שתף קטע נבחר

 
צילום: גטי אימג'ס

קופץ בראש: פיצ'רדו בעקבות שיא העולם

"מחוץ לרדאר": הוא רק בן 22 וכבר מדורג שלישי בהיסטוריה מבין קופצי המשולשת. פדרו פבלו פיצ'רדו הקובני מאיים למחוק את ג'ונתן אדוארדס האגדי מטבלת השיאים. הקרב שלו מול כריסטיאן טיילור השבוע עשוי להיות האיכותי ביותר באליפות העולם באתלטיקה

עד לפני קצת יותר משלושה חודשים רק שלושה קופצי משולשת בהיסטוריה השתייכו למועדון האקסקלוסיבי של קופצים שריחפו למרחק של 18 מטרים ומעלה. בראשם כמובן ניצב שיאן העולם האגדי, ג'ונתן אדוארדס הבריטי (18.29 מ'), ויחד איתו השתייכו לרשימה המפוארת קני האריסון האמריקאי (18.09 מ') ונציג דור ההווה, טדי טאמגו הצרפתי (18.04 מ').

 

 

ואז ב-15 במאי, בערב אחד מופלא בדוחא, כל הגבולות של הקפיצה המשולשת נפרצו. לראשונה בהיסטוריה, שני קופצים באותה תחרות, כריסטיאן טיילור האמריקאי (18.04 מ') ופדרו פבלו פיצ'רדו הקובני (18.06 מ') חצו את רף 18 המטרים. מה שיותר מדהים הוא שאותו מפגש בליגת היהלום בדוחא היה רק יריית הפתיחה. פחות משבועיים לאחר מכן פיצ'רדו כבר שיפר את הישגו וניתר ל-18.08 מ' בתחרות בקובה, בעוד טיילור ריחף בחודש שעבר ל-18.06 מ' במפגש ליגת היהלום בלוזאן.

 

פדרו פבלו פיצ'רדו. הצטרף למועדון אקסקלוסיבי (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
פדרו פבלו פיצ'רדו. הצטרף למועדון אקסקלוסיבי(צילום: Gettyimages)
 

 

אם 2014 הייתה השנה של הקפיצה לגובה, בחסותם של חמישה קופצים שניתרו ל-2.40 מ' ומעלה, 2015, בזכותם של טיילור ופיצ'רדו הנפלאים, היא שנת הקפיצה המשולשת ובהחלט ייתכן כי השיא עוד ממתין לנו באליפות העולם השבוע.

 

מבין השניים הללו, טיילור הוא הקופץ המוכר יותר ובעל הקבלות. הקופץ האמריקאי הוא האלוף האולימפי המכהן ואלוף עולם לשעבר. מעבר להישגיו המדהימים בקפיצה משולשת, מדובר גם באצן מצוין עם שיא אישי של 45.17 שניות ב-400 מ' (שיא העולם של מייקל ג'ונסון עומד על 43.18 שנ'). בשנה שעברה הוא היה שותף לנבחרת האמריקאית שזכתה במדליית הזהב באליפות העולם בריצות שליחים בריצה ל-400x4 מ'.

 

צפו בקפיצה המדהימה של פיצ'רדו

צפו בקפיצה המדהימה של פיצ'רדו

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

פיצ'רדו (22), הצעיר מטיילור בשלוש שנים, הוא מטאור בשמי הקפיצה המשולשת. לפני שלוש שנים הוא הוכתר בברצלונה לאלוף העולם לנוער. שנה לאחר מכן, באליפות העולם לבוגרים במוסקבה, הוא ניתר ל-17.68 מ' והיה בקרב צמוד על המקום הראשון, עד אשר טדי טאמגו טרף את הקלפים עם קפיצה מדהימה ל-18.04 מ'.

 

בניגוד לספורטאים אחרים שאולי היו מתקשים לצפות ברגע שבו חלום מדליית הזהב שלהם נגוז, פיצ'רדו דווקא צפה בקפיצה של טאמגו פעמים רבות לאחר מכן וניתח אותה בדקדוק. לטענתו היא היוותה עבורו השראה לקראת שנת השיא שלו.

 

הסתכסך עם האיגוד וחזר מחוזק

הכישרון העצום של פיצ'רדו מבעבע כבר כמה שנים. בשנה שעברה הוא קבע כבר בפברואר את תוצאת השנה בעולם - 17.76 מ'. אלא שדווקא אז, כשנראה היה שהוא על סף התפוצצות, פיצ'רדו נקלע לתסבוכת פוליטית מול איגוד האתלטיקה הקובני בעקבות מחלוקת על זהות מאמנו ומצא את עצמו מושבת מתחרויות למשך חצי שנה.

 

כריסטיאן טיילור. בזכותו ובזכות פיצ'רדו 2015 היא שנת הקפיצה המשולשת (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
כריסטיאן טיילור. בזכותו ובזכות פיצ'רדו 2015 היא שנת הקפיצה המשולשת(צילום: Gettyimages)
 

 

פיצ'רדו לא נתן לפוליטיקה לשבור אותו וחזר השנה חזק מתמיד. תחת הדרכתו של קופץ העבר הקובני, דניאל אוסוריו, פיצ'רדו עלה השנה, כבר בשלב מוקדם זה של הקריירה, לליגה של הגדולים בהיסטוריה. שיאו האישי (18.08 מ') מציב אותו במקום השלישי בכל הזמנים, ומהווה רמז עבה לגבי סיכוייו לשבור את שיא העולם האגדי של אדוארדס שחגג בתחילת החודש יום הולדת 20.

 

עם זאת, היחס של של פיצ'רדו לשיא העולם אמביוולנטי ומשתנה מראיון לראיון. פעם אחת הוא כבר הצהיר כי הוא מסוגל לקפוץ למרחק של 18.30 מ' ואף רואה בכך את אחת ממשימותיו לקיץ הקרוב. לעומת זאת, בראיון אחר הוא טען כי שיא העולם מהווה מטרה מבחינתו לטווח הרחוק, רק אחרי שיקפוץ 18 מ' על בסיס קבוע. הקיץ, כך הבהיר, הוא מתמקד בזכייה באליפות העולם. ייתכן שגם חוסר השליטה שלו בשפה האנגלית מקשה עליו להבהיר את כוונותיו ומטרותיו באופן ברור.

 

פיצ'רדו זכה למטען גנטי נהדר עבור ספורטאי. אביו היה קופץ לגובה שעבר 2.10 מ' ואמו הייתה רקדנית בלט. הוא רואה בעצמו כשילוב של כל הקופצים שעברו 18 מ' לפניו. "יש לי את המהירות של אדוארדס, וטכניקת הקפיצה שלי משלבת בין האריסון וטאמגו. אני מאוד מהיר בהרצה ומבצע היטב את השלב הראשון בקפיצה, אבל הניתור שלי זקוק לעוד עבודה", הוא הבהיר.

 

ג'ונתן אדוארדס. השיא האגדי שלו חגג 20 שנה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ג'ונתן אדוארדס. השיא האגדי שלו חגג 20 שנה(צילום: gettyimages)

 

כל החיים לפניו

בעבר התפיסה הרווחת הייתה שבגלל שקפיצה משולשת היא מקצוע טכני במיוחד, שלוקח זמן רב ללמוד, השיא מגיע בגיל מאוחר יחסית. אדוארדס קבע את שיאו העולמי בגיל 29 והיה לאלוף אולימפי בגיל 34,

האריסון זינק ל-18.09 מ' כשהיה בן 31. פיצ'רדו, טיילור וגם טאמגו מהווים דור חדש של קופצים שמגיעים להישגים מרשימים כבר בגיל צעיר. טיילור היה בן 21 בלבד כשהוכתר לאלוף עולם ו-22 כשזכה בזהב אולימפי, טאמגו עבר 18 מ' כשהיה בן 24 ופיצ'רדו עשה זאת עוד בטרם מלאו לו 22. האופק הרחוק שיש לקריירה של השלושה הללו בהחלט מעורר ציפיות למרחקים שאליהם עוד יוכלו להגיע בהמשך.

 

לקובה יש מסורת מפוארת באתלטיקה קלה. האתלטים המפורסמים ביותר שיצאו מהמדינה הם שיאן העולם המכהן בקפיצה לגובה, חאבייר סוטומאיור (2.45 מ'), והאלוף האולימפי וארבע פעמים אלוף העולם בקפיצה לרוחק, איוון פדרוסו. לפיצ'רדו יש את הנתונים כדי להמשיך את המורשת של מדינתו.

 

בקובה הקומוניסטית מנחילים לספורטאים מגיל אפס את חשיבות ייצוג המדינה. זכור במיוחד המקרה של המתאגרף פליקס סאבון, שלמרות שזכה שלוש פעמים ברציפות במדליית הזהב האולימפית, סירב בתוקף להצעות מפתות לעבור לכסף הגדול של האגרוף המקצועני והתעקש להמשיך לייצג נאמנה את פידל קסטרו.

 

פיצ'רדו (משמאל). "התחרות עם טיילור היא חיובית" (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
פיצ'רדו (משמאל). "התחרות עם טיילור היא חיובית"(צילום: Gettyimages)
 

 

גם פיצ'רדו, למרות שכבר הספיק להסתכסך עם רשויות הספורט הקובניות, דואג להדגיש את הערך הפטריוטי שהספורט מספק לו. במשחקי פאן-אמריקה האחרונים הוא אף עקץ בעקיפין את טיילור האמריקאי שבחר להישאר בבית ולוותר על ההשתתפות בתחרות. "להגיע לכאן זו מחויבות בשביל כל קובני", אמר, "יש הרבה ספורטאים שבחרו לא להשתתף, אבל לי זה חשוב לייצג את קובה ולהביא בשבילה את התואר".

 

למרות שהדו קרב ב-100 מ' בין אוסיין בולט וג'סטין גטלין צפוי לסחוט את מירב תשומת הלב, לא מן הנמנע כי דווקא הקרב על הכתר העולמי בקפיצה המשולשת בין פיצ'רדו לטיילור (הגמר ביום חמישי הקרוב ב-14:10, שעון ישראל) יהיה האיכותי ביותר באליפות העולם. ג'ונתן אדוארדס יעקוב בדאגה, אתם לעומת זאת יכולים להתרווח בהנאה ולהנות מההצגה הכי טובה בבייג'ינג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages
פדרו פבלו פיצ'רדו
צילום: Gettyimages
מומלצים