"ידענו שהירידות יגיעו, אבל הן הגיעו בזעם"
לאחר "יום שני השחור" והצניחה בוול סטריט נמשכה הקריסה בבורסה הסינית, אבל ביתר הבורסות המובילות באסיה נרשם שינוי מגמה. משקיעים בכירים סבורים כי משבר 2008 לא יחזור על עצמו, אך התלות בסין מאיימת לטרוף את הקלפים
אנחנו לא לקראת שידור חוזר של המשבר הכלכלי של שנת 2008. זה המסר העיקרי שמנהיגי מעצמות ומומחים להשקעות ביקשו להעביר במהלך היממה האחרונה בזמן שמסכי הבורסות ברחבי העולם נצבעו באדום. ואכן - הלילה (יום ג') נרשמה התאוששות בבורסות האסיאתיות המובילות. עם זאת, בסין המפולת לא נעצרה.
גם היום (ג') צנחה הבורסה בשנגחאי, בשיער של יותר מ-4.3%. לעומתה, הבורסות בהונג קונג וביפן, שפתחו אף הן בירידות, התאוששו במהלך יום המסחר ועברו לעליות, בסימן מעודד לקראת פתיחת יום המסחר באירופה - וגם בבורסה בתל אביב. מדד ההנג סנג בהונג קונג עלה ביותר מ-1.5%, הניקיי בטוקיו הוסיף 0.7% לערכו.
"לבית הלבן אין ספק שהכלכלה האמריקנית חזקה כעת יותר מאשר בשנת 2008", אמר אתמול (יום ב') דובר הבית הלבן, ג'וש ארנסט, שמתח ביקורת על סין ואמר כי הכלכלה שלה צריכה להיות שקופה יותר. "סין צריכה להמשיך ברפורמות כלכליות, ולעבור למערכת שער חליפין שמבוססת יותר על השוק החופשי", אמר ארנסט.
למרות הדברים, המסחר בבורסה בוול סטריט, שנפתח עם צניחה של יותר מ-8 אחוזים במדד הנאסד"ק ולאחר מכן התמתן, הסתיים בירידות שערים חדות. מדד הנאסד"ק איבד 3.83%, מדד הדאו ג'ונס ירד ב-3.55%, ומדד S&P 500 נחתך ב-3.95%. מדובר ביום עם ירידות השערים החדות ביותר לשלושת המדדים מאז 2011.
גם באירופה לא היה רגוע אתמול. מדד דאקס בגרמניה סגר בירידה של 4.7%. קאק הצרפתי איבד 5.4% אחרי שבמהלך היום רשם ירידות של יותר מ-8% ומדד פוטסי הבריטי ירד ב-4.7%, כאשר מתחילת השנה מחק 10% משוויו.
נשיא צרפת, פרנסואה הולנד, נשאל במסיבת עיתונאים בברלין מה דעתו בנושא והשיב: "הכלכלה העולמית חזקה מספיק ללא קשר למה שקורה בסין. הכלכלה העולמית חזקה מספיק כדי להמשיך לייצר צמיחה". קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, הוסיפה כי היא מצפה מסין לעשות כל שביכולתה כדי לייצב את השוק. לדברי מרקל, קרן המטבע הבינלאומית מעריכה כי המשבר בסין הוא לא ארוך טווח.
בישראל נרשמו ירידות שערים חדות זה היום השני ברציפות. מדד תל אביב 25 ירד ב-3.52%, מדד תל אביב 100 איבד 3.94% ומדד הבנקים נחלש ב-2.19%.
אתמול בבוקר נרשמו צניחות שערים חדות ביותר בבורסות המזרח הרחוק בפתח שבוע המסחר בעולם. הבורסה בשנגחאי נסגרה בירידות חדות של 8.5%. מדד שנגחאי צלל בשבוע שעבר ב-12 אחוזים. היקף המכירות בבורסה נאמד ב-4 טריליון דולר. בכך נמחקו כל העליות מיולי. המסחר בבורסת טוקיו נסגר בירידות של 4.6 אחוזים במדד ניקיי 225. זה היום החמישי ברציפות של ירידות שערים בבורסה ביפן.
"העולם לא הגיע לקיצו"
מקס וולף, הכלכלן הראשי של "מנהטן ונטיור פרטנרס", אמר בראיון לאתר ה"גרדיאן" כי "זה היה יום מטורף וכמה שבועות מטורפים. הייתה עלייה ארוכה שנגמרה, ידענו שהירידות יגיעו, אבל הן הגיעו ומהר ובזעם". עם זאת, וולף ניסה להרגיע. "העולם לא הגיע לקצו", אמר, "אני לא חושב שזה שידור חוזר של 2008. אני כן חושב שנכסים מסוכנים נסחרו כאילו שהם לא מסוכנים במשך זמן רב ואני חושב שזה נגמר".
לדבריו, "השוק האמריקני עלה במשך כמה חודשים כשהוא כנראה היה אמור לרדת. אני לא חושב שאנחנו בפני אסון". וולף הדגיש כי "נראה שהמרכז הוא סין וקשור לסין. ראינו את הכלכלה הצומחת שהייתה המניע של הצמיחה הגלובלית פתאום הופכת ממשהו שנותן סיבה להיות אופטימי למשהו שנותן סיבה להיות מפוחד, וזה סדק את הביטחון".
ג'ייסון וואר, מנהל מחלקת השקעות בקבוצת "אלביון פייננשל" מיוטה שבארה"ב, אמר לסוכנות הידיועת רויטרס כי "לא סביר שאנחנו הולכים לקראת שוק דובי. יש מספר דברים חיוביים שקורים מתחת לפני השטח של כל הבלגן הזה, וזה קל לשכוח את הדברים האלה כשרואים מהלכים מסוג כזה". עם זאת, וואר הודה כי "חוסר הוודאות משגע את כולם בגלל שאף אחד לא באמת יודע".
פיל אורלנדו, בכיר בחברת "פדרדייטד אינווסטרס" שבניו יורק, נשמע יותר אופטימי כשאמר כי "במהלך השבועיים הקרובים נקבל כמה נתונים שיצביעו על כך שהכלכלה האמריקנית היא במצב ממש טוב".
וכמו בכל משבר, גם הפעם יש מי שרואה בירידות הזדמנות. גרהאם טאנקה, נשיא בית ההשקעות טנקה קפיטל בניו יורק, אמר כי הוא מוכן לדוג, כלשונו. הוא סיפר כי בחודשים האחרונים החברה שלו הכינה סכומי כסף גדולים כדי להיות מוכנים לקנות בדיוק בשוק שיורד, כמו זה שהיה היום. הוא כבר שם עין על חברות תקשורת כגון דיסני, שמנייתה צנחה החודש ביותר מ-20 אחוזים. "פספסנו אותה בריצה שלה בשנה שעברה", הודה טאנקה.
החידה הסינית
בשווקים בארה"ב מככבת סין בדו"חות רווחים של מנכ"לי חברות, שמנסים כעת להבין איך להתמודד עם כלכלה סינית שכבר לא משגשגת. הבעיה טמונה בכך שמשקיעים לא יכולים לחזות את המצב ולדעת למה להיערך. אחרי הכול, יש הבדל גדול בין סין בעיצומה של האטה כלכלית משמעותית, כמו 2%, לעומת האטה פחות משמעותית של 6-5 אחוזים, לכן הכול תלוי בהערכת האנליסטים שצריכים לפענח מה באמת קורה בסין, מאחורי הפרסומים המוטים והמעורפלים של הממשלה.
"השאלה אינה אם המידע נכון, אלא כמה הוא רחוק מהמציאות", הסביר ל-AFP יועץ לענייני אסיה במרכז פיננסי אמריקני. מבט אחד על המהלכים האחרונים של הממשלה הסינית מגלה כי לא ייתכן שהיא אכן בצמיחה של 7% כפי שטענה לאחרונה. סין פיחתה את שער המטבע המקומי כדי לעודד את הייצוא וניסתה לחזק את השוק המקומי על ידי רכישה ממשלתית של מניות וחיתוך שיעורי הריבית בתקווה שזה יביא לדחיפה של כלכלתה. סין לא הייתה צריכה לנקוט צעדים אלו אם הכלכלה שלה באמת הייתה צועדת קדימה עם אחוזי צמיחה כפי שהיא טוענת.
למה חוששים מהכלכלה הסינית?
כלכלת סין התרחבה בשנה שעברה ב-7.4%, הצמיחה הנמוכה ביותר של המדינה מאז 1990. המגמה הזו רק המשיכה בשני הרבעונים הראשונים של השנה עם צמיחה של 7% בלבד. מדובר בקצב צמיחה מהיר יותר מכלכלות חזקות אחרות, אך ההחלטה בשבוע שעבר על פיחות היואן עוררה חשד שהכלכלה הסינית במצב חמור יותר ממה שחושפת הממשלה.
התמ"ג (תוצר מקומי גולמי) של סין ברבעון השני ענה במדויק על התחזית השנתית של הממשלה של "בערך" שבעה אחוזים, דבר שגרם לאנליסטים רבים לפקפק בתוקף ההכרזה.
למה האטת הצמיחה היא בעיה לשלטון הסיני?
מומחים מעריכים שהממשלה הקומוניסטית צריכה לספק איכות חיים משופרת, שתוציא רבים ממעגל העוני ותספק את מעמד הביניים המתרחב כדי לחזק את התמיכה בשלטונה. הממשלה גם זקוקה לשמור על רמה מינימלית של צמיחה כלכלית, שלפי חלק מהאנליסטים לא יכולה לרדת מ-7%, כדי ליצור עוד מקומות עבודה למיליוני אזרחיה ובכך למנוע מתיחות חברתית.
למה האטת הצמיחה בסין היא בעיה עולמית?
עם כלכלה אירופית חלשה וכלכלה אמריקנית שמחכה לשגשוג, השווקים בעולם משליכים את יהבם על הצימאון הסיני לסחורות ולחומרי גלם - כמניע לכלכלתם. עם יותר מ-1.3 מיליארד צרכנים פוטנציאליים, המדינה האסייתית היא גם שוק גדול למוצרים כמו מכוניות. כל היחלשות בצריכה תורגש היטב בקרב היצרנים.
מדד מנהלי הרכש בסין ירד בחודש שעבר מ-47.8 ל-47.1. נתון זה הצטרף לנתון הצמיחה שפורסם בתחילת החודש שהיה הנמוך ביותר בשש השנים האחרונות. ניקולס תאו, אנליסט מחברת הפיננסים הבריטית "CMC markets", הזהיר כי הירידה בשיעורי הצמיחה בסין עלולה לסתום את הגולל על התקוות להתאוששות הכלכלה העולמית: "סין כיום איננה עוד 'המפעל' של העולם. היא צרכן חשוב של מוצרים ושירותים. חברות ותעשיות רבות תלויות בצרכנים הסינים שכרגע נפגעים ככוח צריכה. כשסין מתעטשת, רבים מסביב לעולם עלולים להתקרר".