ניר ברקת: מאוד חשוב שיהיה לי כוח בליכוד
ראש העיר ירושלים מכחיש את הפרסומים על התמודדות בליכוד, אך מבהיר שטרם קיבל החלטה אם יתמודד לקדנציה שלישית. בראיון ל-ynet הוא מגן על ההחלטה לפעול נגד מכולות הפעולות בשבת: "זה החוק, יש ציבור חרדי בעיר וצריך להקשיב גם לרגישויות שלו"
ראש העיר ירושלים מגן על מדיניות האכיפה נגד מכולות הפועלות בשבת וטוען כי לא מדובר בפיצוי לחרדים: בראיון ל-ynet אומר ראש העיר ניר ברקת כי צריך להתחשב בכולם ואין חלופה לדו-קיום בבירת ישראל. הוא ציין כי פסיקת בג"ץ בנושא בעתירה נגד עיריית תל אביב מחייבת גם את עיריית ירושלים. לכן, לדבריו יש לפעול נגד מכולות הפועלות בשבת ואין בכוונתו לשנות את ההחלטה. ברקת גם התייחס לדיווחים על אפשרות שיתמודד ברשימת הליכוד לכנסת אפילו בבחירות הבאות. "בענייני ירושלים מהניסיון שלי בשתי מערכות הבחירות האחרונות, חשוב מאוד שיהיה לי כוח גם בתוך הליכוד. וההתמודדות ויצירת כוח פוליטי בתוך הליכוד תשרת אותי בוודאי לעיר ירושלים, לשם אני רוצה ללכת. האם זה יוכל לשרת אותי במעלה הדרך לדברים אחרים? אני מניח שכן".
בעלי המכולות בירושלים נדהמו ביום רביעי האחרון לגלות ללא כל התראה מוקדמת שהעירייה מתכוונת לפעול לסגירת העסקים שהם מפעילים בשבת אף שהוא פועל זה עשרות שנים בשבתות וחגים ולאחרונה אף חולקו מכתבי התראה לבעלי העסקים. בקרב הציבור הפלורליסטי בירושלים ובעלי העסקים טוענים כי ראש העיר בגד בהם, ואילו העירייה הודיעה כי בעקבות פסיקת בג"ץ בעתירה שהוגשה נגד עיריית תל אביב, בקרוב תתקיים מדיניות אכיפה חדשה בירושלים שלפיה באזורים שונים כגון מרכז העיר תתקיים אכיפה מוגברת נגד מכולות הפועלות בסופי שבוע.
היו גורמים שטענו כי ההחלטה היא חלק מ"דיל פוליטי" שנרקם כדי לרצות את הציבור החרדי בעיר לאור המחאה נגד פתיחת מתחם הקולנוע "יס פלאנט" בשבת. לאחר שספג אש מכיוונים שונים, ברקת מסביר בראיון ל-ynet מדוע העירייה בראשותו ביצעה את הצעד מעורר המחלוקת.
ברקת מסביר כי ההחלטה להתחיל לאכוף את חוק העזר העירוני האוסר מסחר בשבת שנחקק ב-1955 נובעת מפסיקת בג"ץ בעתירת בעלי מכולות נגד עיריית תל אביב. "נפל דבר בתל אביב", מסביר ברקת. "בג"ץ בא לעירייה והבהיר לה שהיא לא יכולה שלא לאכוף. ירושלים שונה מתל אביב וגם מבני ברק. מה שקרה בתל אביב מחייב אותנו להתמודדות עם הסוגיה הזאת. יש ציבור חילוני בעיר שמבחינתו מה שהיה זה מה שיהיה. אני מבין את הכאב של שני הצדדים, אבל זו לא פשרה הלכתית אלא פשרה חברתית".
"פעילים חילונים תופסים טרמפ בשביל הון פוליטי"
הביקורת על המתווה שגיבשה העירייה מתמקדת בכך שמרכז העיר, אזור שוקק חיים ותיירותי שפתוח בשבת ברובו, הוגדר אזור עם אכיפה מוגברת. ברקת מסביר כי המתווה שגיבש היועץ המשפטי של העירייה מדבר על מקומות שיש בהם נתיבי תנועה, בעיקר לטובת המגזר החרדי לכיוון העיר העתיקה ולמקומות הקדושים.
"ירושלים היא עיר הקודש. יש משמעות לסמלים כמו קריית הממשלה וגם קרבה לשכונות החרדיות. זה החוק וזו המציאות ואני מבין את ההיגיון, אני גם מבין שלא כולם מבינים את ההיגיון הזה. בירושלים יש מסעדות, מקומות בילוי, מתחם סרטים שפתוח בשבת והכול במסגרת הסטטוס-קוו. אני בהחלט חושב שהציבור החרדי צריך להתחשב בחילוני, אך יש ציבור חרדי בעיר ירושלים וצריך להקשיב גם לרגישויות שלו", אומר ברקת.
מילים קשות מפנה ברקת נגד הפעילים החילונים המוחים על ההחלטה לאכוף את חוק העזר. "הם תופסים טרמפ על מהלך כזה ומנסים לייצר הון פוליטי. ירושלים שייכת לחרדים, לחילונים, שייכת לכולם. אני בתור ראש עיר חייב לייצר את האיזונים הנכונים".
בראיון ביקש ראש העיר ירושלים להעביר מסר לבעלי המכולות, שתמכו בו בבחירות האחרונות ועכשיו מרגישים נבגדים. "אני לא נגדם", מסביר ברקת. "אבל יש חוק. אני לא עושה להם טובה. הם אנשים טובים ואני אוהב אותם, אבל יש חוק שהוא מעליי. אני לא יכול לבוא ולהגיד ליועץ המשפטי 'תקשיב, אלה חברים שלי. אל תפעיל את החוק'. זה לא עובד ככה".
ברקת מבהיר כי אין שום קשר בין ההחלטה לאכוף את חוק העזר למחאת החרדים נגדו בעקבות פתיחת מתחם "יס פלאנט" בשבת. "החרדים לא סוחרים עם השבת. מי שחושב שאפשר לבוא למגזר החרדי ולומר לו 'בוא, אנחנו נחלל שבת מצד אחד כדי לקבל משהו בתמורה', זה לא עובד ככה. הציבור החרדי מוחה בכל פעם שהוא מרגיש שקדושת השבת נפגעת. זכותם הלגיטימית על פי חוק למחות. אני רק מקווה שיעשו את זה ללא אלימות, ואם כן - אז המשטרה מתמודדת איתם".
ירוץ לכנסת?
בראיון מתייחס ברקת גם לפרסומים על אפשרות שיתמודד בזירה הפוליטית הארצית. "תמיד אמרתי שאני אכהן בין שתיים לשלוש קדנציות כראש העיר ירושלים. אני רוצה לשרת את ירושלים תחילה. אין שום דבר אחר, בווודאי לא בעת הזו. עדיין לא קיבלתי החלטה שלא להתמודד שוב לראשות העיר".
תתמודד לראשות הממשלה?
"זה לא מעסיק אותי. חשוב מאוד שיהיה לי כוח גם בתוך הליכוד ויצירת כוח פוליטי במפלגה עבור העיר ירושלים. האם זה יכול לשרת אותי לדברים אחרים? אני מניח שכן. כולי מחויב למה שאמרתי לבוחרים שלי. על האפשרות שאתמודד לקדנציה שלישית אחליט בשנה או בשנתיים הקרובות".
ברקת צירף השבוע את משה ליאון, מי שהתמודד מולו בבחירות האחרונות לראשות העיר, וזאת למרות דברים קשים מאוד שהשמיע נגדו בקמפיין. "משה לאון עבד איתי לפני הבחירות הקודמות והסתייעתי בו, הוא סייע לנו לקדם את ירושלים. הוא בחר יום אחד להתעמת מולי והפסיד את המערכה. אני מוכן לשים משקעי עבר מאחור ולהסתכל מה טובתה של העיר. השתכנעתי אחרי סדרה של שיחות איתו שהוא כן והוא רוצה לבוא ולסייע לקדם את העיר ירושלים".
יש אמת בפרסומים שאתה הבטחת לו שלא תתמודד בפעם הבאה לראשות העיר ובתמורה תתמוך בו לראשות העיר?
"ממש לא נכון. לא היה ולא נברא", אומר ברקת.