נטלי פורטמן: "יש להתעסק פחות בשואה"
השחקנית ילידת ישראל נטלי פורטמן מטילה ספק במידת ההדגשה שניתנת לשואה במערכת החינוך הישראלית. "חשוב לזכור ולכבד, אבל לא מעל הכל. לא רק אנחנו הקורבנות". דבריה מגיעים לרקע צאת סרטה החדש והראשון בבימויה, "סיפור על אהבה וחושך" שהינו עיבוד לספרו של עמוס עוז
השחקנית ההוליוודית ילידת ישראל נטלי פורטמן לא זרה להתבטאויות כנות ולא אחת מעוררות מחלוקת הנוגעות לארץ מוצאה. בראיון שפורסם אתמול (ו') בעיתון "The Independent" הבריטי קראה הכוכבת לקהילה היהודית להתמקד פחות בנושא השואה, ובמידה יחסית לזוועות עולם אחרות. "אני חושבת שראוי להטיל בספק את יתרת ההדגשה לשואה שניתנת במערכת החינוך הישראלית", אמרה. "ברור שחשוב לזכור ולכבד את השואה, אבל לא מעל הכל".
דבריה מגיעים חודשים אחרי שנתנה דעתה השלילית על ראש הממשלה בנימין נתניהו ("מאוכזבת שהוא נבחר, התבטאויותיו הגזעניות נוראיות") ולרקע צאת סרטה הראשון כבמאית "סיפור על אהבה וחושך", עיבוד לספרו של עמוס עוז בו היא מגלמת את אמו. הסרט הוקרן לראשונה בפסטיבל קאן ויגיע לאקרנים בישראל ב-3 בספטמבר.
פורטמן בת ה-34, שנולדה בירושלים ועברה עם משפחתה לארצות הברית בגיל 3, סיפרה כי האופן בו למדה בבית הספר הישראלי על השואה ועל האירועים שהובילו להקמת מדינת ישראל, הוא שגרם לה לתהות האם ניתנת לאירועים אלו הדגשה מוגזמת, ביחס לטרגדיות היסטוריות אחרות.
עוד ציינה כי הגיעה למסקנה זו אחרי ביקור במוזיאון המוקדש לג'נוסייד ברואנדה והבינה כי כלל לא למדה על הנושא, על אף שהתרחש ב-1994, בתקופת לימודיה בישראל. "נדהמתי לגלות שהאירועים האלו התרחשו בשנים בהן הייתי בבית הספר. למדנו על השואה ומעולם לא ציינו את נושא רואנדה באוזנינו. זו בעיה באופן הלימוד אך עם זאת אני לא יכולה לדבר בשם כולם, כי מדובר בחוויית הלימוד האישית שלי.
"(כיהודים) עלינו לזכור כי זוועות מתקיימות כל הזמן ולהישאר קשובים ואמפתיים גם לסבלם של אנשים אחרים. אל לנו להיגרר לחשיבה פרנואידית, חשיבה לפיה רק אנחנו הקורבנות", הוסיפה.