שתף קטע נבחר

שוברים בלוקים וזורקים: תיעוד טרור האבנים

בסרטון שצולם בעיסאוויה נראים עשרות מיידים אבנים ובקבוקי תבערה, ומגנים על עצמם בפחי אשפה של עיריית ירושלים. על הרכבת הקלה הושלכו השנה אבנים יותר מ-80 פעם. והטרור מכה גם בשומרון: "מנסים לקחת טרמפים רק בשעות האור"

 

צעיר פלסטיני לוקח בלוק אבן, שובר אותו וברסיסים משתמשים הוא וחבריו כדי לתקוף את כוחות הביטחון. זו רק תמונה אחת שחוזרת על עצמה מדי יום באזור מזרח ירושלים. סרטון שצולם לאחרונה בעיסאוויה שבמזרח ירושלים נותן מבט למציאות היומיומית שאיתה מתמודדים הכוחות.

 

בסרטון נראים עשרות צעירים פלסטינים רעולי פנים משליכים בקבוקי תבערה ואבנים לעבר שוטרים ולוחמי מג"ב תוך שהם קוראים "אללה אכבר" והכוחות מגיבים בירי אמצעים לפיזור הפגנות. בנוסף הם נראים משתמשים בפחי אשפה של עיריית ירושלים כדי להגן על עצמם מירי הכוחות. בעימותים אתמול נפגע שוטר באורח קל מזכוכיות לאחר שהושלך לעברו בקבוק תבערה.

 

לוקח בלוק כדי להשיג כמה שיותר אבנים  ()
לוקח בלוק כדי להשיג כמה שיותר אבנים

עוד מצרך שכיח. בקבוק תבערה ()
עוד מצרך שכיח. בקבוק תבערה

 (צילום: google maps) (צילום: google maps)
(צילום: google maps)

נזקים לרכבת הקלה בירושלים. ריבוי מקרים (צילום: סוכנות תצפית) (צילום: סוכנות תצפית)
נזקים לרכבת הקלה בירושלים. ריבוי מקרים(צילום: סוכנות תצפית)

 (צילום: סוכנות תצפית) (צילום: סוכנות תצפית)
(צילום: סוכנות תצפית)
 

שכונת עיסאוויה ממוקמת בצפון מזרח ירושלים, צמוד לשכונת הגבעה הצרפתית ולקמפוס הר הצופים של האוניברסיטה העברית. בחלקים מהתיעוד ניתן לראות את המבנים בקמפוס הר הצופים של האוניברסיטה משקיפים על העימותים. אך זו לא זירת העימותים היחידה. מוקד מרכזי של יידויי אבנים בירושלים הוא ציר שועפט והרכבת הקלה שעוברת בו וסופגת מדי יום אבן אחר אבן. רק אתמול בערב והיום בבוקר נרשמו מספר מקרים תוך שעות בודדות במה שהפך לאירוע כמעט יומיומי.

 

הפרות סדר, מעצרים וכתבי אישום

במשטרה התייחסו לפעולות שביצעו לאחרונה בשכונה: "בשל הפרות סדר של צעירים תושבי עיסאוויה ובהן יידויי אבנים, השלכת בקבוקי תבערה ודרדור צמיגים בוערים לציר מעלה אדומים, נסגר הכביש היוצא מהשכונה לכיוון ציר מעלה אדומים למען שמירה על ביטחון האזרחים".

 

עוד מסרו כי שוטרי מחוז ירושלים, מג"ב ירושלים וכוחות תגבור בתוככי שכונת עיסאוויה פועלים "מול הפורעים במטרה למנוע את הגעתם לצירים הסמוכים לשכונה ולמנוע פגיעה בחפים מפשע". כמו כן לדברי המשטרה אנשיה פועלים גם במישור המודיעיני. "בחודש האחרון נעצרו על ידי מרחב קדם והמפלג לתפקידים מיוחדים בימ"ר ירושלים 16 חשודים בהפרות סדר בעיסאוויה, מהם 11 קטינים". נגד שמונה מהם הגישו כתבי אישום.

 

בנוסף, בקשר לשתי הפרות סדר נוספות בשכונה, עצרו חוקרי המפלג לתפקידים מיוחדים בסוף יולי 20 צעירים מקומיים, מהם 10 קטינים והוגשו 15 כתבי אישום נגדם. "משטרת ירושלים תמשיך בפעילותה ותניח ידה על כל פורע חוק", מסרו. המשטרה קוראת להנהגה המקומית, להורים ולבוגרים בשכונה לגלות אחריות ולמנוע הפרות סדר והשתתפות קטינים באירועים שמסכנים חפים מפשע וגם את עצמם. 

 

מתחילת השנה: 80 זריקות אבנים על הרכבת הקלה

חברת "סיטיפס", המפעילה את הרכבת הקלה בירושלים, הציגה לאחרונה בכנסת נתונים, שלפיהם בחצי השנה הראשונה של שנת 2015 אירעו יותר מ-80 אירועים של זריקות אבנים על הרכבת הקלה. ב-46 מקרים נדרשו החלפות חלונות ברכבות. על פי המשטרה, מתחילת חודש אוגוסט אירעו שבעה אירועים.

 

מ"סיטיפס" נמסר כי "הרכבת הקלה ממוגנת כדי לשמור על ביטחון הנוסעים ולכן גם כשנזרקו אבנים לא היו נפגעים. עם זאת, אנו רואים בחומרה את המקרים האלו ואנו נמצאים בקשר שוטף עם המשטרה וגורמים נוספים שמטפלים בנושא ובטוחים שהם עושים הכול כדי למנוע הישנות המקרים".

 

המציאות בשומרון: "כמו לפני שנתיים"

בינתיים, באזור השומרון נרשמו לא מעט אירועים אלימים, האחרון שבהם אמש כשפלסטיני זרק מטען צינור על מוצב צה"לי סמוך למחסום המנהרות. הבוקר בצמתים תפוח וגוש עציון כבר נשמעו קולות ייאוש מהמציאות הביטחונית המתדרדרת בקרב המתנחלים שעמדו בטרמפיאדות שציינו שאחרי פיגוע הטרור היהודי שבו נרצחו שניים מבני משפחת דוואבשה בכפר דומא, המצב השתנה.

 

"הייתה תקופה ארוכה של שקט יחסי ועכשיו ואחרי מה שקרה בדומא, הכול חזר להיות כמו שהיה כאן לפני שנה ושנתיים", אמר יונתן בן ה-19 בטרמפיאדה בצומת תפוח. כשהוא מצביע על אנדרטה לזכרו של אביתר בורובסקי ז"ל שנרצח במקום באפריל 2013 הוא אומר: "אני והחברים שלי כבר איבדנו תקווה לגבי השלום כי אין עם מי לדבר. יש פחד, אבל צריך להמשיך ולחיות. אנחנו משתדלים לנסוע בטרמפים בשעות האור ובחשיכה עומדים קרוב למג"בניקים שמוצבים בטרמפיאדות לכל מקרה שלא יהיה".

 

תחושת המציאות נראית היטב גם על שלטים שנתלו לאחרונה על קירות הבטון בתחנות האוטובוסים שנכתבו על ידי החמ"ל של פלוגת תפוח. "תושבים נכבדים שלום!", נכתב על המודעות שהודבקו לקירות הבטון. "היה ומצאתם עצמכם לבד בתחנה, יותר מנשמח להגיע ולארח לכם חברה".

 

אמונה (16), תושבת יצהר, שעמדה בטרמפיאדה בצומת תפוח עם אמה ושתי אחיותיה, צחקה כשנשאלה אם יש סיכוי שבעתיד תעלה לטרמפ עם נהג פלסטיני. "הם שונאים אותנו ואנחנו אותם", אמרה. "לפני שיהיה שלום צריך שיפסיקו לדקור ולזרוק אבנים ובקבוקי תבערה ושיבינו שאנחנו חיים כאן ואין לנו כוונה לוותר על יישוב הארץ בכל שטחי מדינת ישראל".

חשים בשינוי מגמה לרעה. צומת תפוח (צילום: איתי בלומנטל) (צילום: איתי בלומנטל)
חשים בשינוי מגמה לרעה. צומת תפוח(צילום: איתי בלומנטל)

ממשיכים לעלות על טרמפים (צילום: איתי בלומנטל) (צילום: איתי בלומנטל)
ממשיכים לעלות על טרמפים(צילום: איתי בלומנטל)

שלא תישארו לבד. ההצעה לטרמפיסטים (צילום: איתי בלומנטל) (צילום: איתי בלומנטל)
שלא תישארו לבד. ההצעה לטרמפיסטים(צילום: איתי בלומנטל)

 (צילום: איתי בלומנטל) (צילום: איתי בלומנטל)
(צילום: איתי בלומנטל)
 

לוחמי מג"ב בצומת ניסו לשדר שגרה כרגיל, אולם גם הם לא יכולים להתכחש למציאות הביטחונית שנכפתה עליהם. "אנחנו נזהרים יותר ועושים מה שצריך כדי לשמור על התושבים", אמר לוחם מג"ב. "הבנו שיש להם שיטה חדשה, להתלונן על כאבי ראש ואז לשלוף סכין ולדקור, אז אנחנו נזהרים, שומרים מרחק ושומרים אחד על השני".

 

בצומת גוש עציון החלו אחר הצהריים להתקבץ נערים בדרכם הביתה במרכז הארץ ובירושלים. "אנחנו נוסעים בטרמפים כבר שנים ואין לנו ברירה אחרת", אמר עודד שלומד בישיבת מקור חיים. "כל כמה חודשים יש גל חדש וזה לא ישתנה בקרוב. מאז מה שהיה בדומא, רואים על הכבישים הרבה יותר חיילים ומג"בניקים, אבל זה לא פתרון. מה שצריך לעשות הוא שהממשלה תקבל החלטה שעל כל אירוע בונים יישוב חדש וממשיכים לפתח את היישובים. רק ככה הטרור ייפסק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צעיר בעיסאוויה עם בקבוק תבערה
מומלצים