שתף קטע נבחר
 

דו"ח בינלאומי: תוחלת החיים בישראל - מהגבוהות בעולם

דו"ח חדש שכלל 188 מדינות, מצא שישראל נמצאת במקום השישי בעולם בתוחלת החיים הבריאים - נתון שמהותו כמה שנות חיים יש ללא מחלות. בראש הרשימה – יפן, וסוגרת את הרשימה, לסותו שבדרום אפריקה. גם בתוחלת החיים הכללית ישראל נמצאת בעשירייה הראשונה

החיים פה קשים, אבל נתונים חדשים שוב מאשרים שישראל בין המובילות בתוחלת החיים: דו"ח בינלאומי חדש שכלל 188 ארצות ממקם אותנו גבוה במדד אריכות החיים הבריאים בעולם.

 

הדו"ח מגלה עוד כי על אף שבני האדם ברחבי העולם חיים יותר, הם גם חולים הרבה יותר. הממצאים פורסמו בגליון האחרון של כתב העת הרפואי היוקרתי Lancet.

 

קראו עוד על סודותיהם של האנשים המבוגרים בעולם:

צפו: בן 113 מגלה - 5 מזונות לאריכות ימים

מזל טוב: הוכתר הגבר הקשיש בעולם - בן 112 מיפן

יומולדת לאישה המבוגרת בארה"ב. בת כמה היא?

 

תוחלת החיים הבריאים - חיים יותר זמן ללא מחלות

הממצאים העיקריים מהמחקר הראו כי תוחלת החיים לשני המינים, עלתה ב-6.2 שנים, מ-65.3 שנים בשנת 1990, ל- 71.5 שנים בשנת 2013. עם זאת, תוחלת החיים לא עלתה משמעותית במדינות כמו סוריה, בליז ובוטסואנה. במדינות רבות נוספות, תוחלת החיים אך צנחה.

 

כך למשל, בלסותו (שבדרום אפריקה) וסווזילנד, תוחלת החיים בשנת 2013 צנחה ב-10 שנים בשנת 2013, בהשוואה ל-20 שנים קודם לכן.

 

במחקר הנוכחי, ערכו החוקרים חישוב אותו כינו "תוחלת החיים הבריאים", שכולל בחשבון לא רק את שיעור התמותה, אלא גם את שנות החיים ללא תחלואה קטלנית. חישוב זה נותן אינדיקציה למספר השנים הבריאות של האדם.

 

תוחלת החיים הבריאים הארוכה ביותר נרשמה ביפן – 73.4 שנים בממוצע. תוחלת החיים הנמוכה ביותר נרשמה בלסותו: 42 שנים. ישראל מוקמה במקום השישי בתוחלת החיים הבריאים בממוצע לשני המינים.

 

תוחלת החיים בישראל: הגברים במקום ה-4, הנשים במקום ה-10

נזכיר כי הדו"ח האחרון של ארגון הבריאות העולמי, מאשר כי תוחלת החיים הכוללת בישראל היא מהגבוהות בעולם: הגברים הישראלים ממוקמים במקום הרביעי הכלל עולמי, עם תוחלת חיים של 80.2 בממוצע, כשבמקומות הראשונים נמצאים הגברים האיסלנדים (81.2), השוויצרים (80.7) והאוסטרלים (80.5).

 

גם הנשים הישראליות אינן מקופחות וממוקמות במקום ה-10 המכובד עם תוחלת חיים אף גבוהה מזו של הגברים (84 שנים).

 

 

מחישוב כולל של שני המינים, גברים ונשים, עולה כי ישראל נמצאת במקום השלישי לצד מדינות נוספות: תוחלת החיים הארוכה ביותר היא ביפן - 84 שנים בממוצע, אחריה אוסטרליה, איטליה סינגפור, סן מרינו, שוויץ ואנדורה עם 83 שנות חיים ממוצעות. במקום השלישי נמצאות ישראל צרפת, ספרד, שוודיה, נורבגיה, ניו זילנד, מונקו לוקסמבורג וקפריסין - עם 82 שנות חיים ממוצעות.

 

"העולם עשה התקדמות משמעותית בתחום הבריאות אבל עלינו להשקיע הרבה יותר בטיפול בתחלואה ובנכות", אמר ראש צוות החוקרים, הפרופ' תאו ווס מאוניברסיטת וושינגטון, "מצב הבריאות של תושבי העולם השתפר הודות להתקדמות הטכנולוגיה הרפואית, החיסונים, התרופות, והשיפור בטיפול ביולדות ובילודים. אבל תוחלת החיים הבריאה לא השתפרה, כך שאנשים אמנם חיים יותר, אבל גם חולים הרבה יותר.

 

העלייה הגבוהה ביותר בתוחלת החיים בישראל - ברמת גן

מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי תוחלת החיים בשנת 2013 כאן עמדה על 83.9 שנים לנשים ו- 80.3 שנים לגברים.

 

מדובר בעלייה של 0.3 לנשים ו-0.4 לגברים בהשוואה ל-2012. הפער בתוחלת חיים בין נשים לגברים עמד בשנת 2013 על 3.6 שנים. בעשור האחרון עלתה תוחלת החיים בקרב גברים ב-2.9 שנים ובקרב נשים

ב-2.4 שנים.

 

בלמ"ס מצאו כי תוחלת החיים ב-35 השנים האחרונות עלתה ב-8.9 שנים בקרב נשים וב-8.7 שנים בקרב גברים. לפי רמות התמותה של סוף שנות ה-70, רק כ-33% מהגברים ו-43% מהנשים שנולדו היו צפויים להגיע לגיל 80.

 

אך מאז ועד סוף העשור הנוכחי חל שיפור משמעותי, ומבין הנולדים היום כ-59% מהגברים וכ-72% מהנשים צפויים להגיע לגיל זה.

 

תוחלת החיים ברמת גן גבוהה ביותר (82.7 שנים בממוצע) בהשוואה לתוחלת החיים בערים המדורגות אחריה - רחובות וראשון לציון. בפתח תקווה, חיפה, נתניה, בני ברק וירושלים תוחלת חיים מעט נמוכה יותר - 82.2 - 82.1. בלמ"ס הדגישו כי חלק מההבדלים בין הערים אינם מובהקים סטטיסטית.

 

מהנתונים עולה כי בהשוואה ל-2009-2005, בשנים 2012-2010 חלה עלייה בתוחלת חיים בכל הערים הגדולות. העלייה המשמעותית הייתה ברמת גן, בתל אביב ובחיפה – 1.3 - 1.2 שנים. ממוצע העלייה בתוחלת חיים בערים הגדולות הוא 0.7 שנים. בבני ברק כמעט לא חל שינוי בתוחלת החיים בין השנים.

 

בתוחלת חיים של כלל האוכלוסייה (נתוני 2012), ישראל נמצאת במקום השמיני מבין מדינות ה-OECD עם 81.8 שנים (יחד עם שוודיה). היא נמוכה ב-1.4 שנים מזו של יפן המדורגת במקום הראשון, וגבוהה ב-1.6 שנים מהממוצע של מדינות ה-OECD.

 

בהשוואה בינלאומית של תוחלת חיים (לשנת 2012), שומרים הגברים הישראלים על מקום גבוה מאוד (79.9 שנים). תוחלת החיים שלהם היא השלישית מבין מדינות ה- OECD יחד עם שוודיה ואוסטרליה, נמוכה ב-1.7 שנים מזו של הגברים באיסלנד המדורגים במקום הראשון, וב-0.7 שנים מזו של הגברים בשווייץ המדורגים במקום השני. תוחלת החיים בקרב הגברים בישראל גבוהה ב-2.4 שנים מהממוצע במדינות ה- OECD.

 

צפו בתוצאות דו"ח תוחלת החיים מהשנה שעברה:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למרות הכל, הישראלים חיים יותר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים