שתף קטע נבחר

 

כמה כסף אתם מושכים מהבנק מדי שנה?

על פי דו"ח מחלקת המטבע בבנק ישראל, הישראלי מושך בשנה כמעט 10,000 שקל בממוצע מהבנקים. מספר שטרות המזומנים גדל בשנת 2014 ב-8% והם מסתכמים בסכום של 63 מיליארד שקל. מהו השטר הנפוץ ביותר ואיך נמנע מזיופים?

סך השטרות והמטבעות בישראל הסתכם בסוף שנת 2014 ב-63 מיליארד שקל, גידול של 10% בהשוואה לשנה הקודמת. כך עולה מהדו"ח השנתי של מחלקת המטבע בבנק ישראל. הסכום מתבסס על 450 מיליון שטרות (המהווים 97% מהסכום הכולל) ו- 2.1 מיליארד מטבעות בערכים שונים.

 

  • עמלות הבנקים במחצית: 7.5 מיליארד שקל

 

נכון לסוף שנת 2014 היו במחזור 36 מיליון שטרות בערך של 20, 54 מיליון שטרות בערך של 50, 152 מיליון שטרות בערך של 100 ו- 213 מיליון שטרות בערך של 200 - ערך זה רשם את הגידול המשמעותי ביותר, בשיעור של 13%, לעומת אשתקד. יש לציין כי שיעור השטרות של 20 שקל נותר נמוך משיעורם של כל שאר הערכים, ואלו נמצאים רק במשורה במכשירים האוטומטיים למשיכת מזומנים.

 

בספטמבר האחרון הושק השטר החדש בסך 50 שקל בגווני ירוק הנושא את דיוקנו של שאול טשרניחובסקי, שנועד להחליף את השטר הנוכחי הנושא את דיוקנו של ש"י עגנון. על פי הנתונים , נכון לחודש יולי השנה הוחלפו 70% ממחזור השטרות בערך זה.

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

סינון שטרות: גם בכספומטים

מהנתונים עולה עוד כי בשנת 2014 נמשכה מגמת הגידול של סכום המשיכות מדלפקי התאגידים הבנקאיים וממכשירי הבנק האוטומטיים. סכום המשיכה הממוצעת ממכשירי הבנק האוטומטיים גדל ב-5% והגיע ל-719 שקל (הגידול השנתי הממוצע בעשור האחרון עמד על 7%). סכום המשיכות המצטבר לתושב עמד על 9,871 שקל, ומספרן לתושב עמד על 14, בדומה לשנת 2013.

 

כל השטרות המופקדים בבנק – הן בדלפק והן במכשירים האוטומטיים, אינם מוחזרים ישירות ללקוחות, אלא עוברים דרך מרכזי מיון השטרות הנמצאים בפיקוח בנק ישראל ונועדו לסנן שטרות פגומים, בלויים או מזויפים.

 

בהקשר זה מציינים בבנק ישראל כי בשנים האחרונות הרחיבו הבנקים את פלטפורמת השירות של מכשירי המשיכה והוסיפו להם מנגנון של הפקדת שטרות (כך למשל בבנק הפועלים ולאומי). מכשירי המשיכה המוכרים (ATM) הפכו למכשירים המספקים גם שירותי הפקדה של שטרות. השירות הזה משמש בעיקר לעסקים ואחוזים ניכרים מפעולות ההפקדה של שטרות מתבצעים על ידי הלקוח ישירות במכשיר האוטומטי, כאשר בתהליך זה הזיכוי לחשבון הוא מיידי.

 

בחלק ממכשירי ההפקדה האוטומטיים מובנה במקביל גם מנגנון המאפשר מיחזור של השטרות שהופקדו והוצאתם לציבור ובמחלקת המטבע מדגישים כי למרות החיוב להעביר את השטרות המופקדים דרך מרכזי המיון, בחודשים האחרונים ניתן אישור עקרוני למנגנון המיחזור, של המכשירים האוטומטיים בבנק, מדובר בכ-1,100 מכשירים כאלו הפזורים ברחבי הארץ.

 

בבנק ישראל מציינים עוד כי אחוז הזיופים נמוך במיוחד ועומד על קצת יותר משתי אלפיות ממחזור השטרות (כמחצית מהנתון המקביל בגוש האירו). עם זאת הם קוראים לציבור לשים לב לסימני הביטחון שבשטרות. פירוט על סימני הביטחון ניתן לקבל באתר בנק ישראל.

 

הכנת שטרות באיחוד האירופי    (צילום: רויטרס)

הכנת שטרות באיחוד האירופי    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים