מבואי לאיינשטיין: מוזיקאים ששווים זמן מסך
הנשמה הטרופה של קורט קוביין, הגאונות של הביץ' בוי בריאן ווילסון או הזעם של N.W.A - כולם נכנסו השנה לסרטים, פרטו על מיתרי ליבנו וגרמו לנו לפנטז על אגדות מוזיקליות נוספות ששוות זמן מסך. מדיוויד בואי ופרנק זאפה ועד אריק איינשטיין ואריס סאן - זה התסריט שלנו
2015 היתה השנה בה הוליווד ושלוחותיה העצמאיות יותר הבינו את כוחן של הביוגרפיות המוזיקליות והעמידו בזה אחר זה סרטים שבמרכזם דמויות שנשלפו מפנתיאון המוזיקה. מצד אחד, קיבלנו סרטים דוקומנטרים מזן "Kurt Cobain: Montage of Heck" על סולן נירוונה קורט קוביין, או "איימי" שעוסק במציאות הטרופה של הזמרת איימי ווינהאוס. מולם צפינו גם בלא מעט סרטים עלילתיים, ביניהם "Straight outta Compton" שמביא את סיפורם של חברי הרכב ההיפ-הופ הלוחמני N.W.A, או "אהבה וחסד" בו קורות חייו מלאי התפוכות של מנהיג הביץ' בויז, בריאן ווילסון.
כך או כך, אין ספק שמדובר בטרנד מבורך. תעשיית הקולנוע יודעת היטב שעליה לשחק על מיתרי הרגש ועל בלוטות הנוסטלגיה של צופיה כדי להביאם לאולמות הקרירים - וסיפוריהם עמוסי הדרמות והסנסציות של המוזיקאים הוכיחו עצמם ככאלו שעושים את העבודה.
גם העתיד צופן עוד מספר סרטים שבמרכזם מוזיקאים. בין היתר יתועדו סיפורי החיים של ג'ימי הנדריקס, סיד בארט, לי "סקרץ'" פרי, ואף יופק שיתוף פעולה מסקרן בין מרטין סקורסזה למיק ג'אגר- שיספר על אחורי הקלעים של עסקי הרוקנ'רול בסבנטיז, דווקא למסך הקטן. בשל כך, החלטנו לפנטז על עוד כמה גיבורים מוזיקליים שבהחלט ראויים לסרט שיגולל את סיפורם המפתיע, המצחיק ובהרבה מקרים - גם הטראגי.
דיוויד בואי
למה כן? לא באמת צריך למנות את הסיבות בגינן המוזיקאי דיוויד בואי הוא חומר קלאסי לביוגרפיה מצולמת, אבל נמנה את חלקן בכל זאת. האגרוף שחטף כילד, ששינה את צבע עינו יכול לעמוד במוקד סצנת אקספוזיציה נהדרת למסע אל תוך נבכי נפשו של מי שהיה לזיגי סטארדאסט - דמות אנדרוגינית שערערה תפיסות מגדריות, אופנתיות ופוליטיות.
כמויות הסמים האדירות, תחלופת הדמויות והתלבושות, שערוריית מועל היד, המעבר לברלין במטרה להיגמל, המגורים עם איגי פופ שהולידו את טרילוגיית "ברלין" ואת ספקולציות הרומן, הזוגיות עם אימאן והרומן שהיה או לא היה גם עם מיק ג'אגר - וזהו רק קצה הקרחון של מי ששינה עלילה ופרסונה מאלבום לאלבום.
עד כה ידע הקולנוע שלל דמויות שעוצבו בצלמו של בואי, בין השאר בסרטים "וולווט גולדמיין" של טוד היינס מ-1999 שרפרף בקמצנות ובדמותו של בריאן סלייד על אירועים בהשראת חייו, או בסרט "טרון: המורשת" מ-2010, עם דמותו האקסטרווגנטית של זאוס.
בואי עצמו שיחק בסרטים רבים, ביניהם "הרעב", "המבוך", היוקרה", "האיש שנפל לכדור הארץ" ונוספים, כשבמקביל, שלל תיאוריות רשת למיניהן גורסות בעקשנות כי כמעט כל משחק מחשב כולל דמות המבוססת על אחדיו מגלגוליו של (בפועל, רק דמותו של Boz ממשחק המחשב "Omikron: The Nomad Soul" לו תרם את קולו ואף עזר להפיק, מוכרת ככזו באופן רשמי). כל כך הרבה הופעות על המסך ואף לא אחת שמתיימרת להציג את הסיפור המלא. אם כן, זה הזמן.
למה לא? דיוויד בואי עדיין יוצר ונמנה עמנו בין החיים, ועל כן קשה באמת להגדיר את נקודת השיא של קריירה שעדיין מתקיימת - כפי שהוכיח אלבום ההפתעה שהביא לעולם ב-2013 במתנה לרגל יום הולדתו ה-66 (של בואי - לא של העולם, כן?). איפה מסיימים את הסיפור של בואי? בכל פעם בה היה נדמה שסופו הגיע, התבררה המציאות כמפתיעה - יותר מכל סרט שיתיימר לתמצת את קורותיו לכדי שעתיים מזוקקות.
מי יגלם אותו: היות ויש לו כאמור ניסיון במשחק, אולי בואי עצמו? אם לא הוא אז אולי בנדיקט קמברבאץ', שכבר הצהיר בעבר שהוא מעוניין לשחק את המוזיקאי-זיקית. בהתחשב בעובדה שהם חולקים דמיון ויזואלי - זה כמעט מתבקש. כן תהלום את הג'וב השחקנית טילדה סווינטון, שיודעת דבר או שניים באנדרוגיניות ואף שיחקה לצד בואי בקליפ לשירו "The Stars (Are Out Tonight)". את עמדת הבמאי יוכל לאייש בנו דאנקן ג'ונס, שכבר צבר רזומה בימויי מעניין.
אלביס פרסלי
למה כן? איך ייתכן שעוד לא נוצר סרט עלילתי ראוי (לא דרמת טלוויזיה, לא מיני סדרה) שהנציח את אלביס פרסלי? העבר הצנוע, מקרה הדריסה של לפני הפרסום, העלייה לגדולה, הגיוס, הסמים, ההידרדרות, ההשמנה, המוות הטראגי, ניסיון גניבת הגופה והשמועות סביב העסקה שעשה עם האפ.בי.איי, שמאפשרת לו להמשיך לחיות תחת זהות בדויה.
אם יש אדם שקורות חייו ראויים להנצחה קולנועית הרי זהו מלך הרוקנ'רול - דמות שהפכה טראגית ככל שמעמדה עלה וככל שהתקרבה אל מותה. השמועות בהוליווד מדברות על סרט באורך מלא שהבמאי באז לורמן עובד עליו בימים אלה, אבל עד אז מותר לפנטז.
למה לא? מה זאת אומרת? כי אלביס עדיין חי! לפחות בראש של חלקנו.
מי יגלם אותו? ווינס ווהן יכול להוות אלביס לא רע, אבל אין ספק ששחקן טוטאלי כמו חואקין פיניקס, שאף מזכיר אותו במעט, יכול לעשות חסד עם דמותו של המלך.
פראנק זאפה
למה כן? סרט על פרנק זאפה אולי לא יפנה לקהל רחב כמו סרט על אלביס, נניח, אבל יש קהילת מעריצים די אדוקה שמוכנה להישבע שהוא הוא המלך האמיתי של עולם הרוק. יש לכך לא מעט סיבות עוד לפני שמגיעים למוזיקה שלו, שכן זאפה נחשב פורץ דרך בתחומו, אדם שהרחיב את מחוזות הרוק-ג'אז-בלוז - והסאונד שבא עמם.
הוא ביקר באופן חריף ביצירתו את הממשל האמריקני השמרני, התעסק במיניות, צביעות דתית ושחיתות שלטונית, לא פחד להתנגש חזיתית באשתו של אל גור, כשזו ניסתה להצניע את יצירתו ולהטיל עליה סנקציות, או בג'ון ויוקו כשאלו עשו עיבוד מוזר לג'אם סשן שהקליט עמם (אותו ג'ון שטען שהאלבום "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" של הביטלס הושפע בצורה משמעותית מיצירותיו של זאפה). על הדרך הוא היה בחור משעשע עם כוונות טובות והומור מעט מעוות.
רק תחשבו על הסצנה בו המשטרה פושטת על ביתו בחשד כי קשר קשר ליצירת פורנוגרפיה, או את אלו המתארות את האסונות שפקדו את המוזיקאי ב-1971: הראשון הגיע בדמות שריפה במהלך הופעה, וגם השני התרחש בזמן הופעה - עת דחף אדם מהקהל את זאפה אל תוך בור. זאפה התנייד בכיסא גלגלים וחדל מלהופיע במשך תקופה ארוכה, בשל פגיעות ראש, גב וצוואר. בסופו של דבר מת זאפה מסרטן הערמונית, וגם זו דרך מעניינת למות - במיוחד עבור מי שהרבה לעסוק במיניות. שנתיים לאחר מותו הוא כבר נכנס להיכל התהילה של הרוקנ'רול.
למה לא? קשה לדמיין פוטנציאל מסחרי רב מדי בסרט על פרנק זאפה, וקרוב לוודאי שרוב האולפנים הגדולים יעדיפו להפיק להיט קיץ שפונה למכנה משותף רחב, על פני הפקת סרט על דמות שלא זכתה לעדנה כלכלית או תודעתית רחבה מספיק בתרבות הפופ. חבל אבל נכון.
מי יגלם אותו? בילי בוב ת'ורנטון, דניאל דיי לואיס או דודו זר. ההקרנה הראשונה תתקיים במועדון הזאפה תל אביב.
מייקל האצ'נס
למה כן? סולן INXS המקורי נמנה עם הכותבים היותר מעניינים שידע עולם הפופ לדורותיו. הגיוני, בסך הכל, כשלוקחים בחשבון את העובדה ששירי הפופ של הלהקה האוסטרלית שהנהיג עסקו לא מעט בנושאים אפלים, ויש אף שיאמרו מטרידים, כמו אהבה אובססיבית והתאבדות.
כמו כל רוקסטאר אגדי, גם האצ'נס נפרד מהעולם בטרם עת. ב-1997, על אף שפספס ב-10 שנים שלמות את אפשרות הכניסה למועדון גיל 27, הוא נמצא תלוי מהתקרה בחדר המלון שלו בסידני - סיטואציה שרבים מאמינים כי היתה תאונת אוננות. עוד בטרם עינג עצמו למוות, האצ'נס ניהל רומנים מתוקשרים, הבולט שביניהם היה עם כוכבת הפופ האוסטרלית העולה אז, קיילי מינוג.
למה לא? באמת שאין סיבה שלא. האצ'נס הוא חומר קלאסי לביופיק שיעסוק בו.
מי יגלם אותו? ואל קילמר, מינוס כמה קילוגרמים. מה שעבד לג'ים מוריסון יכול בהחלט לעבוד גם עבור האצ'נס יפה התואר.
כוכבי הבריטפופ
למה כן? פרט לסרטים תיעודיים נהדרים שהופקו בנושא, סצנת הבריטפופ השמחה של שנות התשעים מעולם לא הפכה לסרט עלילתי, וחבל שכך. היא העמידה שלל דמויות צבעוניות, דכאוניות או קומיות להחריד וכללה בין היתר את הסכסוך המתוקשר שהפך מיתולוגי על אף שכבר מזמן יושב בין האחים גלאגר לבית אואזיס לבין דיימון אלברן של בלר, כמו גם את תהליך הפיכתו של ג'רוויס קוקר מסולן להקת אינדי לא מאוד מוכרת לאיש שמחזיק כמעט בעל כורחו בלהיט ענק. רק לחשוב על הפסקול כבר עושה שמח.
למה לא? ובכן, קשה לדמיין שחקן רציני מגלם את ליאם גאלאגר, כולל מבטא והכל, ומצליח לא להוציא קהל נחנק מצחוק - מכל הסיבות הלא נכונות. בואו נודה בזה, במקרה הזה הדבר האמיתי יותר מופרך מכל רפבליקה קולנועית בדמותו.
מי יגלם אותם? אם כבר חייבים - רואן אטקינסון כנואל גאלאגר הצעיר, רועי צ'יקי ארד כג'רוויס קוקר והנרי דוד כברט אנדרסון של סוויד.
פאלפ - "This is Hardcore". לא הלהיט ההוא
אריק איינשטיין
למה כן? לא רק לאמריקאים מותר להנציח קולנועית את גיבורי התרבות שלהם, גם לנו. ואם יש גיבור תרבות ישראלי שראוי לסרט על חייו, קשה לחשוב על מישהו אחר מאשר אריק איינשטיין. מי שהלך לעולמו לפני כמעט שנתיים, החל את הקריירה שלו כזמר צעיר ויפה תואר, המשיך כשחקן וזמר יפה תואר - כחלק מחבורת "לול", וסיים את חייו אחרי שנים רבות בהן לא הרבה לצאת מביתו.
החיים הסוערים לצד אורי זוהר שחזר בתשובה, חיי הבוהמה התל-אביביים, הצריף של אביגדור, התקפי החרדה שמנעו ממנו לעלות על במות ולהופיע, השנים האחרונות והפחות מפורגנות רדיופונית - כל אלו הופכים את סיפור חייו של איינשטיין לחומר מצוין לסרט שיוציא לא מעט ישראלים מאולמות הקולנוע בדמעות.
אריק איינשטיין ואורי זוהר. העלילה המרכזית
למה לא? קרוב מדי, כואב מדי. בנוסף - אנשים כמו צבי שיסל בוודאי לא ישמחו לקבל תזכורת לימיהם הפוחזים והנלוזים משהו.
מי יגלם אותו? רן דנקר יכול להיות בחירה מעניינת, שכן יש בו איזו איכות איינשטנית חמקמקה. עידו רוזנבלום הוא גם אופציה, וכמוהו גם השחקן גל אמיתי.
מייקל ג'קסון
למה כן? מלך הפופ שהיה לאחת הדמויות הטראגיות שידעה התרבות האמריקאית בהחלט יכול להחזיק סרט שלם על גבו - שכולל תחנות עצירה ברורות. הילדות (האומללה) בחמישיית הג'קסונים שכללה התעללות מצד אביו, הזינוק המטאורי אל פסגת עולם המוזיקה, השריפה במהלך צילומי הפרסומת של פפסי, בעיות העור, שלל הניתוחים הפלסטיים, הנישואים התמוהים לליסה מארי פרסלי - וכמובן, מה שנחשב לנקודה בה החלה הקריירה של ג'קסון להיעלם, האישומים בדבר ניצול מיני של ילדים. גם מותו של ג'קסון ב-2009 כמובן לא היה חף ממיסתורין וקונטרוברסליות.
באוקטובר 2009, חודשים ספורים אחרי מותו, יצא לאקרנים "This Is It" התיעודי, שעקב אחרי החזרות לסיבוב ההופעות הגדול של הזמר, שנקטע באיבו. שש שנים חלפו מאז, זמן הולם לגיבוש תוכנית עלילה מקיפה.
למה לא? מייקל ג'קסון היה דמות כל כך מוכרת, אייקון חוצה תרבויות, מדינות וזמנים, שכל מי שינסה להיכנס לנעליו צפוי להיבחן בזכוכית מגדלת. וזו, כידוע, עושה טוב למעט מאוד שחקנים. ההשוואה למקור תמיד תהיה שם, והיא עלולה להפוך ניסיון להנציח את חייו של ג'קסון לפארודיה מגוחכת. ראיתם פעם סרטים על הביטלס? אז ככה.
מייקל ג'קסון - "In The Closet". גם נעמי קמפבל היא אופציה
מי יגלם אותו? שאלה קשה. זו יכולה להיות אישה, בסגנון התפקיד שעשתה קייט בלנשט כשגילמה את אחת הפאזות של בוב דילן בסרט "אני לא שם". אם בוחרים באופציה הגברית - ייתכן שזה מסוג התפקידים שיקסמו דווקא לשחקן כמו ג'וני דפ.
אריס סאן
למה כן? הסיפור של אריס סאן הוא אחד המעניינים שידעה המוזיקה הישראלית. הזמר היווני שהתאהב בישראל ומת בהונגריה נחשב לאחד מחלוצי המוזיקה היוונית בארץ. הוא הרבה להתרועע עם אנשי צבא, לחבוש פאה נכרית ולככב במדורי רכילות לצד נשים יפות - מה שהביא עליו את החשד שהוא לא פחות ממרגל.
בהמשך הסתבך סאן עם אנשי מאפיה, התמכר לקוקאין, היה מעורב במקרי אלימות שהותירו אותו פצוע, חבול וכואב, עד שמת מדום לב - בדיוק כשהיה נדמה שהוא נמצא על הגל שוב. בכל הנוגע לדרמה, סיפור חייו הטראגי של אריס סאן עומד בשורה אחת עם אלו של המוזיקאים הגדולים בעולם. סרט תיעודי מצוין אשר עקב אחר חייו כבר יצא ועכשיו הגיע הזמן לגרסה עלילתית.
למה לא? למה לא באמת?
מי יגלם אותו? יהודה ברקן, אבי הזמר או שמעון פרנס.