חשש מגל חדש של מסתננים
הגבול עם מצרים מוסיף להיות דלת הכניסה האחורית למבקשי מקלט בישראל, וגורמים מקצועיים מעידים על יצירתיות המבריחים. שרת המשפטים שקד: "רק עקירת המוטיבציה תמנע את ההסתננות"
הלילה (יום שני) תפסו שלטונות ההגירה בישראל תשעה מסתננים שחצו את הגבול המצרי בנגב והגיעו לישראל. זאת בנוסף ל-19 מסתננים שחצו את הגבול במוצאי שבת.
בעקבות פסיקת בג"ץ מלפני שבועיים, שאסרה על כליאה ממושכת של מסתננים, גורמים פוליטיים חוששים בהתבסס על עמדת גורמים המקצועיים העוסקים באכיפת החוק כי אם לא יאושר בקרוב הליך העברת המסתננים למדינה שלישית באפריקה - תהיה הצפה מחודשת של מסתננים לישראל. לדברי הגורמים המקצועיים, המסתננים ומבריחיהם מגלים יצירתיות ומגבירים את קצב ההעברה לישראל.
תשעה שופטי בג"ץ דחו לפני שבועיים את העתירה שהגישו ארגוני זכויות אדם בעניין חוקתיותו של התיקון השלישי לחוק למניעת הסתננות, למעט את סוגיית התקופה המרבית להחזקת מסתננים במרכז השהייה בחולות, אלא שמדובר בסעיף משמעותי: בית המשפט קבע כי התקופה המרבית לכליאה במתקן השהייה "חולות" לא משפט לא יכול לעמוד על 20 חודשים כפי שביקש התיקון לחוק, בשל חוסר מידתיות.
הזמן המקסימלי, קבעו, יכול לעמוד על שנה. העתירה הוגשה על ידי ארגוני זכויות אדם שביקשו לבטל את התיקון האחרון לחוק למניעת הסתננות ולהוציא צו ביניים לעיכוב החלת החוק על מי שטרם זומן למתקן סהרונים.
לאחר קבלת פסיקת בג"ץ העריכה שרת המשפטים איילת שקד שחוק ההסתננות, אשר בוטל שלוש פעמים על ידי בג"ץ, "פשט את הרגל". אתמול אמרה בתגובה לנתונים החדשים: "מדינת ישראל עבדה במשך כמה שנים על פתרון להתמודדות עם תופעת ההסתננות על ידי החזרה למדינה שלישית, כפי שנהוג בשאר מדינות העולם. התיקון לחוק ההסתננות אינו יעיל יותר. ללא פתרון המדינה השלישית, מדינת ישראל תוצף בשנית באלפי מהגרים בלתי חוקיים. הגדר, כפי שכבר אמרתי תמיד, אינה מונעת הסתננות - רק עקירת המוטיבציה תמנע זאת".
נושא העברת מבקשי המקלט למדינה שלישית מצוי במחלוקת משפטית גם בעקבות צו ביניים שהוציא בית המשפט העליון, וגם בשל עתירה מנהלית המתבררת עדיין בבית המשפט המחוזי בבאר שבע.