שתף קטע נבחר

 

מאבק המכולות עולה לי-ם: "לא ישברו אותנו"

אחרי שהעירייה הודיעה לחלק מהסופרמרקטים בעיר שבעוד שבועיים לא יוכלו לפעול בשבתות, בעלי העסקים הזועמים יוצאים למאבק וחלק מזהירים: "אם נצטרך, נמכור בשר חזיר במחיר עלות כדי להראות שאנחנו לא נכנעים"

 

 

מחאת בעלי המכולות הירושלמים    (צילום: אלי מנדלבאום, עריכה: תום הנדלר)

מחאת בעלי המכולות הירושלמים    (צילום: אלי מנדלבאום, עריכה: תום הנדלר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ההחלטה של עיריית ירושלים לסגור בשבת חלק מהמכולות ומהסופרמרקטים הפועלים בעיר, אשר אמורה להיכנס לתוקפה בעוד כשבועיים, לא תעבו בשקט מבחינת בעלי העסקים, שזועמים על הכפייה החרדית ומבטיחים מאבק משפטי - ולא רק.

 

אין הרבה ירושלמים שלא מכירים את המכולת של גדעון סיבוני מול שדרות ממילא. היא ממוקמת באחד האזורים התיירותיים בעיר, בלב המרכז השוקק לצד בתי עסק, מסעדות וברים. רבים מהמבקרים הבחינו שלמכולת כלל אין דלת. מלבד יום כיפור, שבו מוצבת במקום שמירה, המכולת פתוחה שבעה ימים בשבוע, 24 שעות ביממה. עד כה לא נדרשו לסגור אותה ובטח שלא לנעול.

 

כעת, לאחר החלטת העירייה, סיבוני מתקשה לדמיין את היום שבו יצטרך לעשות צעד שלא עשה מעולם – לסגור את החנות. כבר ביום רביעי החלו פקחי העירייה לחלק מכתבי התראה לבעלי מכולות, בדרישה לסגור אותן החל משבת, 5 בספטמבר, והזהירו כי הפרת ההוראה תגרור קנסות. סיבוני ובעלי מכולות נוספים בירושלים לא מתכוונים להתקין דלתות בפתח בית העסק. הם יוצאים למאבק נגד החלטת העירייה.  

סיבוני. מכולת ללא דלת (צילום: אוהד צויגנברג ) (צילום: אוהד צויגנברג )
סיבוני. מכולת ללא דלת(צילום: אוהד צויגנברג )
"קראתי ב-ynet ביום רביעי, והייתי בהלם", הוא מספר. "לא האמנתי שראש העיר מכר אותנו באופן כל כך זול ומהיר. בלי ליידע אותנו, בלי לדבר איתנו. הנזק הכלכלי גדול, 25% ירידה בפדיון הכללי".

 

הוא הודה שהוא מייחס יותר חשיבות לעניין הציבורי: "אני לא מדבר על העניין האישי שלי. אני אוכל לשרוד גם את הקנסות וגם את הירידה, אבל זה עניין ציבורי של ראש עיר שבגד בתושבים, בצעירים שהוא הבטיח להם שיהיה להם מה לעשות בירושלים, שלא יצטרכו ללכת לתל אביב. הוא הופך את ירושלים לעיר רפאים וזה רק שלב א', כי בשלב ב' יבואו החבר'ה הנחמדים האלה ויבקשו את בתי הקפה, את הפאבים, את המסעדות. התיאבון לא נגמר".


בן דוד. "מעולם לא הורדנו תריסים" (צילום: אוהד צויגנברג ) (צילום: אוהד צויגנברג )
בן דוד. "מעולם לא הורדנו תריסים"(צילום: אוהד צויגנברג )
גבי בן-דוד, בעלי סופר 24/7 ברחוב הלני המלכה, זועם אף הוא על ההחלטה: "אני פועל במרכז העיר בשבתות כבר 11 שנה, 24/7. אף פעם לא סגרנו פרט ליום כיפור. אף פעם לא הורדנו תריסים, גם בימים הכי קשים של מלחמות, של שלג, כשהיינו צריכים לתת פה שירות לאנשים. בימים הכי קשים הגענו גם ברגל, בשלגים, כל הצוות, כולם".

 

לדבריו, מדובר ב"החלטה שערורייתית. אף אחד לא התייעץ איתנו, אף אחד לא שאל מה אנחנו חושבים. מה, מרכז העיר זה אזור חרדי? החוק הזה הוא מ-1955 שאף פעם לא השתמשו בו, אף פעם לא הרתיעו אותנו עם החוק הזה. פתאום ניר ברקת אחרי המהומה בשבוע שעבר עם יס פלאנט החליט שהוא משתמש בחוק והפך למגן החרדים? זה בעצם האיש שלנו - חילוני מובהק שאנחנו הרצנו אותו, אנחנו עשינו אותו ראש עיר, רצנו בשבילו, תמכנו בו, הרצנו אנשים לקלפי, לקחנו אותם במו ידינו ובמכוניות שלנו.

 

"לא יישברו אותנו. זה צו המתה לעסק, 50 אחוז מהמחזור שלנו נעשה בשבתות. אין הצדקה לעסק הזה אם הוא לא קיים בשבת. אם אנחנו באמת בסופו של תהליך נצטרך לסגור את העסקים, אני מודיע בפירוש בשמי ובעוד שלוש מכולות שנהפוך את החנויות האלו לחנויות לממכר טרפה. נמכור בשר חזיר, פירות ים – הכול במחירי עלות כדי להראות להם שאנחנו לא נכנעים". 

 

איש באמונתו יחיה

ינון אלקיים, בעל מכולת ברחוב רבי עקיבא במרכז העיר, סיפר כי בית העסק שלו קיים כבר 15 שנה, ו"כמו כל העסקים – עובד בשבתות ובחגים. פתאום ביום בהיר אחד באים ונותנים לך צו, מודיעים לך, 'אתה לא יכול לעבוד'. במה זה מפריע לצביון השבת בירושלים? אני לא הולך לשכונות שלהם, אני לא מפריע בשכונות שלהם.

 

אלקיים. חיה ותן לחיות (צילום: אוהד צויגנברג ) (צילום: אוהד צויגנברג )
אלקיים. חיה ותן לחיות(צילום: אוהד צויגנברג )
 

"אנחנו ציבור חילוני שרוצה לחיות. אנחנו מכבדים את הדת, אין לנו בעיה עם הדת, אוהבים ומכבדים, אבל כל אחד שיחיה איך שהוא רוצה. איש באמונתו יחיה. מרכז העיר חי בשבתות, מסעדות חיות בשבת, יש פה בתי מלון, יש פה אכסניות, יש פה הרבה תיירים. לא חסר פה. העיר מלאה, העיר שוקקת בסופי שבוע".

 

העירייה: רק 8 מרכולים

חברת מועצת העירייה עינב בר מסיעת "התעוררות", מחזיקת תיק קידום עסקים, זועמת על החלטת העירייה: "את המציאות של פתיחת עסקים בשבת אנחנו מכירים בירושלים. מעולם עיריית ירושלים - בשונה מעיריית תל אביב - לא אכפה את חוק העזר העירוני. מעבר לזה היא בוחרת סוג של מדיניות שייאכף רק במרכז העיר. ברור לכולם שיש עניין סלקטיבי, שבא לתת מענה או פרס לאוכלוסייה שלחצה עם פתיחת היס-פלאנט, האוכלוסייה החרדית. אפשר להגיד אפילו המנהיגים החרדים במועצת העיר. ברקת פשוט החליט לקחת את האכיפה הזו ולבצע אותה בהתאם למה שהתאים לו ולדילים הפוליטיים".  

 

בר. פרס לחרדים? (צילום: אוהד צויגנברג ) (צילום: אוהד צויגנברג )
בר. פרס לחרדים?(צילום: אוהד צויגנברג )
  

בתוך כך, חברי המועצה החרדים בעיריית ירושלים פנו לראש העירייה ניר ברקת וליועץ המשפטי לעירייה אלי מלכה בדרישה שיפעלו לסגירת כל המכולות בעיר שפועלות בשבת ולא רק את חלקן כפי שהצהירה העירייה שתעשה. במכתב שעליו חתומים סגן וממלא ראש העירייה יוסף דייטש וחברי המועצה שלמה רוזנשטיין ויצחק פינדרוס מיהדות התורה, נכתב כי העירייה אינה יכולה להפעיל אכיפה סלקטיבית, וכי חוק העזר העירוני אוסר באופן גורף מסחר בשבת.  

  

מהעירייה נמסר בתגובה: "מדובר בהנחייה של היועץ המשפטי לעירייה בעקבות פסיקת בית המשפט העליון באשר למרכולים בתל אביב, לפיה חלה חובה על רשות מקומית לקבוע מדיניות אכיפה לאי קיום מסחר בשבת. על כן הוגדרו אזורים שונים בעיר בהם תהיה אכיפה מופחתת ובהם תהיה אכיפה מוגברת ולא מדובר באכיפה סלקטיבית. 

 

"אין כל שינוי בחוק ובסטטוס קוו הנהוג במשך שנים בירושלים, לפיו בשבת מותר לפתוח בעיר בתי קולנוע, מקומות בילוי ומסעדות וחל איסור על מסחר ותחבורה ציבורית. מדובר בשמונה מרכולים מתוך מאות עסקים הפתוחים בירושלים בשבת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
בן דוד. "לא הורדנו תריסים"
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים