יש לכם דרכון אירופי? "הוויזה החופשית בסכנה"
אנגלה מרקל מזהירה על רקע משבר הפליטים: אם המצב יימשך, "אמנת שנגן" המאפשרת לכל אזרח האיחוד האירופי לנוע בין מדינות האיחוד, לגור בהן ולעבוד בהן ללא הגבלה - תהיה בסכנה. מרקל לגרמנים: "תהיו סובלנים למהגרים"
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה היום (יום ב') שמשבר המהגרים שעמו מתמודדות ארצה והיבשת האירופית כולה הוא אתגר גדול שלא ייפתר בזמן הקרוב. מרקל קראה לאזרחי גרמניה לגלות גמישות וסבלנות וביקשה מהם לא להצטרף להפגנות מחאה נגד מהגרים. "יש יותר גרמנים שתומכים במהגרים מאשר גרמנים שמוחים נגדם", היא אמרה. מרקל הזהירה שאם משבר הפליטים לא ייפתר, "אמנת שנגן" המאפשרת תנועה חופשית בין רוב מדינות אירופה תהיה בסכנה.
עוד סיפורים מרתקים בדף הפייסבוק של דסק החוץ
"אנו עומדים בפני אתגר לאומי עצום. זה יהיה אתגר מרכזי לא לכמה ימים או חודשים אלא לתקופת זמן ארוכה", אמרה מרקל במסיבת עיתונאים בברלין. "היסודיות הגרמנית היא גדולה, אבל מה שאנחנו צריכים עכשיו זו גמישות גרמנית", אמרה הקנצלרית.
מרקל קראה למדינות אחרות החברות באיחוד האירופי לחלוק את הנטל העצום בדמות זרם המהגרים הבלתי פוסק ששוטף את אירופה, והוסיפה כי אין כל טעם בהטחת עלבונות בין מדינות. הקנצלרית אמרה ש"אירופה כולה חייבת לפעול והמדינות בה חייבות לחלוק באחריות על הפליטים שמבקשים מקלט". לדבריה, "אם אירופה תיכשל בשאלת הפליטים, הקשר הקרוב שלה לזכויות אזרח אוניברסליות ייהרס. אם אירופה לא מסוגלת להסכים על חלוקת פליטים הוגנת אז 'אמנת שנגן' תוטל בספק".
השער פרוץ. משבר המהגרים מפלג את אירופה
"אמנת שנגן" נחתמה ב-14 ביוני 1985 וכיום חתומות עליה 29 מדינות אירופיות. האמנה נותנת אפשרות לתנועה חופשית בין מדינות אירופה החתומות עליה ולמעשה מבטלת את הגבולות הבירוקורטיים. כך למשל, ישראלי שיש לו אזרחות של אחת ממדינות האיחוד האירופי יכול לחיות, לגור ולעבוד גם בשאר מדינות האמנה ללא הגבלה. על האמנה חתומות כל מדינות האיחוד האירופי חוץ מבריטניה ואירלנד, וכן חתומות עליה שווייץ, ליכטנשטיין, נורבגיה ואיסלנד שאינן חברות באיחוד.
גרמניה נקטה גישה ליברלית יותר בסוגיית המהגרים וקלטה מבקשי מקלט רבים יותר מכל מדינה אחרת באיחוד האירופי המונה 28 מדינות. "אין טעם בכך שצד אחד קורא לאחר בשמות. אנחנו פשוט חייבים לומר שהמצב הנוכחי אינו משביע רצון".
אמש האשים שר החוץ של צרפת לורן פביוס את מדינות מזרח אירופה, בייחוד את הונגריה, במדיניות "שערורייתית" כלפי המהגרים שנוהרים לשטחה, שנוגדת לדבריו את ערכי האיחוד האירופי. כמה ממשלות אירופיות סירבו לקלוט מהגרים ופליטים לשטחיהן, והתנגדו להצעות האיחוד האירופי להסכים על תוכנית משותפת להתמודדות עם המשבר, שמיום ליום הולך ומחריף כל זמן שקצב הגעת המהגרים ליבשת נמצא בעלייה חדה. רוב המהגרים הם אנשים הבורחים ממלחמות עקובות מדם ומעוני באפריקה, אסיה והמזרח התיכון.
"בהתייחס לכל האנשים האלה שמוברחים מהמדינות שלהם בגלל הפוליטיקה, אנחנו חייבים להיות מסוגלים לקבל אותם", אמר פביוס לתחנת הרדיו "אירופה 1". "כל מדינה צריכה להגיב כך. צרפת, גרמניה ומדינות אחרות עשו זאת, אבל אני רואה כמה מדינות שלא מקבלות את הקבוצות הללו, אני מוצא שזה שערורייתי. בפרט במדינות המזרח אירופיות. הן קשות במיוחד. הונגריה היא חלק מאירופה, שלה יש ערכים, ואנחנו לא מכבדים את הערכים האלה על ידי הקמת גדרות".
בניגוד לעמדה הצרפתית, שרת הפנים של בריטניה תרזה מיי כתבה שמערכת ההגירה של אירופה שבורה, וקראה לאיחוד האירופי לנקוט אמצעים נוקשים בסוגיית התנועה החופשית ביבשת. השרה הבריטית מיי כתבה כי "אמנת שנגן", שעליה בריטניה אינה חתומה, החמירה את משבר המהגרים. "כפי שמדינות באירופה מבינות יותר ויותר, הטרגדיות הללו הוחמרו על ידי המערכת האירופית של 'אין גבולות'".