צפו: למה אנחנו שונאים כל כך את הגוף שלנו?
שמנים מידי או רזים מידי - מה שבטוח הוא שאנחנו ממש אבל ממש לא מרוצים מהגוף שלנו. מניין נובעת תופעת השנאה העצמית והאם אפשר לשנות את המצב הבעייתי הזה? החבר'ה מ"המגפון" יצאו לברר
אחת התופעות הבולטות והבעייתיות בחברה בשנים האחרונות, היא תופעת שנאה עצמית שנובעת מדימוי גוף נמוך. אותו דימוי גוף נמוך עשוי לגרום לאנשים לבחור לעבור ניתוחים פלסטיים כדי להרגיש יותר טוב עם עצמם, ולעיתים עלול להוביל לדיכאון או להפרעות אכילה.
עוד בנושא:
זה הכל בראש: להפוך דימוי גוף שלילי לחיובי
המראה שעל הקיר: איזה מגדר אוהב עצמו יותר?
אבל בואו נחזור להתחלה: לאורך השנים, מודל היופי היה מודל דינמי, שהשתנה בהתאם לזמן, למקום ולחברה באותו הרגע. גם כיום, במקומות שונים בעולם תפיסת מודל היופי שונה. בזמן שבסין ואיטליה לדוגמה, גוף נשי "יפה" הוא גוף הרבה יותר רזה, במקסיקו המודל פחות מתבסס על המשקל, אך קיים דגש יותר גדול לשיזוף.
הבעיה מתחילה כשמודל היופי בעולם המערבי, כמו בארצות הברית וישראל, הוא מודל לא ריאליסטי, שמתוחזק באופן שוטף על ידי תעשיית האופנה, ויוצר התאמה בין המושגים "יפה" ל"בלתי אפשרי".
בשנים האחרונות, עם ההתפתחויות המתמידות בטכנולוגיה, הפוטושופ הפך להיות חברו הטוב של עורך האופנה, כך שבמקרים רבים מידי, הקשר בין איך שהדוגמנית נראית במציאות לבין איך שהיא נראית בתמונה מקרי בהחלט.
אבל שלא כמו על קופסאות קורנפלקס, בהן מצוין שהתמונה היא המחשה בלבד שלא צריך להסתמך עליה, אותן התמונות נותנות לאנשים את הרושם שככה נראית אישה מושכת, ושאל המראה הזה הם צריכים לשאוף.
מעבר לכך שהאדם פוגע מאוד בעצמו בניסיון להראות כמו הדוגמן שבתמונה, הן פגיעה פיזית והן נפשית, מודל היופי המתעתע מעודד אנשים לשפוט אנשים אחרים, מכיוון שהם לא תואמים את ההגדרה המוטעית שיש להם למראה "תקין". משפטים כמו "תקשיבי, כדאי שתרזי קצת, להיות כל כך שמנה זה לא בריא", או "תאכל משהו, כולך עור ועצמות, המשקל הזה רק פוגע בך", הם משפטים שצריכים לצאת מהלקסיקון של בני האדם, ויפה שעת אחת קודם.
נכון, חשוב מאוד לשמור על הבריאות הגופנית שלנו, ולוודא שאנחנו לא עושים דברים שפוגעים בנו. אבל מצד שני, אסור שאותה הבריאות הגופנית תבוא על חשבון הבריאות הנפשית שלנו. זה לא מהמקום של בני אדם לשפוט את המראה של בני אדם אחרים, ולהסיק עליהם מסקנות על פיו. חשוב לי גם לציין שאני לא טוען פה שאסור לנו להביע תמיכה ודאגה כלפי אנשים שקרובים לנו - אם אנחנו חושבים שהם עושים משהו שעשוי להזיק לעצמם. אבל גם אם זה המצב, חשוב מאוד לעשות את זה בדרך הנכונה, וכנראה שאותה הדרך הנכונה היא לפתוח את הנושא אך ורק כשאותו האדם פותח אותו מולכם.
לסיכום, חשוב מאוד שתשמרו על הבריאות שלכם, גם פיזית וגם נפשית. חשוב תמיד לזכור שהאדם היחיד שיודע אם אתם בריאים או לא, הוא אתם, ואולי הרופא שלכם. וגם אם אתם בריאים גופנית, אל תשכחו שבריאות גופנית לא שווה כלום בלי בריאות נפשית. כי הגורם היחיד לפיו אתם אמורים לבסס את הדעה שלכם על עצמכם הוא לא עיתונים, לא דוגמנים, לא כתבות, לא פרסומות, לא רשתות אופנה, לא המשפחה שלכם, ולא כל אדם אחר - הגורם הרלוונטי היחיד לקביעת הדעה הזאת הוא אתם עצמכם.
"המגפון", ערוץ יוטיוב חדש שמטרתו להסביר באופן מופשט נושאים שחשוב שאנשים יכירו יותר לעומק וידעו עליהם את המידע הנכון. התוכן בערוץ היוטיוב ובעמוד הפייסבוק מיוצר באופן שבועי על ידי תום טרגר, עדי מורג, גל קלדס ולי באלאן.