המלצות ששינסקי 2 יישארו בחוק ההסדרים
ראש הממשלה ניסה לטרפד את אישור מסקנות הוועדה והכללתן בחוק ההסדרים, אך שרי האוצר והכלכלה התנגדו. לבסוף הושגה פשרה והמסקנות יעברו בחינה מחדש על ידי ועדה ממשלתית. כיל: "מקיימים דיאלוג רציף לגבי התנאים להמשך ההשקעות בישראל"
המלצות ששינסקי בנוגע לתמלוגים על אוצרות טבע יישארו בחוק ההסדרים, אולם יעברו בחינה מחדש על ידי ועדה ממשלתית. חברי ועדת השרים לענייני חקיקה אישרו היום (ד') את הכללת המלצות ועדת ששינסקי 2 בחוק ההסדרים, לאחר ויכוח ממושך שמסגרתו ניסו שרי הליכוד זאב אלקין ודני דנון לטרפד את המהלך ולהחזיר את ההמלצות למסלול החקיקה הרגיל.
כתבות נוספות בנושא חוק ההסדרים
ניסיונם של אלקין ודנון להוציא את המסקנות מחוק ההסדרים נתקל בהתנגדות מצד שר האוצר, משה כחלון, שדרש הצבעה היום ואמר כי אם יש שרים שמתנגדים אז מוטב שיצביעו נגד. גם שר הכלכלה, אריה דרעי, התנגד להוצאת ההמלצות מחוק ההסדרים ואמר כי ניתן להכניס בהן תיקונים עוד לפני ההצבעה על החוק.
לבסוף הושגה פשרה שלפיה ועדת השרים תאשר את הכללת ההמלצות בחוק ההסדרים והן יוגשו כמו שהן לאישור הכנסת בקריאה ראשונה. לאחר מכן, תמונה ועדה עם נציגים ממשרדי ראש הממשלה, האוצר, הכלכלה והמשפטים אשר תוסמך להמליץ על שינויים בהמלצות. במידה שהוועדה לא תגיע להסכמות, יעלו ההמלצות לדיון נוסף בממשלה לפני הגשת חוק ההסדרים לקריאה שנייה ושלישית.
על פי גורמים בלשכתו של שר הכלכלה הגיעו כחלון ודרעי לסיכום שלפיו תיבחן הסרתם של חסמים המונעים קידומן של השקעות נוספות של כיל בדרום ואת קידומו של הפרויקט לכריית נחושת בתמנע. כמו כן יעביר האוצר סכום של 200 מיליון שקל למשרד הכלכלה לטובת קידום התעסוקה בנגב.
בדיונים המקדימים התברר כי ראש הממשלה בנימין נתניהו התערב על מנת לטרפד את אישור מסקנות ועדת ששינסקי ופנה לשרת המשפטים איילת שקד בבקשה להחזירן לדיון נוסף בממשלה. זאת, על רקע לחצים כבדים שמפעילה חברת כימיקלים לישראל על מנת למנוע את אישור ההמלצות, שצפויות להכניס לקופת המדינה כחצי מיליארד שקל בשנה מתמלוגים ומיסוי על הפקת רווחים ממשאבי טבע. כימיקלים לישראל צפויה להיות החברה העיקרית שתיפגע מההמלצות
ועדת ששינסקי מונתה על ידי שר האוצר הקודם, יאיר לפיד, על מנת לבחון את נושא התמלוגים שגובה המדינה מחברות שמפיקות רווחים מאוצרות טבע של המדינה. ההמלצות העיקריות של הוועדה היו לגבות תמלוגים בשיעור של 5% מההכנסות של כל חברה שמפיקה רווח ממכירת משאבי טבע, למעט מים מינרלים ומחצבות. כמו כן, המליצה הוועדה להטיל מס רווחי יתר בשיעור של 25%-42% על חברות שמפיקות רווחים של יותר מ-14% משווי נכסיהן. המלצה זו נוגעת בפועל לכימיקלים לישראל, שמחזיקה במפעלי ים המלח שמרוויחים מאות מיליוני שקלים בשנה.
מאז פרסום ההמלצות מנהלת חברת כימיקלים לישראל מאבק נגד יישומן. המאבק כולל איומים מרומזים כי הפגיעה ברווחי החברה תוביל אותה לסגירת מפעלים בדרום הארץ. האיום בפגיעה בעובדים מפעיל גם לחץ פוליטי על חברי כנסת מהליכוד, היות שעובדי החברה נחשבים לכוח אלקטורלי חשוב במפלגת השלטון. יושב ראש מועצת עובדי מפעלי ים המלח, ארמונד לנקרי, משמש גם כיו"ר סניף הליכוד בדימונה.
מכיל נמסר כי "במהלך החודשים האחרונים, מקיימת החברה דיאלוג רציף עם הנוגעים בדבר בממשלה לגבי התנאים הנדרשים עבורה להמשך השקעות בישראל. החברה מבקשת סביבה עסקית שתאפשר לפעילות החברה בישראל להישאר תחרותית בהשוואה לפעילות בעולם, ובכלל זה ודאות ויציבות רגולטורית, שתאפשר תכנון והשקעה לטווח ארוך. כיל מקווה כי ההידברות תאפשר לה לשוב ולהשקיע בישראל לאחר שדירקטוריון כיל החליט במרץ ובאוגוסט 2014, בעקבות פרסום המלצות ועדת ששינסקי 2, על הקפאת השקעות בהיקף של 750 מיליון דולר, וכן על בחינה מחדש של השקעות נוספות בהיקף של מיליארד דולר".