מחקר חדש: שליש מהרוקחים בישראל - ערבים
בעשור האחרון זינק מספרם של הרוקחים הערבים בישראל. איך הם מתקבלים בשוק העבודה הישראלי, האם יש פערי שכר ומה טיב היחסים בין הערבים ליהודים בבית המרקחת? מחקר חדש בחן את השתלבותם בשוק העבודה הישראלי
ב"ארץ נהדרת" זיהו את זה קודם: מחקר חדש מבקש לבחון כיצד משתלבים ערבים וערביות משכילים בשוק העבודה בישראל. המחקר התמקד במקצוע הרוקחות, היות שבעשור האחרון נכנסו למקצוע ערבים רבים ושיעור גבוה מהם עובדים בעסקים בבעלות של יהודים ובניהולם.
החוקרים פרופ' נח לוין-אפשטיין, פרופ' אלכסנדרה קלב, ארז מרנץ ושמרית סלונים ממכון טאוב ערכו ראיונות עומק עם רוקחים, מנהלים ובעלים של בתי מרקחת.
קראו עוד ממחקרי הבריאות:
איך משחק טטריס יעזור לכם לרצות לאכול פחות
מחקר: ערבים המאושפזים בבי"ח ישראלי חשים יותר ישראלים
האם גראס רפואי מזיק לריאות? תתפלאו
לומדים בירדן, עובדים בארץ
מהמחקר עולה כי כ-20% מקרב הרוקחים בישראל בשנת 2000 היו ערבים, שיעור גבוה במעט משיעורם בכלל האוכלוסייה הבוגרת. במהלך העשור הראשון של המאה ה-21, צמח גם שיעורם של העובדים הערבים במקצוע לכדי שליש מכלל העובדים בתחום.
אחרי הסכם השלום עם ירדן נפתחה אפשרות לערבים רבים, שלא עמדו בסף הקבלה של האוניברסיטאות בישראל או שנמנעו מלגשת למבחן הפסיכומטרי, להשתלב בלימודי רוקחות, ובהמשך לנסות להשתלב במקצוע בישראל. ואכן, יותר משליש מכלל רישיונות הרוקחות שהונפקו מאז 2005 (ליהודים וערבים יחד) הם לבוגרי מוסדות בירדן.
מתפשרים על סטאז'
עוד עולה מהמחקר כי בקרב הבוגרים היהודים תהליך מציאת ההתמחות קצר, ולרוב מתרחש בטרם סיום הלימודים. "לא חיפשתי התמחות כי עבדתי כאן בתור עוזרת רוקח, היה ברור שאני עושה כאן את הסטאז'. שיריינתי לי מקום מראש", סיפרה אחת הרוקחות היהודיות.
בקרב בוגרי רוקחות ערבים, לעומת זאת, יש קושי רב במציאת מקום התמחות, ותקופת החיפושים יכולה לנוע בין חודש לשנתיים. הקושי חמור במיוחד בקרב בוגרי לימודים בירדן.
הקושי במציאת התמחות מוביל את בוגרי לימודי הרוקחות הערבים להתפשרות על מקום הסטאז', ולעתים הם אף מתחילים לעבוד ללא תשלום (בניגוד לחוק), או עובדים בתפקיד עוזר רוקח, השמור לרוב לסטודנטים. "הכי קשה היה זה למצוא סטאז', זה כמעט בלתי אפשרי. בסוף עשיתי את הסטאז' שלי באילת. מהצפון עברתי עד אילת", סיפרה רוקחת ערביה.
גם חיפוש העבודה אצל רוקחים ערבים ארוך הרבה יותר מאשר אצל רוקחים יהודים, אם כי הוא קצר בהרבה ממשך חיפוש ההתמחות.
פחות מנהלים בקרב הערבים
למרות שיעורם הגבוה באוכלוסיית הרוקחים, לערבים יש ייצוג חסר בדרג הניהולי. 47 אחוז מהרוקחות היהודיות שרואיינו נכללות בקטגוריה הניהולית, לעומת חוסר ייצוג מוחלט לנשים ערביות. מקרב הרוקחים הגברים הערבים 27 אחוז מאיישים תפקידים ניהוליים, לעומת 62 אחוז מהרוקחים היהודים.
החוקרים סבורים שרוקחים ערבים מקודמים למשרות של ניהול בית מרקחת באופן שוויוני. אלא שלהרגשתם של המרואיינים, כשמדובר במשרות בכירות יותר, של מקבלי החלטות ומנהלי מטה ברשתות, כמעט אין נוכחות לערבים: "אין תחום רפואה או רפואי בישראל, גם אם זה ארגון שהוא רשת וגם אם זה ארגון שהוא מוסדי, שמי שמנהל אותו הוא ערבי. אין דבר כזה" סיפר סעיד, אחד הרוקחים.
לדברי המרואיינים הערבים, חברות התרופות הגדולות מציבות את השירות הצבאי כתנאי להעסקת רוקחים, ובכך למעשה סוגרות את שעריהן בפני רוקחים ערבים.
עובדים יותר שעות, מרוויחים אותו שכר
פערי השכר בין רוקחים גברים יהודים וערביים הם די זניחים. עם זאת, נראה כי רוקחים ערבים עובדים יותר שעות או יותר משמרות כדי להגיע לאותן רמות שכר כמו היהודים. "הרוקחים הערבים רוצים לעבוד כל הזמן, זה לא מפריע להם. הם עובדים אפילו 18 שעות", סיפר אחד הרוקחים היהודים.
לעומת הגברים, בקרב רוקחות הבדלי הלאום ניכרים גם בתלוש החודשי, ונמצא פער משמעותי ברמת השכר בין יהודיות לערביות. לדעת החוקרים המקור לפער הוא הבדל של ממש בוותק של הרוקחות במקצוע, מפני שמרבית הנשים הערביות השתלבו במקצוע הרוקחות רק בשנים האחרונות.
הלקוחות גזעניים, היחסים בצוות טובים
היחסים החברתיים היום-יומיים בין רוקחים יהודים לערבים נתפסים כחיוביים, ואף כחוויה מלמדת עבור רוקחים יהודים אשר נקרתה בדרכם ההזדמנות להכיר ערבים. "אני אומרת לאימא שלי: 'תראי, הם טובים, פשוט טובים, עושים את העבודה טוב, בני אדם טובים'", אומרת ורדה, רוקחת יהודיה.
לדעת החוקרים, המפגש הבלתי אמצעי הנוצר במקום העבודה בין רוקחים יהודים לערבים גם מאפשר להם להכיר ולכבד אלה את אלה. לעומת היחסים בתוך הצוות, המוגדרים לרוב כחיוביים, מתחים על רקע לאומי בין הרוקחים הערבים ללקוחות יהודים עלולים להיות שכיחים יותר.
"כשאת מתווכחת עם מישהו ולא רוצה לתת לו משהו, כי יש בעיה, אז הוא פתאום מכניס את הדבר הזה, 'אתה לא רוצה כי אתה ערבי'", אומרת אחת הרוקחות הערביות.
בעיה נוספת שלא זוכה למענה היא החופשות לערבים בחגים המוסלמיים. ברוב המקרים הרוקחים מעידים כי הם זוכים להתחשבות מצד המעסיקים והקולגות, אולם נראה כי אין מדיניות ארגונית סדורה בעניין זה, ורוקחים שאינם מצליחים למצוא מחליפים למשמרת נאלצים לעבוד בחגים.
צפו בסטודנט לרוקחות המדבר על לימודי המקצוע: