איך להתמודד עם הפרעות אכילה של בני נוער?
הפרעות אכילה והשמנה בקרב מתבגרים הפכו בשנים האחרונות לתופעה שכיחה. מהם ההרגלים המזיקים של בני הנוער, איך תזהו שהילד שלכם בסיכון, ובאילו פעולות מומלץ לנקוט לפני שיהיה מאוחר מדי?
בשיתוף תנובה
היא לוקחת צלחת גדולה ומניחה עליה סושי קטן כדי שלא יחשבו שהיא אכלנית, שהיא השמינה בגלל אכילה מוגזמת, ובכלל שלא ידברו עליה. הוא אוכל בסתר ובכל פעם שהוא לבד בבית הוא מתנפל על המקרר כדי למלא את החסר.
נערה אחרת אוכלת רק אבטיח כי שמעה שאפשר לנקות את הגוף באמצעות אכילת הפרי הזה ארבעה ימים רצופים. כל אלו הן התנהגויות אופייניות שמבטאות הפרעות אכילה בקרב מתבגרים. איש לא יודע מהו האחוז המדויק של בני הנוער הסובלים מהפרעות אכילה בדרגה כזו או אחרת בישראל, אבל אין ספק שמדובר בתופעה שכיחה.
"מה שמאפיין את גיל ההתבגרות הן גדילה והתפתחות מנטלית ופיזית מוגברת, ולכן הגוף צריך יותר אנרגיה. התזונה אצל נערים מאוד חשובה," מסבירה רותי אבירי, דיאטנית קלינית, יועצת לתנובה ויועצת משפחתית.
"חשוב שיהיו בתפריט שלהם כל אבות המזון, ויטמינים ומינרלים, אחרת תהליך הגדילה שלהם עלול להינזק באופן בלתי-הפיך בשנים מאוחרות יותר. אך בפועל, דווקא בגיל הזה יש קושי ליישם את ההמלצות התזונתיות ויש הרבה התנהגויות שעלולות לעודד השמנה."
קראו עוד במדור בית בריא
לקראת החזרה לביה"ס: 5 מזונות שיעזרו להתרכז בלימודים
לא חייבים סנדוויץ: ארוחות עשר לילדים לביה"ס
איך צפייה בטלוויזיה משפיעה על המשקל של הילדים שלכם?
באילו התנהגויות מדובר?
אבירי: "גיל ההתבגרות הוא גיל של מרד, וזה מתבטא גם בתחום האכילה. למתבגר יש העדפות מזון ברורות והוא ידבוק בהן ולא יעניין אותו מה הוא באמת צריך, אלא מה הוא אוהב ורוצה. המת - בגרים גם נוטים לוותר על ארוחת בוקר, בעיקר כי הם מנסים 'לגנוב' עוד כמה דקות של שינה. זו נקודת פתיחה גרועה בסטטוס התזונתי של המתבגרים למשך שאר היום.
"אם נוסיף את העובדה שאותו מתבגר כבר בחר לעצמו את המזון לבד, והבריאות לא בראש מעייניו, ברור שהוא יעדיף מזון עם מקובלות חברתית גבוהה כמו פיצה, גלידה או כל מאכל שיש סביבו בילוי. הוא יעדיף מזון שקל לאכול כאן ועכשיו כמו כריך ולא יעמוד לחתוך סלט בסבלנות. והנה קיבלנו יום תזונתי מוטעה."
אבירי מצביעה על עוד בעיה: למתבגרים היום אין סדר יום שמאפשר אכילה מסודרת. "הם יותר 'חוטפים' אוכל מאשר יושבים סביב שולחן. הם יכולים לשבת שעות מול מסכי הטלוויזיה, המחשב או הסמארטפון וגם לנשנש תוך כדי. כמובן שיש השפעה גם למאפייני הגיל: רוב בני הנוער טרודים נפשית ומנטלית על רקע הורמונלי וחברתי, וזה כמובן גורם לאכילה רגשית ולא לפי הצורך האמיתי. לרובם גם חסרות שעות שינה והגוף מפרש את העייפות כרעב."
בגיל הזה גם פוצחים בדיאטות כדי להיראות טוב. למה זה קורה?
אבירי: "הבעיה הכי נפוצה בגיל הזה היא הניסיון לרדת במשקל. בני הנוער מתפתחים מינית, הבנים מפתחים מסת שריר ובעיקר הבנות מוטרדות מכך שהן מפתחות שומן בחלקי הגוף הנשיים, ומיד מתחילות בדיאטות לא מבוקרות. כל אחת לפי התפתחותה.
"זה יכול לגרום לתת-תזונה או פגיעה בהתפתחות ואפילו חלילה להתפתחות של הפרעות אכילה. יש את עניין דימוי הגוף: הרצון להיות רזים נובע מלחץ גדול. התקשורת מציגה את זה שלהיות רזים וחתיכים זה חלק מהצלחה חברתית. כולם שואפים לזה אבל לא כולם יכולים להגיע לשם, ומי שלא מגיע סופג פגיעה בדימוי העצמי ובדימוי הגוף שלו."
אבל מה ההורים יכולים לעשות? המתבגרים לא ממש מקשיבים להם.
"חשוב שהם יהיו ערים וקשובים לתחושות של המתבגר מול הגוף שלו ולסבל ולמצוקה שלו מסביב לכך, ולנסות למנוע ממנו ניסיונות כושלים לרדת במשקל. אחת התופעות הנפוצות היום היא שבנות בגילים הללו מתביישות לאכול בפומבי.
"כתוצאה מכך, או שהן לא מביאות בכלל אוכל לבית הספר ואז לא אוכלות כל היום, או שהן מביאות נשנושים כמו חטיפים קטנים שמספיקה פתיחה קטנה של הפה כדי לנגוס בהם. להורים מאוד קשה להיכנס למתבגר לצלחת בזמן שהוא נאבק על עצמאותו ועל ניסיון להגדיר זהות שונה מזו של ההורה."
אבירי מציעה גם להיות ערניים לגבי שיחות ומסרים שההורה מעביר: "אנחנו מגדלים דור שחי בחברה של נשים שלא מרוצות מהגוף שלהן • המורה, הגננת, האמא, הדודה. כולן מקטרות על הגוף שלהן ומדברות על דיאטה. איך ילדה יכולה לאהוב את גופה ואת עצמה כשכל היום היא מוקפת בנשים כאלו. אמא • אם את רוצה ילדה עם דימוי גוף חיובי, תלמדי לאהוב את עצמך. תני דוגמה אישית. לא מצליחה? לפחות אל תחשפי את מצוקתך בצורה כה בוטה ליד הילדה."
מה עוד אפשר לעשות?
"כיום הילדים באים הביתה, מסתגרים בחדר, אנחנו לא יודעים מה הם אוכלים שם ואין להם שום קשר למה שאנחנו בישלנו בסיר או קנינו בסופר. לכן, נסו לבנות בית שמאפשר למתבגרים לשהות בו עם חברים. גם ההשלכה התזונתית של זה תהיה גדולה. נסו להיות מאירי פנים לחברים, להשרות אווירה נעימה ומזמינה ולא למשל לצעוק ללא הרף שיחלישו את המוזיקה.
"ספקו להם אוכל מבלי שיבקשו ואז תשיגו יותר שליטה. כשאתם אלו שמגי - שים את האוכל לחדרם בזמן שיש להם חברים, יש לכם את ההזדמנות להציע פירות חתוכים ובייגלה מקמח מלא עם גבינה, ודברים שאנחנו מרגישים איתם בסדר. אל תיכנסו לוויכוחים עם הילד בנושא האוכל. כי בניגוד לוויכוחים על 'סידרת או לא סידרת' את החדר, כשנכנסים לפינות של אוכל מסתכנים לא רק בפגיעה ביחסים אלא בהרגלי האכילה שלו.
"אם הוא יבין שבעזרת אוכל הוא יכול לעצבן אותנו, אנחנו בצרות גדולות. מאוד חשוב כן להיות שם עבורם, להקשיב להם, להכיל אותם. אוכל זה לא רק סיפוק פיזי אלא תחליף לאהבה וניחומים וזה נראה שהם לא צריכים אותנו בכלל, אבל זה לא נכון. החיבור והאמפתיה שלנו משמעותיים מאוד."
מה צריך להדליק נורה אדומה אצל ההורים?
"כל דבר שהופך להיות קיצוני. אם למשל הבן או הבת אוכלים רק גזר, או יש משהו קיצוני בהתנהלות האכילה, צריך לשים לב ולא להקל ראש. הבעיה היא שהרבה פעמים זה נסתר מהעין ולא ממש ברור וקשה להגיב כשהמצב לא קיצוני. מוטלת עלינו האחריות לפנות לגורם מטפל ולעשות עם זה משהו, בכל מחיר."
"לחץ חברתי לרזות"
אחת הדיאטניות שמזהירות מפני דיאטות בגיל צעיר המובילות להשמנת יתר והפרעות אכילה, היא רחל גרנות, שפירסמה בעבר את הספר "לאכול ולרדת עם רחל גרנות" בהוצאת "ידיעות אחרונות." היא פיתחה תוכנית ייחודית לאכילה, לפיה מותר לאכול הכל ולהתיידד עם האוכל.
"בעיות התזונה בגיל ההתבגרות מגוונות ומכסות קשת רחבה של תחומים," היא אומרת. "זו יכולה להיות אכילה לא נכונה, בעיות של עודף משקל, התנסות בדיאטות מטורפות ומסוכנות, צמחונות לא מבוקרת, הפרעות אכילה, לחצים חברתיים, דימוי גוף בעייתי, אכילה אצל חברים ובבתי קפה ועוד. משפחות עם הרגלי אכילה בריאים ונכונים מגדלות בדרך כלל מתבגרים עם הרגלי אכילה מאוזנים. אבל גם במשפחות עם אווירה תזונתית פחות טובה, אף פעם לא מאוחר לשנות."
מה בעייתי בגיל הזה?
גרנות: "הלחץ החברתי לרזות חזק במיוחד אצל בני הנוער. גיבורי התרבות שלהם הם שחקנים, זמרים ודוגמניות, ורובם המוחלט רזים במיוחד. לצערי, בנות עם הפרעות אכילה נתפסות בעיני חברותיהן כ'חזקות .'ומוצלחות בשיחה עם תלמידות ניסיתי לנתח את המושג שליטה. הבנות המובילות נתפסו בעיני עצמן ובעיני חברותיהן כבעלות שליטה עצמית. 'היא מסוגלת לא לגעת ,הגועב התלוננה אחת התלמידות, 'ואילו אני חלשה ולא .'מסוגלת
האם אי-אכילה והימנעות מוחלטת היא שליטה אמיתית? זה דרש מאמץ לא פשוט מצדי לנסות לשכנע שיש שני קצוות של אי-שליטה. מצד אחד לאכול את כל העוגה ומהקצה השני לא לאכול בכלל. בדרך כלל, אי-אכילה באה ממקום של פחד וחרדה. אנחנו חוששים שאם ניקח אפילו קצת, לא נוכל להפסיק.
"השליטה האמיתית היא לדעת לקחת פרוסת עוגה וליהנות ממנה. בהרצאה שהעברתי לכיתות ט' באחד מבתי הספר, התבררה לי ההשפעה ההרסנית של שלוש בנות מובילות בכיתה על חברותיהן. שלוש הבנות הרזות באופן קיצוני הפכו לכוח המוביל בכיתה, וכמעט כל האחרות מנסות לחקות אותן. וזו לא דוגמה יוצאת דופן."
אז מה עושים?
"החינוך התזונתי צריך לשים דגש על הדב - רים שחשובים לבני הנוער. השימוש במוטיבציה בריאותית לקידום תזונה נכונה לא מתאים לבני הנוער. אמירות כגון 'אכילה נכונה תורמת לבריאותכם' אולי מתאימות למבוגרים. צריך להסביר לבני הנוער שאכילה נכונה ממקסמת את פוטנציאל הצמיחה שלהם.
אגב, בעולם המערבי דור הצעירים הולך להיות נמוך יותר מדור ההורים, לראשונה מאז מלחמת העולם השנייה. אכילת מוצרים תעשייתיים, השמנת יתר, חוסר פעילות גופנית ומחסור בשעות שינה גורמים להאטה בגדילה. אכילה נכונה עוזרת לריכוז ומביאה להישגים טובים יותר. ואם תהיתם, שוקולד לא עוזר לריכוז."
גם ד"ר טל שניר, רופאת מתבגרים ממרכז המומחים לרפואת ילדים בהרצליה פיתוח "מדיקידס," מסבירה: "בגיל ההתבגרות הצרכים המטבוליים מבחינה קלורית מתרבים בשל הגדילה. האצה בגדילה מביאה לעלייה בצריכה הקלורית, כחלק מהאנרגיה המושקעת בגדילה. זה השלב בהתפתחות שהעצם בונה את עצמה, לא רק לאורך, אלא גם מבחינת החוזק בחלקים היותר עמוקים שלה. זה כמובן מעלה את צריכת הסידן, אבן הבניין של העצם."
לדברי שניר, "מבחינה פיזיולוגית שיא ההתחזקות של העצם מתרחש בגיל ההתב - גרות, ויש כמה הורמונים שיש להם תפקיד בבניית העצם, בהם הורמון הגדילה שמופרש בכמויות גדולות בגיל ההתבגרות והורמוני המין. מה שלא נבנה בגיל ההתבגרות לא יכול להיבנות כמו שצריך בגילים אחרים, בגלל ההשפעה ההורמונלית. יש לכך חשיבות מבחינת הנזקים בגיל מבוגר. כדי לגדול העצם צריכה אבני בניין כמו סידן.
"הדבר השני בחשיבותו הוא אנרגיה, קלוריות. העצם היא איבר חי עם צרכים מטבוליים רבים כדי שיוכל לגדול. בגלל חלון ההזדמנויות שקורה בגיל הזה, אצל בנות שסובלות מהפרעת אכילה ומגבילות את עצמן בקלוריות מתרחשים כמה תהליכים שמשפיעים על הגדילה של העצם: דיכוי בהפרשת הורמוני המין ואי-אספקה של כמות הקלוריות הדרושה שמאפשרת את חילוף החומרים.
השילוב גורם לפגיעה בלתי-הפיכה ביכולת הבנייה של העצם. אם נערים ונערות לא מקפידים על תזונה עם כמות קלורית טובה, מתוך רצון לרזות, הם בסכנה להפרעות אכילה. היום אנחנו יודעים שיש סף רגישות של המוח לרמה נמוכה של קלוריות שמכניס את המתבגרים למעגל קסמים שלילי: ככל שהם אוכלים פחות, הם פחות רעבים והם נכנסים לתופעה של הפרעת אכילה."
איך מטפלים בזה?
"ברגישות יתר ועם טיפול צמוד ומקצועי. יש משמעות גדולה לזיהוי מו - קדם של הפרעת אכילה. במקרים בהם לנערה מפסיק המחזור, העניין מעיד על מצב מאוד מתקדם של ההפרעה וניתן לזהות אותה הרבה קודם. ככל שמגלים יותר מוקדם, היכולת שלנו לקצר את התהליך מתחזקת".