דאעש בסיני: שיטת שלושת השלבים
שימוש במודל הקרבות מעירק, לוחמה פסיכולוגית נגד צבא מצרים וניסיון לחבר את האוכלוסייה המקומית אל הארגון. כך המדינה האסלאמית מתנהלת בחצי האי מדרום לישראל
ביום רביעי האחרון נחטפו בסיני ארבעה פלסטינים המשתייכים לתנועת החמאס. על פי הערכות, שלוחת דאעש, אנסאר בית אל-מקדס, הפועלת בסיני היא האחראית לחטיפתם. פעילות זו נגד חמאס מראה עד כמה הארגון השתלט על חצי האי, אך עדיין עיקר הפעילות של המדינה האסלאמית היא מול מצרים.
למחוז סיני יש חשיבות עליונה בעבור דאעש ומנהיגיו, טוען ר. גרין, החוקר את זירת הג'יהאד העולמי במכון ממרי, מאז נובמבר 2014, אז הכריז אנצאר בית אל-מקדס על הצטרפותו למדינה האסלאמית. הארגון פועל בו רבות כדי לחזק את יכולת פעיליו שם ובנאומיהם מקפידים מנהיגי דאעש לשבח את אנשיהם שם ולעודד במלחמה.
בנאומו האחרון של מנהיג הארגון, אבו בכר אל-בגדאדי, שפורסם במאי האחרון, פנה אל אנשי סיני מיד לאחר שדיבר אל חייליו בעירק, מה שמעיד על חשיבתו. "אני משבח את אריות הח'ליפות, המונותיאיסטים היקרים והגאים בסיני, שכפרו בדרכי השלום וצעדו בנתיב העוצמה, הכבוד והגבורה... אנו מתפללים אליו ישתבח לראותכם בקרוב בבית אל-מקדס (ירושלים). די לכם בכך שאתם מדירים את שנת היהודים מרוב פחד כדי להבטיח לכם גמול השמור אצל אללה".
לסיני יתרונות רבים עבור המדינה האסלאמית. אזור זה נמצא במדינה הערבית החשובה והמאוכלסת ביותר, בעלת הצבא הגדול ביותר. כמו כן, הוא נמצא בשכנות לישראל, אחד היעדים ההיסטוריים של הג'יהאד, ובשכנות לרצועת עזה, מוקד חשוב לפעילות ג'יהאדיסטית.
>>עוד באתר ערוץ 20>>
- כך איבדו האמריקאים 4.5 מיליארד דולר
נוסף על-כך, בניגוד לזירות אחרות כמו סוריה, תימן או לוב, שם פועלים ארגונים המזוהים עם אל-קאיעדה, אין בסיני ארגונים סלפים שיכולים להוות תחרות משמעותית לדאעש מתוך תנועת הג'יהאד העולמי. יצוין כי בגיליון הראשון של "דאבק", המגזין הרשמי של דאעש באנגלית, הוצג חצי האי סיני כאחד האזורים האופטימליים לקיום מלחמת ג'יהאד.
שיטות הלוחמה של דאעש
לדברי גרין, חלק ניכר מהפעילות של דאעש מועתקת מכור מחצבתו בעירק. האסטרטגיה של דאעש בעיראק, עוד בגלגוליו הקודמים תחת הנהגתו של אבו מצעב אל-זרקאווי כארגון אל-תוחיד ואל-ג'יהאד ואל-קאעדה בעיראק, נבנתה משלושה שלבים, בהתאם לאסטרטגיה שהותוותה בספר "ניהול הפראות" המשמש מדריך לארגוני ג'יהאד באשר הם.
החוקר מסביר כי על-פי התיאוריה שהותוותה בספר, השלב הראשון בפעילותו של ארגון ג'יהאד מתמקד בהתשה של כוחות הביטחון ויצירת כאוס במטרה לנכס לארגון שטחים בהם הממשלה אינה מסוגלת לשלוט ולהתבסס בהם.
בעגה של הארגונים הג'יהאדיים שלב זה מכונה מלחמת "נכאיה", היינו התקפות בודדות שמטרתן גרימת נזק ופגיעה באויב. התקפות אלה נועדו לגרום לצבא לאבד שליטה באזורי פריפריה ולהתבצר בערים, מה שמאפשר לארגוני הג'יהאד חופש פעולה שם.
השלב השני מתאפיין בהגברת הלחץ על כוחות הביטחון עד למצב של תוהו ובהו באזורים נרחבים; בשלב השלישי ארגון הג'יהאד משתלט ומנכס לעצמו מעמד של כעין מדינה באזורים אלה ומנהלם באופן בלעדי.
לפי אסטרטגיה זו, כבר בראשית דרכו מצא אל-קאיעדה בעירק - גלגולו הראשון של דאעש – מקלט באזורים שבטיים, מרוחקים ובמעוזי הסונים, מהם הוציא לפועל התקפות בערים ובערי השדה כנגד כוחות הביטחון, נגד מתנגדיו באוכלוסייה הסונית ונגד האוכלוסייה השיעית. בהמשך הגביר את הפיגועים וההתקפות באופן שהחליש את אחיזת השלטון המרכזי גם בערים מרכזיות.
גרין מזכיר כי במצרים הקרקע פורייה יותר לקליטת דאעש, משום שהשסע הסוני-שיעי אינו משחק תפקיד, זאת משום שמצרים כולה סונית.
מלחמת תודעה
דאעש הגביר גם את הלחץ התודעתי על הצבא, כשהוא מפעיל מגוון אמצעי לוחמה פסיכולוגית. בתחום זה מובילה תעשיית סרטי דאעש, שפונים בראש ובראשונה אל האויב. אחד הסוגים המובילים בסרטי דאעש בסיני הוא סרטים המתעדים "חיסול חשבונות" עם חיילים ואנשי כוחות הביטחון, במטרה לפגוע במורל הצבא והחיילים, להרתיעם ולגרום להם לסגת מעימות עם פעילי דאעש.
גרין מסביר כי סרטים אלו היו יעילים במיוחד נגד צבא עירק שנסוגו בבהלה בקרבות במוסול ביוני 2014. הסרטים ה"מצריים" מתעדים פיגועים והתקפות כנגד יעדים של הצבא המצרי, פיגועי התאבדות, מטעני צד, חיסול משת"פים ועוד. הסרטים ערוכים בקצב מהיר, מלווים בהמנוני קרב מוכרים של דאעש.
אך הצבא אינו המטרה היחידה של אנצאר בית אל-מקדס. גם השלטון המצרי על הכוונת. משרד ההסברה של מחוז סיני סדרה של ארבעה סרטים בכותרת "תיעוד פשעי הקואליציה המצרית-ציונית כנגד תושבי סיני" ו "תיעוד פשעי הקואליציה של צבא הכפירה והיהודים נגד אנשינו בסיני."
הסרטים מציגים את ההשלכות של הפצצות חיל האוויר המצרי: בתים הרוסים, גופות מרוטשות מסגדים שנחרבו, נשים בוכיות וכדומה. בסרטים מובאות עדויות של תושבי סיני המלינים על הפעולות הללו כנגד "חפים מפשע".
סרטים אלו נועדו לקרב את אוכלוסיית סיני אל דאעש והרחקתה מהשלטון. יעד זה מושג ע"י הצגת הצבא המצרי בתעמולת הארגון כגורם פושע הפוגע באוכלוסייה האזרחית ומתנכל לה, וע"י הצגת דאעש ככוח מגן המהווה חלק בלתי נפרד מן האוכלוסייה.