כשרבין הפר פקודה. מסמכי הפלמ"ח נחשפים
לרגל 75 שנה לפלמ"ח נחשפים הפרוטוקולים שמתארים את הסערה סביב הכנס הראשון לאחר פירוקו. למרות פקודה ישירה מהרמטכ"ל, הלכו לכנס הקצינים הצעירים רבין, דוד אלעזר, חיים בר לב וצבי זמיר. איך הסבירו זאת?
אחד מהם נבחר לימים לרמטכ"ל ולראשות הממשלה. גם שניים אחרים עמדו בראש הצבא. הרביעי הפך לראש המוסד. אבל בהיותם קצינים לא היססו יצחק רבין, חיים בר לב, דוד (דדו) אלעזר וצבי זמיר להפר פקודה ישירה של הרמטכ"ל ולהשתתף בכנס הראשון של הפלמ"ח לאחר פירוקו. הפרוטוקולים בפרשה שהסעירה את המדינה הצעירה נחשפו היום (ג') על ידי ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, לרגל ציון 75 שנים להקמת ארגון הפלמ"ח.
עוד בחדשות:
- ברק על נתניהו בעסקת שליט: "התמונה הייתה חשובה לו מהמעשה"
- אזהרת מסע: בוגרי דאעש ויבצעו פיגועים נגד יהודים וישראלים
- חשש ממשבר: "ידענו שהירידות יגיעו, אבל הן הגיעו בזעם"
במסמכים נחשפים הפרטים מאחורי הקלעים של כנס הפלמ"ח הראשון לאחר פירוקו, באוקטובר 1949, ופרשיית הקצינים הבכירים סביב הכנס. בתחילה, כאשר נודע לבן גוריון על אודות כנס הפלמ"ח הראשון הוא אישר לקצינים להשתתף באירוע, אולם לאחר שהתגלה לו כי בכנס צפויים לעלות נושאים פוליטיים ומכיוון שבן גוריון חשש מחוסר ממלכתיות באירוע וחש סיכוי לאפשרות של פלגנות לאחר פירוק הפלמ"ח, החליט כי הרמטכ"ל יוציא הודעת עדכון ופקודה על איסור השתתפות של קצינים בכנס.
על אף האיסור החד-משמעי של הרמטכ"ל, רא"ל יעקב דורי, החליטו כמה קצינים להשתתף בכל זאת באירוע, בין המשתתפים שעברו באופן ישיר על פקודת הרמטכ"ל ניתן למצוא שמות מוכרים דוגמת סא"ל יצחק רבין, רס"ן צבי זמיר, רס"ן חיים בר לב, רס"ן דוד אלעזר ועוד.
רבין הועלה למשפט בעקבות השתתפותו בכנס. "מודה בהפרת הפקודה", הוא אמר לרמטכ"ל, וניסה להסביר מדוע בכל זאת הפר אותה: "נכון שזאת היא פקודה, אבל אין כל חוק האוסר על חייל כאזרח להשתתף בכינוסים". לדברי רבין, "הייתה לי הרגשת חובה אישית - כלפי חברים. זאת הייתה שאלה חברית, הרגשתי שעליי להיפגש עם חבריי". החלטת הרמטכ"ל דורי הייתה לתת לרבין הצעיר נזיפה חמורה.
גם זמיר, אז רב סרן ולימים ראש מוסד, לא הכחיש את עובדת השתתפותו בכנס. "הרגשתי חובות כלפי הגדוד, הייתי מפקד הגדוד", תירץ בפני רא"ל דורי שהעלה אותו למשפט. "החלטתי לא ללכת בתהלוכה, אך החברים בגדוד סירבו ללכת בלעדיי ומתוך לחצם הלכתי. אני חושב שעשיתי שירות רע לצבא ואינני יכול להצטדק". גם הוא קיבל "נזיפה חמורה". לבר לב ואלעזר, שניהם רמטכ"לים לעתיד, ניתנה פרט לנזיפה החמורה גם "התראה אחרונה".
פרט לאותם ארבעה שהפכו לכמה מהדמויות הביטחוניות החשובות ביותר במדינת ישראל, עשרה קצינים נוספים נקראו למשפט אצל הרמטכ"ל. בנוסף כתב רא"ל דורי כי הוא הורה לשחרר מהצבא את מנהל הצ'יזבטרון, חיים פיינר: "הוא סמל, לא הייתה סיבה להביאו בפניי".
בפרוטוקולים המצורפים ניתן לראות את הזימון לכנס, את מכתבו של דוד בן גוריון בנושא ואת הפקודה על איסור ההשתתפות של רא"ל יעקב דורי. בנוסף נמצאים במסמכים הוראותיו לשפוט את הקצינים עם ידיעתו על השתתפותם על אף האיסור. בתחילת הכתבה נמצאים המסמכים המפרטים את השתלשלות המשפט של הקצינים הבכירים שנשפטו ישירות על ידי הרמטכ"ל וננזפו.