צפו: האיש שחי בתוך ריאת ברזל כבר 60 שנה
פול אלכסנדר הבריטי לקה בפוליו כשהיה ילד וכל שרירי גופו כשלו. מאז הוא חי כבר 60 שנים בתוך ריאת ברזל שמפעילה את ריאותיו ומאפשרת לו לנשום. נכון להיום הוא אחד מעשרה חולים בלבד בעולם החיים בתוך מתקן דומה
הוא חי כבר עשרות שנים בצינור מתכתי שמאפשר לו לנשום: הכירו את עורך הדין פול אלכסנדר, אמריקני תושב טקסס שלקה בילדותו בנגיף הפוליו, שהפך אותו משותק כליל. הוא אחד הבודדים בעולם שנושם בזכות ריאת ברזל, שכבר אינה מיוצרת כיום.
אלכסנדר, כיום בן 68, הפך משותק לחלוטין על ידי נגיף הפוליו כשהיה בן שש. גם ריאותיו פסקו מלתפקד בשל שיתוק שרירי הסרעפת ושרירי הצלעות שאינם מאפשרים לריאותיו להתרחב ולהתכווץ. מאז, במשך 62 שנים, הוא חי בתוך ריאת ברזל שבזכותה הוא נושם.
עורך דין מצליח, כשהוא מחוץ לריאת הברזל
במבט ראשון, היא נראית כמו חללית קטנה. ריאת ברזל היא צינור מתכתי שבו שוכב החולה, והוא מפעיל את הריאות. כיום ריאת הברזל כבר אינה מיוצרת, ואין גם חלקי חילוף למכונה. למעשה, ישנם כיום רק עשרה אנשים בעולם שעדיין חיים בתוך ריאת ברזל, שבעה מתוכם בארצות הברית.אלכסנדר הצליח "ללמד" את גופו לנשום, וכך מספר שעות מדי יום הוא מצליח לחיות מחוץ לריאת הברזל. כך הוא הצליח לסיים שלושה תארים אקדמיים, והפך לעורך דין מצליח. השעות שבהן הוא מסוגל לנשום מחוץ למכונה, מאפשרות לו לנהל תיקים וגם לנאום בכנסים ועצרות.
יחסו של אלכסנדר למכונת הריאה הוא יחס אהבה שנאה: הוא מתעב את הצינור המתכתי שבו הוא חי מרבית שנותיו, אבל מודה שבלעדיה הוא לא היה חי היום: "זה הכלוב שלי, אבל זה גם הקן שלי", הוא אומר.
מהי מחלת הפוליו?
מחלת הפוליו היא מחלה נגיפית הנגרמת על ידי שלושה זנים של וירוסים המכונים "נגיפי RNA" - כלומר החומר התורשתי שלהם איננו DNA כמו זה של בני האדם, אלא דומה לזה של וירוסים אחרים. תהליך השכפול של הנגיף מתוחכם: החומר התורשתי RNA מתפתח "אחורנית" והופך להיות DNA, בדומה למתרחש בנגיף האיידס.
מאחר שנגיף הפוליו הוא נגיף מעיים, כלומר מתרבה במערכת העיכול ומופרש בצואה, הוא מכונה "אנטרו-וירוס", כלומר "וירוס מעיים". וירוס הפוליו חודר לגוף האדם דרך חלל הפה, הלוע ומשם אל דרכי העיכול התחתונות. ממערכת העיכול הוא עובר לבלוטות הלימפה - אותם צברי בלוטות מערכת החיסון המפוזרות בכל גופנו, ומשם לזרם הדם ולאיברים שונים ובהם שרירים, שומנים, כבד, טחול ומח עצם.
אבל בכך לא תם הסיפור: הנגיף ממשיך להתרבות באיברים ואז מתפרץ אל מערכת העצבים המרכזית. הוא נודד אל המוח וגם אל עצבים של שרירי השלד, שם הוא עלול לגרום לשיתוק ולפגיעה מוחית בלתי הפיכה.
ביותר מ-90% ממקרי ההדבקה לא יגרום הנגיף לתסמינים כלשהם. בשאר המקרים גורם הנגיף לתסמינים חולפים ובהם חום גבוה, כאבי ראש וחולשת שרירים. בכ-1% מהמקרים חודר הנגיף למערכת העצבים וגורם לשיתוק, לרוב ברגליים. במקרים נדירים עוד יותר גורם הנגיף לשיתוק של שרירי הנשימה ולמוות.