2,900 עולים חדשים מצטרפים לבתי הספר: "ילמדו את ההורים על החברה הישראלית"
זינוק חד של 50% במספר העולים במערכת החינוך. מבין 1.7 מיליון תלמידים, ל-2,900 זו תהיה השנה הראשונה במערכת החינוך בישראל. אם לתאומים שהגיעו מאוקראינה לפני חצי שנה ועולים לכיתה א': "הם שואלים מתי כבר יידעו לקרוא"
שנת הלימודים בפתח : מחר יצעדו עשרות אלפי ילדים נרגשים עם הוריהם הנרגשים לא פחות אל שערי בתי הספר כדי לומר בפעם הראשונה "שלום כיתה א'". אבל עבור לריסה קמינסקי (32), שעלתה לישראל מאוקראינה לפני כחצי שנה עם בעלה יעקב (36) ושלושת ילדיהם, ההתרגשות תהיה גדולה אף יותר. לבני הזוג ילד בן 14 ותאומים בני שש, דור ודניאל, שיחלו את לימודיהם בבית הספר במעלה אדומים. "קנינו כבר את כל הציוד וביקרנו בבית הספר כמה פעמים", מספרת קמינסקי. "התאומים לא מפסיקים לדבר על זה. הם שואלים מתי כבר ילמדו לקרוא ולכתוב".
בדומה לדור ודניאל, ביום שלישי יחלו עוד כ-360 עולים חדשים את לימודיהם בכיתה א'. בסך הכול תהיה זאת הפעם הראשונה במערכת החינוך בישראל עבור עוד כ-2,900 ילדים ובני נוער עולים. על פי נתוני משרד העלייה והקליטה, מדובר בעלייה של יותר מ-50% לעומת השנה שעברה, אז עמד מספרם של העולים שלומדים לראשונה במערכת החינוך על כ-1,900. מתוך כל העולים שהגיעו ארצה בעשור האחרון, כ-34,400 ילמדו בכיתות א' עד י"ב בשנת תשע"ו בבתי הספר בישראל, מתוך כ-1.7 מיליון תלמידים.
האב יעקב קמינסקי מסביר שרוב משפחתו המורחבת כבר עלתה לארץ בשנים האחרונות. "הרגשנו שישראל הפכה להיות הבית שלנו", הוסיף. "היה לנו ברור שנעלה ונצטרף למשפחה".
בחודשים האחרונים האח הבכור ויטלי החל ללמוד עברית באולפן והתאומים ביקרו בגנים, ושם למדו גם הם את השפה. "הם מאוד נהנו בגן השנה, מהחגים ומהילדים שהכירו", מוסיף יעקב. "הם כבר מבינים פחות או יותר עברית. באופן טבעי אנחנו רוצים מאוד לעלות יחד לאותה כיתה. זה מה שלריסה ואני רצינו כל הזמן: שהילדים ישתלבו בחברה הישראלית וילמדו אותנו עליה".
לפי הנתונים שמפרסם משרד העלייה והקליטה, בדומה לשנה שעברה צרפת היא המדינה שממנה הגיעו רוב התלמידים החדשים (כ-1,150) ואחריה אוקראינה (כ-500), רוסיה (כ-470) וארצות הברית (כ-270). בהמשך הרשימה ילדים וילדות שעלו ארצה מפרו, אוסטרליה, בלגיה ועוד. כ-1,500 מהתלמידים העולים ייכנסו למערכת החינוך באזור תל אביב והמרכז, כ-400 ישתלבו בכיתות באזור הדרום, כ-400 נוספים בירושלים וסביבתה ועוד כ-600 בצפון הארץ.
חמישה ילדים נוספים שייכנסו השנה לראשונה למערכת החינוך בישראל הם האחיות והאחים לבית משפחת הולצר, שעלו לישראל מפלורידה רק לפני כמה ימים בטיסה מיוחדת של ארגון "נפש בנפש" ומשרד העלייה והקליטה. בני הזוג רחל ואתון – עורכת דין ורופא מנתח – התחתנו בשנת 2000 ומאז נולדו להם שישה ילדים: רבקה עטרה (13), דינה מלכה (10), ציפורה (8), חיים דוד (6), חנה בלה (4) ואהרון שמלאו לו עשרה חודשים בלבד.
כולם, פרט לקטן, ייכנסו בשבוע הבא בפעם הראשונה בחייהם למערכת החינוך בישראל, וכפי שמספרת האימא "הם חוששים ונרגשים מאוד לקראת תחילת השנה".
רחל מוסיפה שההגעה לישראל בשיא אוגוסט לא הייתה מקרית: "עזבנו את הבית במיאמי באמצע יולי ויצאנו לחודש של טיול ברחבי אמריקה שבסופו עלינו ארצה. כמעט חודש היינו ממש הומלסים. רצינו שהילדים ייהנו מהחופש ויגיעו לפה ממש לפני תחילת שנת הלימודים להתרגשות של תחילת השנה".
שר העלייה והקליטה, ח"כ זאב אלקין: "הנתונים הם סימן ברור שאנחנו נמצאים בתקופה היסטורית של גידול משמעותי במספרי העולים לישראל שלא ידענו כדוגמתו ב-15 השנים האחרונות. מדובר לא רק בבשורה משמחת אלא גם באתגר עצום למערכת החינוך ולחברה הישראלית כולה. אם לא נדע להתמודד עם הקשיים הרבים בקליטת תלמידים עולים, תהליך העלייה לארץ עלול להיפגע".
המסר של נפתלי בנט: מתמטיקה
ההיערכות לפתיחת שנת הלימודים בשיאה, ובמסגרתה הציג שר החינוך נפתלי בנט את התוכנית הלאומית לחיזוק לימודי המתמטיקה. "האיום של לימודי המתמטיקה הוא איום אסטרטגי, ולאיום אסטרטגי יש צורך בתוכנית לאומית", אמר במסיבת עיתונאים, ופרש את היעדים והפעולות של התוכנית: "התלמיד גם יחזק את עתידו וגם יעזור לעתידה של מדינת ישראל".
עלות התוכנית תהיה 75 מיליון שקל, שיגיעו מתקציב שכבר אושר על-ידי משרד האוצר לטענת משרד החינוך. במסגרת התוכנית יתווספו 15 אלף שעות הוראה ותגבור במתמטיקה, מספר המורים המלמדים 5 יחידות לימוד מתמטיקה יוכפל בתוך ארבע שנים מ-1,000 ל-2,000, ותתאפשר לראשונה פתיחת מגמת לימוד המונה שישה תלמידים בלבד.
תחת הכותרת "לתת לעצמך, לתת למדינה – לתת חמש", שב והדגיש השר בנט כי לפי התוכנית יוכפל מספר התלמידים הניגשים לבגרות ב-5 יחידות לימוד במתמטיקה ל-18 אלף. עוד נמסר כי ייפתחו במסגרת התוכנית כ-100 מגמות לימוד חדשות ל-5 יחידות לימוד במתמטיקה.
המספרים מספרים
2,191,004 תלמידים יחלו ביום שלישי הקרוב את שנת הלימודים תשע"ו, הן בגני הילדים והן בבתי הספר. 157,477 תלמידים ייכנסו לראשונה בשערי בית הספר ויזכו לשמוע את המשפט הידוע "שלום כיתה א'". במקביל, 120,284 תלמידים יחלו את שנתם האחרונה במערכת החינוך. את כל אלה יחנכו בשנת הלימודים הקרובה 166,208 עובדי הוראה. 4,714 מוסדות חינוך יפתחו את שעריהם ברחבי הארץ ובהם 68,271 כיתות לימוד.
מספר התלמידים הכולל עלה ב-2.29 אחוזים לעומת השנה שעברה, אז למדו שני מיליון ו-141 אלף תלמידים. בגני טרום חובה נרשם גידול משמעותי יותר של 3.43 אחוזים ומספר הילדים יעלה השנה לכמעט 317 אלף. זינוק של 3.43 אחוזים נרשם במספר התלמידים בחינוך החרדי העצמאי (מעיין החינוך התורני ורשתות אחרות) – 257 אלף תלמידים לעומת 248 אלף אשתקד. מספר עובדי ההוראה נותר ללא שינוי.
מלבד תוכנית המתמטיקה הכריז השר בנט על שתי תוכניות נוספות לשנה הקרובה:
סייעת נוספת בגני ילדים בגילאי 4-3. על פי התוכנית, כבר השבוע תתווסף סייעת ב-4,600 גני ילדים ברחבי הארץ, בעלות כוללת של 400 מיליון שקל.
תוכנית המיועדת לתת מענה לצפיפות בכיתות נוכח "מחאת הסרדינים" – מאבק עיקש של פורום ועדי ההורים, שהגיע לשיאו יומיים לפני סוף השנה כשההורים השביתו את הלימודים ברחבי הארץ ואיימו להשבית גם את פתיחת שנת הלימודים.
על פי התוכנית, בשנת הלימודים הקרובה תלמידי כיתה א' ילמדו בכיתות של 34-32 תלמידים בכיתה, בהתאם למצב סוציו-אקונומי. כבר בשנת הלימודים הקרובה יתווספו עוד 300 כיתות א' בבתי ספר שונים. המטרה: תוך חמש שנים תיושם הרפורמה עד כיתות ו'.