לסגור בשבת: התראות לבעלי מכולות בי-ם
בעקבות כוונת העירייה לקנוס מכולות שפתוחות בשבת, פקחים החלו לחלק מכתבי התראה לבעלי המכולות שלא יוכלו לפתוח את עסקיהם בשבתות החל מ-5 בספטמבר. בעלי המכולות מבטיחים מאבק: "לא מפריעים לאף אחד"
המאבק על צביון העיר ירושלים ממשיך להחריף: פקחים של עיריית ירושלים החלו היום (ד') לחלק מכתבי התראה למכולות בירושלים בדרישה לסגור אותן החל מיום שבת, 5 בספטמבר, ואם ייפתחו את עסקיהם בשבת - הם צפויים לקנסות. כך נודע ל-ynet.
במכתבי התראה שחולקו למכולת מוכרת במרכז העיר נכתב כי העסק עובר על חוק סגירת בתי עסק בימי מנוחה מסוג "קיוסק" משנת 1955 ויש לסגור את העסק בשבתות בצמיתות.
לאחר שבתל אביב החלו לגבש מדיניות חדשה לפתיחת מכולות בסופי שבוע בעקבות פסיקת בג"ץ, גם עיריית ירושלים תפעל להטיל קנסות על מכולות שפתוחות בשבת זה עשרות שנים.
בעלי המכולות ופעילים חילונים ואף דתיים בירושלים הבטיחו לא לעבור בשתיקה על הצעד של העירייה וציינו כי ייצאו למאבק. "אנחנו לא מפריעים לאף אחד בכך שאנחנו פתוחים, אלא רק מסייעים למי שצריך אותנו – אנשים שצריכים מצרכים לשבת ובליינים שמסתובבים במרכז העיר", אומר בעלים של מכולת מוכרת במרכז העיר. "ביום שאני אקבל דוחות אאלץ לסגור, אני לא אוכל לספוג דוחות. אם ירצו לסגור אותנו – נאבק"
בעירייה הדגישו כי בזמן שחוק העזר העירוני מתיר פעילות בילוי ותרבות בסופי שבוע, פעילות מסחר אסורה על פי החוק, אולם החלטת העירייה גורמת לזעם בקרב פעילים חילוניים וליברליים בירושלים הטוענים כי מדובר בכניעה ללחצי החרדים. לדברי המתנגדים להחלטה, מדובר במספר מצומצם של מכולות הפועל זה עשרות שנים ללא הפרעה לצביון השבת בירושלים ואין כל סיבה לשנות את המדיניות לגבם.
במכתב שהעבירו הפקחים לבעלי העסקים הוסבר כי בעקבות פסיקת בג"ץ בעתירה שהוגשה נגד עיריית תל אביב, חלה חובה על רשות מקומית לקבוע מדיניות אכיפה לאי קיום מסחר בשבת. בהמשך המכתב מצוין כי העסק הרלוונטי מצוי באזור שבו על פי מדיניות העירייה תחול אכיפה מוגברת.
חברי מועצה מהסיעות הליברליות בעיריית ירושלים סירבו לקבל את טיעון העירייה כי הצעד נעשה בעקבות פסיקת בג"ץ לגבי המכולות בתל אביב וטוענים כי העירייה נכנעה ללחצים של החרדים, שזועמים על פתיחת מתחם ה"יס פלאנט" בשבת וסגירת המכולות מהווה מעין "פיצוי".
"אין סיבה לשלם מחיר פוליטי"
עינב בר, חברת המועצה מטעם סיעת "התעוררות" ומחזיקת תיק קידום עסקים, זעמה: "עד עכשיו היו לי תקוות שאתבדה וראש העיר ייסוג מסיכומו עם החרדים. לצערי, מכתבי ההתראה מלמדים כי ראש העיר ניר ברקת רציני בכוונותיו לסגור את המרכולים בשבת", אומרת בר.
באשר לטענות כי סגירת המכולות בשבתות כ"פיצוי" לחרדים על פתיחת מתחם הקולנוע "יס פלאנט" בשבתות הסבירה בר:
"ההסכם תמוה כפליים על רקע העובדה כי מדובר במתחם קולנוע פרטי על קרקע פרטית. אין כל סיבה לשלם על פתיחתו מחיר פוליטי כלשהו בתי קולנוע היו פתוחים בשבת בירושלים כל השנים וכך יישאר".
לסיום אומרת חברת המועצה כי "צעד זה תמוה ויוביל אותנו שנים רבות לאחור. אנחנו בסיעת 'התעוררות' עומדים לצד בעלי העסקים בסוגיה הזו ונתמוך בהם על מנת שימשיכו לפעול בשבת".
לפני כשנתיים קיבל בג"ץ את עתירת בעלי מכולות בתל אביב שטענו כי מדיניות אכיפת חוק העזר העירוני בתל אביב מפלה מכולות קטנות שאינן יכולות לעמוד בקנסות שמטילה העירייה. הפסיקה הובילה לשינוי מדיניות עיריית תל אביב.
בהמשך לפסיקה זו הורה לאחרונה היועץ המשפטי של עיריית ירושלים על הגדרת אזורים שונים בעיר שבהם תתחיל העירייה לבצע אכיפה מופחתת נגד מכולות הפתוחות בשבת כמו שכונות עין כרם, תלפיות ודרום מערב העיר ואילו במקומות אחרים כגון חלקים ממרכז העיר תבוצע אכיפה מוגברת.
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "מדובר בהנחיה של היועץ המשפטי לעירייה בעקבות פסיקת בג"ץ בנוגע למרכולים בתל אביב, שלפיה חלה חובה על העירייה לקבוע מדיניות אכיפה לאי קיום מסחר בשבת. על כן הוגדרו אזורים שונים בעיר שבהם תהיה אכיפה מופחתת ובהם תהיה אכיפה מוגברת. יצויין כי אין כל שינוי בחוק ובסטטוס קוו הנהוג במשך שנים בירושלים שלפיו בשבת מותר לפתוח בעיר בתי קולנוע, מקומות בילוי ומסעדות וחל איסור על מסחר ותחבורה ציבורית. מדובר בשמונה מרכולים מתוך מאות עסקים הפתוחים בירושלים בשבת".