8 תופעות הבריאות המוזרות שיש רק לג'ינג'ים
הגנטיקה שצובעת את השיער לאדום גורמת לג'ינג'ים להיות רגישים יותר לנוגדני כאב ולשינויי טמפרטורה וגם למושכים יותר משאר בני האדם. אמנם צבע השיער שלהם הוא הנדיר ביותר, אבל אי אפשר להתעלם מהם
קראו עוד על אדומי השיער:
זן נכחד ומנומש: 10 עובדות על ג'ינג'ים
ג'ינג'ים? בבנק הזרע לא יקבלו את התרומה שלכם
1. המוטציה האדומה
רק בשנת 2000 מדענים זיהו את הגן שאחראי לצבע השיער: חלבון קולטן למלנוקורטין 1 –MC1R. לכולנו יש את הגן הזה, אבל לעתים הוא עובר מוטציה, הגורמת לגוון הג'ינג'י האופייני, יחד עם עור חיוור ועיניים בהירות.
מאחר ש-MC1R התגלה רק לפני 15 שנים, החוקרים עדיין לא יודעים מה כמות האנשים הג'ינג'ים המדוייקת ברחבי העולם. על פי ההערכות, המספרים נעים בין 1% ל-2% מאוכלוסיית העולם.
2. מגלים שינויי טמפרטורה במהירות
אותה מוטציה שגורמת לצבע שיער אדום, גם גורמת להם להיות רגישים יותר לשינויי טמפרטורה, אפילו הקלה ביותר. הם חשים בשינויי טמפרטורת חום וקור ברגישות גבוהה יותר מאנשים עם צבעי שיער אחרים. כך שאם אדם בעל צבע שחור מתלונן על מזג אוויר קר, הג'ינג'י לידו ירגיש בו בעוצמות גבוהות הרבה יותר.
3. רגישים יותר לנוגדי כאב
חלק מהמוטציות בגן MC1R שהופכות צבע שיער לג'ינג'י, גם משחררות הורמונים במוח שיכולים לחקות אנדורפינים, אותם חומרים בעלי אפקט שיכוך כאב בגוף. כתוצאה מכך, ג'ינג'ים יכולים ליטול מינונים נמוכים יותר של משככי כאבים, כדי לקבל את אותו אפקט של הקלה על כאב.
4. יותר הרדמה בזמן ניתוח
ג'ינג'ים זקוקים ל- 20% יותר חומר הרדמה מאשר כהי שיער. הגן MC1R שייך לאותה משפחת גנים המשחקת תפקיד במנגנון הכאב. המוטציה גורמת לג'ינג'ים להיות רגישים יותר לה מאשר שאר האנשים בעלי צבעי שיער אחרים. ככל הנראה, הגן MC1R משחק תפקיד במוח ועשוי להשפיע על פעילותם של אנדורפינים, "משככי הכאב הטבעיים בגוף".
5. יותר ויטמין D
בארצות צפון אירופאיות כמות הג'ינג'ים הגדולה ביותר, ויש לכך סיבה. כאשר בני האדם היגרו מאפריקה לפני עשרות אלפי שנים, העור שלהם התבהר במשך הזמן משום שהם נחשפו לפחות שמש. אנשים בעלי עור כהה פיתחו זאת כדי להגן על עצמם מקרינת השמש, אולם התהליך הזה גרם להם לייצר פחות ויטמין D. מצד שני, בעלי שיער אדום שאינם מקבלים מספיק אור שמש, הצליחו להסתגל והם מייצרים כמויות גבוהות יותר של ויטמין D.
6. סיכון גבוה למחלות מסויימות
לרוע מזלם, ג'ינג'ים נמצאים בסיכון כמעט כפול ללקות במחלת הפרקינסון, בהשוואה לבעלי שיער כהה. אחד המחקרים שפורסם בשנת 2009 בכתב העת Annals of Neurology בחן מעל 130 אלף איש במשך 16 שנים, ומצא כי בעלי שיער אדום היו בסיכון גבוה מאלה בעלי שיער כהה מסיבה לא ברורה.
עכשיו התברר מדוע ג'ינג'ים נמצאים בסיכון גבוה יותר למלנומה, הצורה הקטלנית ביותר של סרטן. המוטציה MC1R אינה נקשרת לגן אחר בשם PTEN, שידוע כמונע גידולים ומגן בפני סרטן, כך על פי מחקר שבוצע בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הארוורד. תחת נסיבות רגילות, כשאין מוטציה, הגן יקשר ויגן בפני התפתחות תאים סרטניים. אולם כאשר עורם של ג'ינגים נחשף לקרינת ה-UV, הגן PTEN נשבר והתאים מייצרי הפיגמנט מלאנין, צומחים ומשגשגים במהירות, ומתפתחים לכדי סרטן.
7. כמעט ולא מאפירים
שיערם של הג'ינג'ים הופך לזהוב, אחר כך לבלונדיני ולבסוף ללבן, כשהם מדלגים לחלוטין על שלב השיער האפור. הם נוטים גם לשמור על הפיגמנטים שלהם לזמן ארוך יותר ושיערם עבה יותר מאחרים. צבע שיער אדום הוא גם הגוון הקשה ביותר לצביעה, ולכן מהווה אתגר לאלה שמבקשים לצבוע אותו.
8. יותר סקס
כאשר ג'ינג'ים או ג'ינג'יות נכנסים לחדר, יש סיכוי גבוה שלא תתעלמו מהם. העובדה הזו הופכת אותם, במיוחד נשים ג'ינג'יות, לאטרקטיביות יותר, לפחות במונחים של משחקי חיזור. פסיכולוגים סבורים שג'ינג'ים גורמים ליותר משיכה ותשוקה מכל בעלי צבע השיער האחרים, ככל הנראה משום שהצבע האדמוני מסמל פריון חיות ונעורים. אנשים, על פי ההערכות, נמשכים גם לדברים נדירים, מה שמגביר את המשיכה של ג'ינג'ים וג'ינג'יות בעיני אחרים.
צפו בכנס הג'ינג'ים באירלנד: