגרירות סין.
פעילי זכויות אדם הזהירו כי בסין ירדפו את בני המיעוט המוסלמי. "האפשרות שמדובר במחבלים אויגרים שכועסים על השלטון בגלל הגירוש לסין מאוד לא סבירה", אמר הפרשן פול צ'יימברס.
הלילה, יומיים לאחר הפיגוע שבו נרצחו 22 בני אדם, נפתח מקדש ארוואן מחדש למבקרים. למקום הגיעו אנשים רבים שהגיעו להתפלל ולהניח פרחים.