שתף קטע נבחר

 

"רוב עצום של הנפט לישראל מגיע מעיראק"

בכתבה ב"פייננשל טיימס" נחשף הקשר הישראלי-כורדי: 19 מיליון חביות ייבאה ישראל לאחרונה משטחים בשליטת הכורדים בצפון עיראק. "לא אכפת לנו מי היעד, העיקר שנממן את הכוחות שנלחמים בדאעש", אומרים הכורדים

הרוב הגדול של הנפט שישראל מייבאת מגיע משטחה של אחת המדינות העוינות ביותר לה בעשורים האחרונים - עיראק. בכתבה נרחבת ב"פייננשל טיימס" נחשף שוב הקשר בין ישראל לכורדים, קשר שאותו הצדדים מנסים לעתים להסתיר. בכתבה נטען כי בחודשים האחרונים כ-75% מהנפט שישראל ייבאה הגיע מהשטחים שבשליטת הכורדים בצפון עיראק, שם נלחמים הכורדים בדאעש.

 

מהכתבה באתר הכלכלי הבריטי עולה כי חברות ישראליות ייבאו 19 מיליון חביות של נפט כורדי ממאי ועד תחילת אוגוסט. מהנתונים, המתבססים על מעקב אחר מכליות ונתוני סחר ימי, עולה כי מדובר בייבוא השווה בערכו לכמעט מיליארד דולר. הדבר מקביל ל-77% מהדרישה הישראלית לנפט - 244,000 חביות ביום.

 

שדה נפט עיראקי. 19 מיליון חביות הגיעו לישראל לאחרונה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שדה נפט עיראקי. 19 מיליון חביות הגיעו לישראל לאחרונה(צילום: רויטרס)

שליש מהנפט בצפון עיראק הועבר לישראל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שליש מהנפט בצפון עיראק הועבר לישראל(צילום: רויטרס)

בנוסף עולה כי יותר משליש מהייצוא הכולל של נפט מצפון עיראק, שמועבר דרך עיר הנמל הטורקית ג'ייהאן, הגיע בתקופה זו לישראל. ההערכה היא כי חלק מהנפט יוּצא מחדש על ידי ישראל וחלקו הושם במכליות לאחסון. מומחי סחר ותעשייה הניחו כי ישראל מייבאת נפט כורדי במחירים מוזלים, אך הממשלה הכורדית הכחישה זאת. אחרים טענו כי עבור ישראל זו יכולה להיות דרך לספק תמיכה כספית לכורדים.

 

"לא אכפת לנו לאן הולך הנפט שאנחנו מספקים לסוחרים. המטרה שלנו היא לקבל את הכסף שיאפשר לנו לממן את כוחות הפשמרגה שלנו אל מול דאעש, ולשלם משכורות למשרתי הציבור", צוטט יועץ לממשלת חבל כורדיסטן. לטענת הממשלה הכורדית, היא לא מכרה לישראל "באופן ישיר או עקיף".

 

המטרה - כסף לפשמרגה. הלוחמות הכורדיות    ( )

המטרה - כסף לפשמרגה. הלוחמות הכורדיות    ( )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בכל מקרה, הקשרים בין אירביל לירושלים ארוכי שנים. פרט לישראל, הכורדים מוכרים נפט בכמויות גדולות גם לאיטליה, צרפת ויוון. ישראל, לפי הכתבה, ממשיכה לייבא נפט גם מאזרבייג'ן, קזחסטן ורוסיה, הספקיות המרכזיות שלה בעשור האחרון.

  

בפברואר השנה פורסם בסוכנות הידיעות רויטרס כי ספינה כורדית שנשאה מיליון חביות נפט פרקה את תכולתה באשקלון. אותה ספינה הייתה תקועה בטקסס במשך כמה חודשים, לאחר שהשלטון בבגדד אסר עליה לפרוק את החביות. בסוף חודש ינואר, טוענים הגורמים, הסכימו ממשלת עיראק וממשלת חבל כורדיסטן על הסכם זמני למכירת נפט. לדבריהם, לפי אתר מיקום ימי הספינה נראתה במי הים התיכון מכוונת לנמל הישראלי, עד שהמכ"ם שלה נכבה ב-22 בפברואר. מאז כנראה עברו ספינות רבות ומיליוני חביות בים.

 

הממשל המקומי בכורדיסטן יצר נתיב חלופי להעברת הנפט תוך עקיפת מערכת הצינורות הפדרלית של בגדד, ובכך נוצר סכסוך מר בנוגע לזכויות על הנפט. בעוד ישראל צידדה בכורדים בוויכוח הזה, ארצות הברית הביעה תמיכה בממשל בבגדד והתנגדה לכל מכירה עצמאית של נפט מכורדיסטן.

 

בדיווח ברויטרס בחודש יוני אשתקד, אז נאמר כי ישראל תקלוט משלוח נפט ראשון מהכורדים, צוטט גורם רשמי שציין כי ישראל מעוניינת ליצור קשרים טובים עם הכורדים, כחלק מקידום יחסיה הדיפלומטיים במזרח התיכון ויצירת הזדמנויות חדשות לאספקת אנרגיה.


פורסם לראשונה 23/08/2015 23:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שדה נפט בעיראק
צילום: רויטרס
מומלצים