"מוות לאנגליה" בשגרירות בריטניה באיראן
4 שנים אחרי ההשתלטות האלימה של המפגינים, נפתחה מחדש הנציגות הבריטית בטהרן ובה עדיין כתובת הגרפיטי "מוות לאנגליה" מעל דיוקן המלכה אליזבת ה-2. שר החוץ הבריטי על פתיחת השגרירות: "מפתח לשיפור יחסים"
מתפייסים: שר החוץ הבריטי פיליפ המונד השתתף הבוקר (יום א') בטהרן בפתיחתה המחודשת של השגרירות באיראן. הביקור מתרחש כמעט ארבע שנים אחרי ההשתלטות האלימה של מפגינים על השגרירות וסגירתה, ושבועות ספורים אחרי חתימת הסכם הגרעין בין משטר האייתוללות לבין המעצמות.
עוד סיפורים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
המונד, שנמצא בטהרן עם משלחת של גורמים עסקיים מבריטניה ועם בדמיאן הינדס ממשרד האוצר, צפה בהנפה המחודשת של דגל היוניון ג'ק. במקביל, איראן פותחת מחדש את השגרירות שלה בלונדון. גורמים איראניים הפגינו במחאה על פתיחת השגרירות.
השגרירות הבריטית בטהרן נסגרה אחרי ההתקפות האלימות שהתקיימו במחאה על הסנקציות הבינלאומיות נגד איראן. המונד הוא שר החוץ הבריטי הראשון המבקר באיראן מאז 2003. ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, כבר הביע בחודש שעבר רצון לפתוח מחדש את השגרירות בעקבות הסכם הגרעין בין איראן למעצמות, אבל הידיעה שהדבר יקרה כבר כעת, עוד לפני שההסכם אושר בפרלמנטים האמריקני והאיראני, ולפני שאיראן הוכיחה שהיא עומדת בו - היא מפתיעה.
לדברי המונד, החתימה על הסכם הגרעין, והבחירה בנשיא חסאן רוחאני, שמעדיף פתיחות והידברות עם המערב, היו אבני דרך חשובות בשיפור היחסים בין בריטניה לאיראן. "הפתיחה מחדש של השגרירויות היא מפתח לשיפור היחסים בינינו", הוסיף. "בשלב ראשון נרצה לוודא שהסכם הגרעין יהווה הצלחה, בין השאר על ידי עידוד מסחר והשקעות אחרי הסרת הסנקציות".
בשלב זה תאויש השגרירות בטהרן בנציגות מדרג נמוך, אך תוך כמה חודשים יוצב שם שגריר. "בריטניה ואיראן צריכות להיות מוכנות לדון באתגרים ששתיהן עומדות בפניהם, כולל טרור, יציבות באזור, ההשתלטות של דאעש בסוריה ועיראק, מלחמה בסמים והגירה", הוסיף המונד.
שגרירות בריטניה בטהרן נסגרה בנובמבר 2011, אחרי שמפגינים אלימים הסתערו על שני מתחמים דיפלומטיים בריטיים, ניפצו חלונות, שרפו מכונית והעלו באש את דגל בריטניה במחאה על סנקציות שהטילה לונדון על טהרן בשל תוכנית הגרעין. התמונות מההסתערות ההיא הזכירו לרבים את הסתערות המפגינים על שגרירות ארצות הברית בימי המהפכה האיסלאמית בטהרן ב-1979.
בריטניה טענה אז כי ההסתערות על השגרירות שלה לא יכולה הייתה להתרחש ללא הסכמת השלטונות האיראניים, ובתגובה היא סגרה גם את שגרירות איראן בלונדון וגירשה את הדיפלומטים שלה מבריטניה.
באופן די מפתיע, דיווח העיתון "טלגרף" הבריטי, השגרירות הבריטית נפתחה מחדש כשמעל דיוקן המלכה אליזבת השנייה כתובת גרפיטי בפרסית מהמהומות במקום לפני ארבע שנים שעליה נכתב "מוות לאנגליה". גורמים בריטיים אמרו כי הסרת הגרפיטי חייבת להתבצע לאחר קבלת ייעוץ ממומחים כדי שלא לפגוע בקירות הוויקטוריאניים. עתה משנפתחה השגרירות מחדש יוכלו הבריטים להביא את אותם מומחים ולהסיר את הכתובת הפוגענית.