אלפי פליטים הסתערו על השער לאירופה ונרמסו
אחרי הונגריה וסרביה הכורעות תחת נטל המסתננים, הזרקור עובר למקדוניה: מצב חירום ועימותים אלימים בגבול עם יוון, אחרי שאלפי פליטים סורים ואפגנים הסתערו על הגבול כדי לפרוץ לאירופה. כשלכמה מאות הותר להיכנס - המונים צבאו על השערים ורמסו זה את זה
משטרת מקדוניה השתמשה היום (ו') בגז מדמיע ורימוני הלם כדי להדוף המוני מהגרים ופליטים שניסו להיכנס לתחומה דרך יוון, וסגרה את הגבול בפני אלפי סורים, אפגנים ואזרחים זרים אחרים המנסים להגיע דרך מקדוניה למערב אירופה.
כמה שעות אחר כך, אחר הצהריים, נפגעו עשרה בני אדם לפחות, אחרי שיותר מאלף מבקשי מקלט לחצו את כוחות הביטחון המקדוניים בגבול לצד שלהם ובניסיון להיכנס לשטח מקדוניה רמסו זה את זה. אנשים נשמעו צועקים וצוותים רפואיים מיהרו לעזור לפצועים. המהומה התחוללה אחרי שמקדוניה אפשרה לכמה מאות בני אדם להיכנס לתחומה בתום יממה של המתנה.
האירוע האלים היום מדגיש את הקושי ההולך וגובר שאיתו מתמודדות עוד ועוד מדינות בדרום אירופה ובמזרחה, אחרי שבשבועות האחרונים הייתה זו הונגריה שהקימה גדר הפרדה כדי לעצור את זרם המסתננים האדיר לתחומיה.
עוד סיפורים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
עוד חדשות בעולם :
- סלובקיה הדהימה: נקבל פליטים, לא מוסלמים
- פי 15 רווקות: לסעודים אין כסף לקחת אישה
- קרטר חייך באומץ והודיע: הסרטן התפשט למוח
- דיווח בפולין: נמצאה רכבת האוצרות הנאצית
מקדוניה שבבלקן הכריזה אתמול על מצב חירום בגבולותיה אחרי שבועות של כאוס בתחנת רכבת שהוצפה מדי יום בכ-2,000 פליטים שחצו את הגבול מיוון בדרכם דרך מקדוניה להונגריה ואז למדינות מערב אירופה החתומות על אמנת שנגן (אמנה המאפשרת תנועה חופשית ללא הגבלות בגבולות בין המדינות החתומות עליה).
משטרת מקדוניה הציבה גדר תיל והשתמשה במשוריינים כדי לסגור את הגבול בנקודת המעבר הרשמית בעיר גבגלייה, וכתוצאה מכך אלפי אנשים, רובם סורים, נותרו תקועים בחוץ בקור הלילה. מספרם צפוי רק לגדול, משום שעוד ועוד מהגרים מגיעים לאזור זה מיוון, לשם הגיע ביולי מספר שיא של מהגרים על סירות מטורקיה - 50 אלף.
צלם של סוכנות הידיעות רויטרס ראה היום שוטרים מקדונים יורים גז מדמיע כדי לפזר את המהגרים שניסו להיכנס למקדוניה. עדי ראייה סיפרו כי נעשה שימוש גם בכמה רימוני הלם לפחות, וארבעה בני אדם לפחות נפצעו ברגליהם. ממשלת מקדוניה שלחה את הצבא לגבול כתגבורת.
העימותים היו קצרים, אבל הם עלולים להתחדש על רקע המצוקה של המהגרים שתגבר כשעוד ועוד מבקשי מקלט יגיעו לאזור הגבול. הארגון הבינלאומי להגירה מסר כי הוא "מודאג מאוד" בנוגע לגורלם של המהגרים התקועים באזור זה, וקרא להפגין איפוק ולהעביר סיוע הומניטרי דחוף למהגרים.
סוכנות הפליטים של האו"ם מתחה ביקורת על החלטת מקדוניה לסגור את הגבול: "אלה פליטים המחפשים הגנה, ואסור למנוע מהם לעשות זאת", אמר דוברת הארגון, מליסה פלמינג. היא קראה לאירופה, המפולגת מאוד בנוגע לדרך הטיפול הנדרשת במהגרים, למצוא פתרון, ואמרה כי לא ניתן להותיר לבדן את מקדוניה וסרביה הכורעות תחת נטל הפליטים. לפי הערכות, כ-3,000 עד 4,000 מהגרים – גברים, נשים וילדים – נמצאים באזור הגבול, ומספרם צפוי לגדול.
מקדוניה הודיעה לאחרונה כי לפי נתוניה 40 אלף מהגרים ופליטים נכנסו אליה מיוון בחודשיים האחרונים לבדם. רובם ממשיכים במהרה בדרכם לסרביה ואז עוברים להונגריה ומשם למדינות העשירות יותר במערב אירופה ובצפונה. הונגריה, כאמור, פועלת בימים אלה בקדחתנות להשלמת הקמתה של גדר באורך 175 קילומטרים בגבול שלה עם סרביה כדי לעצור את זרם הפליטים, מהלך שעלול לגרום לעשרות אלפים להיתקע בסרביה ולהגביר את העומס עליה.
למקדוניה ויוון, נזכיר, יש מערכת יחסים מתוחה גם כך בשל סכסוך סביב שמה של מקדוניה, מאז שזו פרשה מיוגוסלביה הגדולה ב-
1991 והפכה לעצמאית. מקדוניה הוא גם שמו של חבל ארץ ביוון. הסכסוך בין מקדוניה ליוון מונע למעשה את שילובה של מקדוניה בנאט"ו ובאיחוד האירופי.
מקדוניה התמודדה כבר בעבר עם משברי פליטים, במיוחד ב-1999 במהלך מלחמת קוסובו כשמאות אלפי אלבנים קיבלו מקלט זמני במחנות פליטים בגבולה הצפוני של מקדוניה.