תלבושת אחידה: בנות בחולצות צמודות, בנים בחולצות נוחות
הורים שהולכים לקנות תלבושת אחידה נתקלים בתופעה מטרידה: כמעט בכל החנויות אפשר למצוא רק חולצות צמודות לילדות ואילו לבנים יש חולצות רחבות ונוחות. אמא לבת 6: "זה לא הגיוני, יש כאן תפיסה מעוותת"
התלבושת האחידה הנהוגה בבתי-הספר נועדה לקדם שוויון בין התלמידים ולהקל על ההורים, אבל מתברר שזה לא כל כך פשוט: הורים רבים נדהמו לגלות שבעוד שלבנים מוצעות חולצות תלבושת אחידה רחבות ונוחות, הבנות צריכות להידחק לחולצות קטנות וצמודות.
"זה ממש מגוחך"
"הבת שלי איילת-חן עולה לכיתה ,"'א מספרת מירית וולך מקיבוץ ארז. "למרות שהיא קטנטונת, חולצות התלבושת האחידה לבנות שמצאתי בחנויות היו צמודות לה לגוף. חשבתי שמידה גדולה יותר תפתור את הבעיה, אבל גם חולצות בשתי מידות גדולות יותר היו צמודות מדי.
חוזרים לבית ספר:
קשב וריכוז: כך תכינו את הילדים ללימודים
שלום כיתה א': כך תכינו אותם ליום הגדול
מה עושים כשהילד לא מחזיק טוב עיפרון?
"זה היה ממש מגוחך. הייתי צריכה לעבור בחמש חנויות עד שמצאתי לה חולצות. הגישה הזו של חולצות מבד טריקו צמוד ומבליט לבנות וחולצות רחבות לבנים מפריעה לי מאוד, גם מבחינה פרקטית וגם מבחינת המסר. חיפשתי חולצות שייראו עליה טוב וגם יהיה לה נוח בהן – והיה מאוד קשה למצוא."
גם אמהות אחרות מספרות כי התקשו למצוא חולצות נוחות לבנות, ובמקרים רבים, אחרי שכיתתו רגליים מחנות לחנות, נאלצו להסתפק בחולצות המיועדות לבנים ולהתפשר על הצבעים. "הבת שלי בת 6 ויכולה ללבוש חולצות של בנים שהן נוחות יותר, אבל מה יעשו נערות? הן ייאלצו ללבוש את החולצות הצמודות למרות שהן לא נוחות, רק כדי לא ללבוש חולצה של בנים," אומרת וולך.
לפייסבוק הורים כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו
לדברי וולך, הבעיה דומה גם במדפי המכנסיים, שם מוכרים לבנות בעיקר מכנסי טייץ צמודים, בעוד שלבנים יש מכנסיים רחבים ונוחים. "ברור שיש כאן ניסיון לייצר כבר בגיל צעיר תפיסות של איך אישה צריכה להתלבש," היא אומרת. "מכוונים את הילדות להיות מעין נשים קטנות. אין שום סיבה שלא יהיה להן מגוון לבחירה."
משנה לשנה הבגדים של הבנות מתכווצים
גם לאה מרילוס ממודיעין, שבתה אריאל עולה לכיתה ,'א נאלצה לקנות לה חולצות תלבושת של בנים. "כיוון שהבת שלי קטנה ורזה, ומימלא החולצות מתכווצות בכביסה, ביקשתי מראש מידה גדולה יותר – וגם היא הייתה צמודה מאוד. זה לא הגיוני, משנה לשנה בגדי הבנות נעשים צמודים וקטנים יותר. יש כאן תפיסה מעוותת."
"אם זה המצב, מה הפלא שהילדות גדלות להיות מתוסכלות ממידתן,"? שואלת אמא מכרמיאל שעברה חוויה דומה. "זהרי כבר בבית-הספר היסודי משטרת האופנה נכנסת להן לחיים באופן הכי לא נורמלי שיש."
מגמה מטרידה
הממונה על השוויון בין המינים במשרד החינוך, אושרה לרר, מסכימה שמדובר במגמה שיווקית מטרידה הבאה לידי ביטוי לא רק בתלבושת האחידה, אלא בשלל מוצרים לילדים. "המסר המוטעה של הבגדים האלה הוא שבנים יכולים ללבוש רחב ורופף ובנות צריכות להבליט את הגוף," היא אומרת.
לדבריה מערכת החינוך מנסה להתמודד עם התופעה בכמה חזיתות, ובכלל זה בשיעורי חינוך, בתוכנית כישורי חיים ובתוכניות ייעודיות אחרות העוסקות בדימוי העצמי והעצמה.
לדברי פרופ' אסתר הרצוג, מומחית למגדר ואנתרופולוגיה חברתית במכללת לוינסקי לחינוך, ההורים צריכים לדרוש שהתלבושת האחידה לבנות לא תהיה מבזה או סקסיסטית. "המערכת צריכה להיות יותר קשובה ופחות שמרנית מבחינת החלוקה המגדרית של מה מתאים לבנות ומה לבנים," היא אומרת.
אם אתם כבר צופים את התארגנות הבוקר הבעייתית עם התלבטות לגבי צבע החולצה וגובה הקוקו, הנה טיפים שיקלו עליכם: