חינוך חינם? 6,313 שקל בשנה לבית הספר
טבלת תשלומי ההורים לשנה הבאה תאלץ את מרביתם להוציא יותר מ-1,300 שקל, אולם אחרים ישלמו עוד אלפי שקלים עבור תגבורי לימוד. "לא אשתף פעולה עם הסחטנות", אמרה אם. משרד החינוך: "נושא התל"ן עדיין בדיונים"
"משרד החינוך מעניק גושפנקה חוקית לגבייה אסורה של תשלומים באלפי שקלים". חוק לימוד חובה קובע עיקרון שלפיו כל תלמיד בישראל זכאי לחינוך חינם באופן שיבטיח שוויון הזדמנויות לכל תלמיד בלי קשר למצב הכלכלי של הוריו. אלא שחוקים לחוד - ומציאות לחוד. בחודש שעבר אושרה בוועדת החינוך של הכנסת טבלת תשלומי ההורים לשנת הלימודים הקרובה, אך גביות נוספות יגדילו גם השנה את הוצאות ההורים באלפי שקלים ויעמיקו את הפערים.
תשלום החובה היחיד במערכת החינוך הוא ביטוח בריאות שעומד על כ-49 שקלים בשנה. מעבר לכך אישרה ועדת החינוך של הכנסת טבלת תשלומי רשות, אלא שבפועל נאלצים ההורים להוציא כספים גם עבור סעיפי הרשות.
בטבלת תשלומי ההורים לשנת תשע"ו ניתן לראות שתשלום עבור סל תרבות נע בין 99 שקלים בשנה בחינוך היסודי ועד 176 שקלים בשנה בתיכונים. עבור טיולים לפי תוכנית ישלמו הורים לילדים בבתי ספר יסודיים בין 78 ל-101 שקלים בשנה, ואילו בחינוך העל-יסודי ישלמו ההורים בין 387 ל-616 שקלים בשנה.
להשוואה בין תשלומי ההורים בשנים תשע"ג-תשע"ה - לחצו כאן
מהטבלה עולה כי הורה לילד בכיתות א' או ב' ישלם 507 שקלים בשנה, הורה לילד בכיתה ג'-ד' ישלם 532 שקלים. בכיתות ה'-ו' יעלה התשלום השנתי וינוע בין 658 ל-868 שקלים. בחטיבת הביניים התשלומים גבוהים יותר וינועו בין 993 ל-1,134 שקלים בשנה. בתיכון ייאלצו הורי התלמידים לשלם בין 1,186 ל-1,339 שקלים בשנה. יצוין כי לפי החוק אם הורה לא יכול לעמוד בתשלומים מבחינה כלכלית, אסור למנוע מילדיו להשתתף בפעילויות הבית ספריות.
מעבר לזה ישנם בתי ספר שמספקים ארוחת צהריים מתוקף חוק ארוחה יומית לתלמיד במסגרת יום לימודים ארוך. כאן התקצוב הוא דיפרנציאלי ותלוי בהכנסת ההורים. הורים שהכנסתם לא עולה על 1,273 שקלים בחודש לא משלמים כלל, והורים שהכנסתם עולה על 2,172 שקלים בחודש משלמים כשישה שקלים ליום, ובסך הכול 1,314 שקלים בשנה.
וישנם גם הסכומים המרביים שנקבעו עבור רכישת שירותים מרצון, שמשמעם התארגנות משותפת של הורים לרכישות על מנת לצמצם את העלויות. בחינוך הקדם-יסודי עומד התשלום המקסימלי על 125 שקלים, ביסודי על 250 שקלים, ובחינוך העל-יסודי עומד התשלום המקסימלי על 450 שקלים בשנה.
תשלום נוסף שקיים במערכת החינוך בישראל הוא התל"ן (תוכנית לימודים נוספת), שמתחלק לתל"ן בסיסי ותל"ן ייחודי, ואולי מהווה את הגורם הבעייתי ביותר בתשלומי ההורים. התל"ן הבסיסי מתייחס לפעילויות בשעות אחר הצהריים שמבקשים הורים לספק לילדיהם. הוא מוגבל לעד חמש שעות בשבוע, ומי שלא רוצה לקחת בו חלק לא חייב לעשות כן. בשנת הלימודים תשע"ו, בדומה לתשע"ה, יעמוד התל"ן הבסיסי בחינוך היסודי על כ-885 שקלים, ואילו בחינוך העל-יסודי ינוע בין 1,060 ל-1,150 שקלים.
התל"ן הייחודי, לעומת זאת, מאפשר לבתי הספר לקבל עוד 10 שעות לימוד, שיהוו תוספת לתוכניות הייחודיות שבמוסד. בשנת תשע"ו יעמוד התשלום עבור תל"ן ייחודי על כ- 1,770 שקלים בשנה בחינוך היסודי וכ-1,150 שקלים בשנה בחינוך העל-יסודי. לפני כשנה עתרו הורים לבג"ץ בדרישה למנוע אפשרות לגבות תשלומי הורים חריגים. בעתירה ניתנה דוגמה לגבייה של כ-8,000 שקלים בבית ספר ייחודי, לפני ועדת חריגים, הסעות וטאבלטים.
"מטעים את הציבור"
עו"ד הרן רייכמן, שמייצג את ההורים מטעם הקליניקה למשפט ומדיניות חינוך של הפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, אמר כי "שרי החינוך לדורותיהם מספרים לנו כי תשלומי ההורים צריכים לעבור מהעולם, וכי לא יהיה חינוך שונה לילד מרהט או מירוחם לעומת ילד מרעננה ומכפר שמריהו. אלא שמשרד החינוך מקיים מדיניות הפוכה, ולאחר שנים שבהן הוא לא אכף את הדין כראוי, הוא אף מעניק גושפנקה חוקית לגבייה אסורה של תשלומים באלפי שקלים. לא רק שהתנהלות זו מגדילה פערים באופן מהותי בין חזקים לחלשים, אלא היא עומדת בניגוד להצהרות משרד החינוך תוך הטעיית הציבור".
מיכל הרשמן שיטרית, אם לתלמיד שעולה לכיתה י"א בתיכון מנור כברי, נדרשת לשלם בשנת הלימודים הקרובה 6,313 שקלים. "אני החלטתי שהשנה אני קובעת סכום מקסימלי שאותו אשלם, כ-4,000 שקל,
ונראה מה יגידו לי. אני לא מוכנה להמשיך לשתף פעולה עם הסחטנות. בסופו של דבר כל הסכומים הללו מאושרים על ידי משרד החינוך. או שבית הספר לא יפתח מגמות או שמישהו פה ייקח אחריות. זו מלחמה עקרונית, אני לא מוכנה לשלם כאלה סכומים בעבור חינוך".
ח"כ פרופ' יוסי יונה (המחנה הציוני) הגיש טרם היציאה לפגרת הקיץ של הכנסת הצעת חוק שגיבש בשיתוף עו"ד רייכמן והקליניקה למשפט ומדיניות חינוך באוניברסיטת חיפה. הצעת החוק מבקשת להבטיח כי לא יאושרו תשלומים כלשהם לגבייה במערכת החינוך ללא פנייה של שר החינוך לקבל את היתר ועדת החינוך של הכנסת לגבי שיעורי הגבייה המקסימליים.
"כבר מזמן הספדנו את היומרה של מערכת החינוך להבטיח לילדיה חינוך חינם, אבל התגברותה חסרת הגבולות של תופעת תשלומי ההורים, דבר הנעשה בהסכמתו ואף בעידודו של משרד החינוך, מבטיחה שבקרוב יהיה ניתן למקם את מערכת החינוך של ישראל בין מערכות החינוך של העולם השלישי - מדינות שבהן חינוך ראוי ואיכותי יהיה נחלתו הבלעדית של מעמד חברתי מצומצם", אמר ח"כ יונה.
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "עד כה אישרה ועדת החינוך של הכנסת את הגבייה של תשלומי הרשות לשנה"ל תשע"ו (טיולים, סל תרבות, מסיבות, השאלת ספרי לימוד). התשלום עבור רכישת שירותים מרצון ואת התשלומים עבור הזנה במסגרת חוק ארוחה יומית לתלמיד. תשלומים אלה זהים לאלה שנגבו בתשע"ה. נושא התל"ן נמצא בדיונים במשרד החינוך ועד כה טרם פורסם. בכל מקרה, לא תהיה העלאה של הסכום המרבי שניתן לגבות עבור תל"ן".