לחץ על הרגולטור או מהלך אמיתי? גולן טלקום הודיעה שהיא עומדת למכירה
הקץ לתחרות? מיכאל גולן, הבעלים המרכזי של החברה, הכחיש זאת עד היום אך כעת מודיעה החברה כי היא בוחנת הצעות למכירה או למיזוג אפשרי. בכיר בעולם התקשורת: ״מוקדם להתרגש מההודעה הזו״
הודעה דרמטית של גולן טלקום או ניסיון לשפר עמדות מול דרישות הרגולטור? החברה מודיעה היום (ד') כי בעלי המניות שלה העניקו מנדט לבנק השקעות לבחון הצעות למכירה של גולן טלקום או מיזוג אפשרי שלה. עד היום הכחיש מיכאל גולן, הבעלים המרכזי, כי החברה עומדת למכירה.
כתבות נוספות בנושא גולן טלקום:
- שיתוף רשתות הסלולר: טוב או רע לצרכנים?
- תקלה "סודית" בגולן טלקום: הלקוחות זועמים
- גולן טלקום משדרגת את חבילות הגלישה
בחודשים האחרונים פנו נציגי בנק רוטשילד לחברות התקשורת בשוק בהצעה לרכוש את גולן טלקום, וכעת בגולן טלקום מאשרים כי זו הכוונה.
מגולן טלקום נמסר כי "בעלי המניות של גולן טלקום קיבלו גילויי עניין לקונסולידטציה פוטנציאלית והעניקו מנדט לבנק השקעות להעריך ולבחון אפשרויות שיכולות להוביל למכירה, רכישה, מיזוג ושמירה על גולן טלקום עצמאית".
ההודעה של גולן טלקום היא לאור המלכוד הרגולטורי שבו נמצאת החברה לאחר שפירקה כמעט את כל האנטנות שהקימה. במקביל הסכם שיתוף הרשתות של גולן עם סלקום לא אושר עדיין על ידי משרד התקשורת שמבקש להכניס בו שינויים מהותיים במסגרתם תגדל ההשקעה.
אם ההסכם לא יאושר עד סוף השנה, גולן תאבד את הרישיון שלה לאחר שהיא חייבת להגיע לפריסה של 40% מהרשת תוך שנתיים. ההודעה של גולן עשויה בהחלט להיות גם ניסיון ללחוץ על משרד התקשורת לאשר את ההסכם כדי למנוע יציאה של גולן מהשוק.
גורם בכיר בעולם התקשורת אמר: "לא בטוח שההודעה של גולן טלקום לא נועדה לשפר עמדות מול הרגולטור. לאחרונה מנכ"ל משרד התקשורת החדש שלמה פילבר נכנס לעובי הקורה והחל לבדוק האם גולן טלקום עומדת בתנאי הרישיון שלה. האמת הפשוטה היא שגולן טלקום אינה עומדת בכך גם לאחר שקיבלה הקלות. כעת, בשל חשש שתאלץ להוציא כסף על תשתיות וכדומה - כפי שמחויבות החברות החדשות, הם בעצם עושים מהלך של: 'תחזיקו אותי. או שתמשיכו לוותר לי או שאני אצא מישראל והתחרות תיפסק'. צריך לראות לאן יתפתחו הדברים. מוקדם להתרגש מההודעה הזו".
הורידה את המחירים בשוק
גולן טלקום נחשבת לחלוצת מהפיכת הסלולר בישראל. היא היתה הראשונה שהציעה לצרכנים חבילת סלולר ללא הגבלה + 3 ג'יגה גלישה ב-99 שקל. עד אז צרכנים היו משלמים מאות ואף אלפי שקלים בחודש על צריכה דומה. כיום יש לה 850 אלף לקוחות והיא כבר החלה לרשום צרכנים למיזם טלוויזיה שנקרא "גולן בוקס". משרד התקשורת עודד את גולן כמובילת התחרות בשוק וחברות התקשורת האחרות התלוננו שגולן מקבלת הרבה מאוד הקלות ממשרד התקשורת.
במהלך שנות קיומה, החברה הובילה במבצעים ללקוחות והורידה את מחירי הסלולר לצרכן לשפל שלא מוכר גם בעולם. התחרות הזאת גבתה מחיר מרווחי חברות הסלולר, ולראייה דו"חות פרטנר האחרונים.
הבעלים של החברה, מייקל גולן שנתמך על ידי ניאל גזביה טייקון התקשורת הצרפתי, אמר בעבר שהחברה לא עומדת למכירה ואף טען שיתכן שתקנה בעצמה חברה. גולן טלקום ביקשה בשנה האחרונה למזג רשתות עם סלקום, לשם הקמת רשת דור 4, אך משרד התקשורת לא אישר את הבקשה למיזוג. זאת אחרי שהממונה על ההגבלים העסקיים אישר את מיזוג הרשתות של פרטנר ו-HOT מובייל.
נראה שכל שוק התקשורת הולך לקראת מיזוגים, כלומר הקמה של חברות ענק ועקב כך - פחות מתחרים. פרטנר מחזיקה באורנג' 012 מובייל ו-012 סמייל. סלקום מחזיקה גם בנטוויז'ן ובסלקום TV. פלאפון שייכת לקבוצת בזק, שמחזיקה גם בבזק בינלאומי וב-yes.
בשוק הסלולר פועלות כיום 5 חברות גדולות: סלקום, פרטנר (012 מובייל, אורנג'), פלאפון (פלאפון, וואלה), HOT מובייל וגולן טלקום. כמו כן פועלות בו 3 חברות קטנות: הום סלולר (עם מספר לקוחות זניח), רמי לוי תקשורת ויופון שנקנתה על-ידי פלאפון.
מה חדש בעולם הסמטארטפונים? צפו בווידאו מתערוכת הסלולר:
אופיר דור הוא כתב כלכליסט