שתף קטע נבחר

מפצח הבטון של פיקוד העורף. צפו בו בפעולה

הכלי החדש מאפשר לחדור קירות בטון עבים תוך 10 דקות, לעומת כ-50 דקות כיום: "מדובר בזמן קריטי להצלת חיי פצוע לכוד בין הריסות". במקביל, בפיקוד העורף מפתחים טכנולוגיה לאיתור לכודים בעזרת הסלולר

 

 

מפצח הבטון המזוין החדש מארצות הברית נחת בפיקוד העורף: כלי הביקוע האמריקני החדש, CIRT ("קונטרול אימפקט רסקיו טול"), נחת החודש בישראל וכבר נוסה לראשונה באופן מבצעי על ידי לוחמי יחידת החילוץ הארצית של פיקוד העורף, לקראת הכרזה על קליטתו המבצעית בשבועות הקרובים. עד כה היה המפצח רק בשימוש של המשמר הלאומי האמריקני.

 

המכשיר החדש צפוי לחולל מהפכה של ממש ביכולת של יחידת החילוץ הארצית של פיקוד העורף להגיע מהר יותר ללכודים תחת הריסות, בין שממתקפת טילים במלחמה הבאה, בין שאחרי רעידת אדמה קטלנית ובין שבהתמוטטות מבנה על יושביו. מפצח הבטון החדש מסוגל לבקע או לשבור קיר מזוין בעובי של כ-20 ס"מ - כולל קירות של מקלטים או ממ"דים - בעוצמה של 3,000 יחידות ג'אול (יחידת מידה לאנרגיה ולעבודה) במכה אחת, לעומת 100 ג'אול בכלים הקיימים כיום בפיקוד העורף לביקוע קירות, דוגמת הפטישונים המתקדמים ביותר.  

 (צילום: עמית שכטר, דו"צ) (צילום: עמית שכטר, דו
(צילום: עמית שכטר, דו"צ)

 (צילום: עמית שכטר, דו"צ) (צילום: עמית שכטר, דו
(צילום: עמית שכטר, דו"צ)

חיילי פיקוד העורף עם המפצח החדש. "מכפיל כוח עבורנו" (צילום: עמית שכטר, דו"צ) (צילום: עמית שכטר, דו
חיילי פיקוד העורף עם המפצח החדש. "מכפיל כוח עבורנו"(צילום: עמית שכטר, דו"צ)

 

המפצח מסוגל בכל מכה ליצור חור בקיר בקוטר של 50-40 ס"מ, והוא מהיר פי חמישה בהגעה של הכוח אל הלכוד הפצוע. בעזרתו ניתן ליצור חור גדול מספיק להכנסת מחלץ או אלונקה תוך כ-10 דקות בלבד, לעומת 40 דקות עד שעה של עבודת ביקוע בכלים הקיימים כיום. "מדובר בזמן קריטי להצלת חיי פצוע שלכוד בין הריסות, שעלול לאבד דם ולמות מכך", הסבירו בפיקוד העורף. "שעת הזהב ברפואת חירום להצלת פצוע קשה מבוססת קודם על הגעה מהירה אליו".

 

יתרון מרכזי של ה"סירט" נוגע לעצמאות שלו בשטח. הוא אמנם שוקל 50 ק"ג ולכן נדרשים שני מחלצים כדי להפעילו, אך מקור האנרגיה שלו ייחודי: כל מכת הדף שלו על הקיר מתקבלת מירי של כדור ללא קליע בקוטר 7.62 מ"מ, כמו של מקלע מא"ג או של רובה צלפים.

"הכלי הזה הוא מכפיל כוח עבורנו, הוא מיועד כרגע ללוחמי יחידת החילוץ הארצית ולא לגדודים", הסביר סא"ל גולן לנסברג מפיקוד העורף, שפיקד על הכשרת החיילים.

 

"לפי הסטטיסטיקות, בודדים בעולם שרדו יותר מיממה אחת תחת הריסות", הסביר ל-ynet רב-סרן ד"ר אלכס בלכמן, ראש מדור פיתוח אמצעים ייעודיים בפיקוד העורף. "עם הכלי הזה אתה פועל מהר יותר כי אתה לא תלוי יותר בחשמל או בגנרטורים, זה לא כלי עם מנוע שעלול להתקלקל באמצע הפעילות".

 

במהלך ההכשרה שקיימו לוחמים מיחידת חילוץ מיוחדת אמריקנית לעמיתיהם הישראליים בבסיס ההדרכה של פיקוד העורף בצריפין, תורגלה גם הפעלת מעצורים במנגנון הירי של הכלי, בדיוק כמו תפעול מעצור בנשק חם. המטרה הבאה בפיקוד העורף היא לפתח טכנולוגיה חדשה בשם אלומה, לאיתור מדויק של טלפונים ניידים שקבורים בין ההריסות, בהנחה שכל לכוד או פצוע מחזיק לצדו טלפון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שכטר, דו"צ
מפצח הבטון בפעולה
צילום: עמית שכטר, דו"צ
מומלצים