שתף קטע נבחר

 

איך עושים שינוי חברתי? בכוחות משותפים

עמותה, ארגון או חברה עסקית אשר רוצים להוביל שינוי חברתי, עומדים מול אתגר לא פשוט. ברוב המקרים יש לגוף הפועל לבד כלים מוגבלים והשפעה מועטה במרחב הציבורי. עם זאת, בשנים האחרונות החלה לצמוח בעולם גישה המתמקדת בשילוב כוחות למען מטרה משותפת. האם זה הפתרון גם בישראל?

בשיתוף ארגון "שיתופים"

 

במרוצת השנים מצבה של מערכת החינוך האמריקאית התדרדר באופן משמעותי, ותלמידים רבים החלו פורשים מהלימודים לפני סיום בית הספר התיכון. מאות ואלפי תכניות ניסו לשפר את המצב על ידי גיבוש תכניות לימוד והזרמת כספי תרומות אל המערכת.

 

כנסו לעמוד שיתופים

 

אך גישה חדשה שהחלה לתפוס תאוצה בשנים האחרונות עומדת אולי להציל את מערכת החינוך כולה. יוזמת 'קולקטיב אימפקט' אשר החלה בעיר סינסנטי ב-4 השנים האחרונות, מיושמת בהצלחה ומביאה לשיפור משמעותי ברמת החינוך בעיר. הפרויקט, הנקרא Strive, לא פועל כמו תכנית רגילה בתחום - הוא לא מעוניין לגייס תרומות גדולות יותר או להשיק תכנית חינוכית חדשה, אלא רותם את מערכת החינוך כולה, בכל שלבי הלימוד, להשגת מטרות המשותפות לכל הגורמים במשוואה.

 

'קולקטיב אימפקט' לשינוי חברתי

שינוי חברתי הוא משימה חשובה ומאתגרת במיוחד. כאשר מדובר בהתמודדות עם בעיות חברתיות מורכבות, המשימה קשה פי כמה וכמה, ובעקבות זאת היוזמות בתחום נוטות לרוב להתמקד בבעיות ספציפיות ללא יכולת לשלב כוחות בין כל הגורמים הרלוונטיים העוסקים באותה בעיה - כדוגמת עוני או חינוך.

 יוזמת 'קולקטיב אימפקט' - שיתוף פעולה ואיחוד כוחות (   ) (   )
יוזמת 'קולקטיב אימפקט' - שיתוף פעולה ואיחוד כוחות( )

גישת 'קולקטיב אימפקט', באה לפתור זאת. הגישה אשר פותחה בשנת 2011 על ידי ג'ון קניה ומרק קרמר, מייסדי ומנהלי חברת הייעוץ FSG לשינוי חברתי, מגדירה שיטת פעולה לפתרון בעיות חברתיות מורכבות באמצעות איחוד כוחות. המודל מסייע לשחקנים ממגזרים שונים לשלב כוחות על מנת לייצר השפעה מוגברת.

 

תחומי הפעילות מתרכזים לרוב בתחומים כגון חינוך, בריאות הציבור, פיתוח קהילה, עוני, סביבה, צדק ושוויון הזדמנויות בחברה. הגישה מיושמת במקומות רבים בעולם בהצלחה רבה בשנים האחרונות, הן מבחינת כמות היוזמות והן מבחינת השיח הציבורי והמקצועי.

 

לא רק חינוך

שיתוף פעולה ואיחוד כוחות בין ארגונים מקומיים, קרנות משפיעות, נציגי הרשויות, אוניברסיטאות ובתי ספר בקנדה, יצרו תכנית משותפת עם אופק לטווח הרחוק, שמביאה לשיפור משמעותי. בפועל, השיטה מביאה למיגור העוני. שם, למשל, יוזמת Vibrant Communities להפחתת העוני במדינה, נוסדה בשנת 2002 ומיישמת הלכה למעשה את גישת 'קולקטיב אימפקט'. על ידי שיתוף רב-שכבתי, מממשת היוזמה את הפוטנציאל של הקהילות המקומיות ברחבי קנדה למען הפחתה ממשית של שיעור העוני ושיפור איכות החיים של כלל האזרחים.

 

קנדה הצליחה להפחית את שיעור העוני מ-29% ל-13% בין השנים 1961 עד 1977, אך מאז איבדה מומנטום ורשמה רמה של 14-19% בתחילת שנות ה-2000. יוזמת Vibrant Communities נועדה לחדש את המומנטום ולהוביל להפחתה בשיעור העוני במדינה. לצורך היוזמה הוקם ארגון 'שדרה' בשם Tamarack, אשר מנהל את שיתוף הפעולה בין הגופים המרכזיים המרכיבים את היוזמה, ביניהם חברה למדיניות ציבורית, קרן לניהול פיננסי ורשות ממשלתית.

 

התוצאות לא פחות ממדהימות - על פי הנתונים הרשמיים, נכון לשנת 2013, היוזמה ניידה 23 מיליון דולר קנדי לטובת הפחתת העוני והשפיעה על חייהם של 203 אלף קנדיים החווים גידול בהכנסה, גישה למזון, מקלט, תחבורה והשכלה. היוזמה הביאה לשינוי של 53 סוגי מדיניות ומערכות הקשורות להפחתת העוני, ופעלה מול 4,000 שותפים כחלק מהמאמץ המשותף.

 

קודם כל למצוא מכנה משותף

אז איך השיטה עובדת? "השחקנים השונים מהמגזר העסקי, הציבורי והמגזר השלישי, מגיעים ליוזמה כזו עם אינטרסים שונים, והבדלים בתפיסות עולם ובתרבות הארגונית. לכן, שלב קריטי במודל הוא תהליך למידה, ניתוח וגיבוש מצע משותף לכל בעלי העניין, לפני תחילת היישום. בתהליך כזה יש חשיבות רבה לבניית אמון", אומרת ענבר הורביץ, מנהלת תחום 'קולקטיב אימפקט' בארגון 'שיתופים' ומנהלת את יוזמת '5פי2', 

 

לדבריה, מודל ה'קולקטיב אימפקט' מודע לקושי האדיר שבחיבור בין ארגונים וגופים מגוונים, ולכן הוא כולל מיפוי, ניתוח ויצירת סנכרון ומטרה משותפת עוד לפני תחילת הצעדים בפועל. "השחקנים השונים מהמגזר העסקי, הציבורי והמגזר השלישי, מגיעים ליוזמה כזו עם אינטרסים שונים, והבדלים בתפיסות עולם ובתרבות הארגונית. לכן, שלב קריטי במודל הוא תהליך למידה, ניתוח וגיבוש מצע משותף לכל בעלי העניין, לפני תחילת היישום. בתהליך כזה יש חשיבות רבה לבניית אמון". האתגר הוא שמירה על איזון עדין בין כל הגורמים במשוואה, יחד עם דגש בגיבוש החזון ותכנית הפעולה, המנצלים את היתרון והערך המוסף הייחודישל כל אחד מהשחקנים. בשל מורכבות זו יש חשיבות רבה לארגון השידרה (Backbone organization) אשר מנהל ומתכלל את תהליך קידום היוזמה ואת השותפות. ביוזמת 5פי2 שיתופים פועל כארגון השידרה.

 

עוד מרכיבים אשר מייחדים את המתודולוגיה הם תוצאות מדידות, מחויבות ללמידה פעילה והשתנות מתמדת. עקרונות היסוד, אשר מהווים מרכיבים הכרחיים ליוזמת 'קולקטיב אימפקט', הם: הסכמה על חזון ומשימה משותפים, הגדרת יעדים ומדדים וביצוע מדידה משותפת, יצירת מערך פעילות מתואם של השותפים, תקשורת מתמשכת בין השותפים, וקיומו של ארגון האחראי על ניהול התהליך.

 

מנסים לשפר את מערכת החינוך בישראל

על רקע הצמיחה וההצלחה המרשימה בעולם, מנסים כעת בישראל ליישם את גישת 'קולקטיב אימפקט' לשיפור המצב במערכת החינוך הישראלית.בתחילת שנת 2014 נוסדה יוזמה בשם '5פי2', ביוזמת קרן רש"י, קרן טראמפ וחברת אינטל, שמטרתה הרחבת החינוך המדעי-טכנולוגי בישראל. ארגון 'שיתופים' גויס בתור ארגון backbone לניהול היוזמה בפועל, וכעת כלולים ביוזמה כ-60 ארגונים, חברות מסחריות ונציגי משרד החינוך, אשר נמצאים עמוק בתהליך גיבוש החזון המשותף ולפני תחילת היישום בפועל, כראוי ליוזמה מסוג 'קולקטיב אימפקט'.

 

"יוזמת 5פי2", מסבירה הורביץ, "פועלת להרחבת מעגל המצוינות ולהכפלת מספר התלמידים הניגשים לבגרות 5 יחידות לימוד במתמטיקה ומדעים, כפי שניתן לראות מהכותרת שלה, כך שגם יש לנו יכולת לעקוב אחר תוצאות מדידות ומדויקות לאורך זמן". באשר לצורך ברתימת הגורמים השונים, לצד העובדה כי היוזמים הם גורמים פילנתרופים ועסקיים, הורביץ מציינת את חשיבות ההובלה של משרד החינוך, אשר שם לעצמו כיעד מרכזי את נושא המצוינות במתמטיקה ומדעים, ונרתם לתהליך משותף עם היוזמה תוך כדי שיח אמיתי ושילוב ידיים עם הארגונים השונים כגורם מוביל וחיוני בתוכנית.

 

מה הלאה?

הורביץ מדגישה כי לדעתה גישת 'קולקטיב אימפקט' "רלוונטית בהחלט ליישום בישראל. עם זאת, חשוב מאוד להתאים לתרבות המקומית את בניית היוזמה, מאפייני השותפות בין הארגונים והמימוש. צריך לזכור", אומרת הורביץ, "כי מדובר בדרך פעולה הדורשת אורך רוח, תכנון לטווח הקצר והארוך ותוצאות אשר את חלקן ניתן יהיה לראות רק לאחר שנים". עם זאת, אומרת הורביץ, "קיים פוטנציאל גדול ליוזמות שכאלו לחולל השפעה ברמה הלאומית, וניתן לראות שהן כבר יוצאות לדרך ומתחילות להתממש בשטח".

 

ב-9.9. יערך בבית שיתופים, כנס "שיתופים" במעמד נשיא המדינה, שר האוצר, שר החינוך, סגן שר הבריאות, מנכ"לים ואנשי עסקים רבים שיעסוקו בדרכים להצעיד קדימה את המדינה באמצעות הוצאה לפועל של משימות ברמה הלאומית ע"י שילוב כוחות מהמגזר העסקי, ממשלה, אנשי עסקים, תאגידים וארגונים חברתיים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יוזמת 'קולקטיב אימפקט' הביאה לשיפור משמעותי ברמת החינוך בעיר סינסנטי
צילום: shutterstock
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים