הכירו: כך ייראה הבית הבא שלכם
רוכשי הדירות מקפידים אמנם לבדוק את סטנדרט הבנייה בדירות החדשות בהן הם מתעניינים - אולם לא תמיד מבינים את המשמעויות והחשיבות של שיטות הבנייה החדשות. אספנו כמה עצות שימושיות לבדיקת הפרויקטים החדשים למגורים, לצד היכרות עם שיטות הבנייה החדשות. מדריך לרוכשים
בעת קניית דירה חדשה רובנו מתעניינים במכלול נתונים מוגבל שכולל מחיר, מיקום, גודל וכו'. כמעט כולנו מתעניינים גם בסטנדרט הבנייה - אך לא תמיד מבינים את המשמעויות של החומרים, שיטות הבנייה ופרמטרים אחרים שישפיעו על איכות חיינו. לכן אספנו כמה עצות שימושיות על היבטים פחות מוכרים שכדאי להקפיד עליהם, וכן הצצה לסטנדרטים העתידיים בבנייה הישראלית, שכבר נותנים אותותיהם.
מדריכים נוספים במדור בית ישראלי :
- מדריך: מתי עבירות בנייה לא נעשות בזדון?
- מי צריך גם ועד בית וגם ועד שכונה?
- רוכשים דירה בלי מתווך? תחשבו פעמיים
>>> רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו
"פעם הדירות היו גדולות יותר"
תפיסה זו נכונה חלקית. בעבר אכן היו פחות מגבלות עם זכויות בנייה ושטח דירות, ולכן דירות נמתחו למטראז' גבוה יותר, באופן יחסי למספר החדרים. עם זאת, בעקבות העלייה בביקוש לזכויות הבנייה, העלייה בצפיפות והתמחור במונחים של מחיר למ"ר - התכנון האדריכלי מאפשר כיום ניצול אופטימלי של שטח הדירה, חלוקה טובה יותר, ניצול כיווני אוויר ואור וכדומה.
את כל אלה ניתן להשיג באמצעות צמצום מסדרונות ו"שטחים מתים", לצד תכנון חלונות גדולים במטבח ובאזורים ציבוריים אחרים - במטרה להוסיף אור ותחושת גודל לדירה. לפיכך, בעת רכישת דירה רצוי לבחון את ניצול שטחה בהתאם לצרכים שלכם - ולא להתרשם רק מהמטראז'.
מתזים עלולים להוות מכשול למזגן
כיום ישנו תקן כיבוי אש המחייב התקנת מתזי מים (ספרינקלרים) בכל הדירות החדשות בבניינים מעל 14 קומות. לרוב, מתזי המים ממוקמים בסמיכות לתעלות האוויר של המזגנים. אם רכשתם דירה שבה הקבלן מעניק הכנה למזגנים בלבד, ואתם מתקינים אותם לאחר הבנייה, חשוב שתוודאו כי הספרינקלרים מבוססים על צינור שניתן יהיה להוריד לגובה תקרת ההנמכה של המגזן - לקבלת מראה אחיד.
מדוע זה חשוב? משום שבמקרה אחר, אתם עלולים להיקלע לפתרונות לא אסתטיים וליצירת "טלאים" הפוגעים בעיצוב הדירה; וכן להוצאות נוספות כגון שינוי הצנרת של מתזי המים. ככל שתוכלו - תכננו מראש את מיקום המזגנים לפני הבנייה בתיאום עם הקבלן ובהתאם למיקום הספרינקלרים.
איך נראה בית מעוצב ממכולות? מוזמנים לצפות בכתבה:
הכנה למערכת קולנוע ביתית
עם הפיכתן של הטלוויזיות השטוחות לסטנדרט, לצד חיבורן למערכת רמקולים היקפית בבתים רבים, החלו חברות הבנייה לספק הכנה למערכות קולנוע ביתיות. המשמעות היא שבמקום שחוטי המכשירים החשמליים (טלוויזיה, ממיר, רסיבר, רמקולים וכו') יהיו חיצוניים ויכערו את מראה החלל, הם מועברים דרך צנרת בקירות.
לכן ודאו שניתנת לכם הכנה בסיסית למערכת קולנוע ביתית, ודאגו לתכנן מראש את מיקומי המכשירים והרמקולים - כך שהיציאות של החוטים ימוקמו בהתאם לצרכים שלכם. אם יהיה צורך בתוספת מטרים או פריסת צנרת בחדרים נוספים, יש לבחון מראש שדרישה זו מתאפשרת על ידי הקבלן ומה העלויות הנוספות הכרוכות בכך.
חובה בכל חדר: נקודת תקשורת מלאה
זכרו: החוק מחייב את הקבלנים לספק נקודת תקשורת מלאה של טלפון, כבלים ואינטרנט בכל חדר בבית, ולא רק הכנה. ודאו שנקודת התקשורת ממוקמת בהתאם לצרכים שלכם.
בנייה ירוקה היא רק שלב ביניים
שיטת הבנייה הירוקה הפכה בשנים האחרונות לשם קוד נחשק לבנייה שמאפשרת חיסכון אנרגטי, מיזוג טבעי של הבית ויצירת סביבה נעימה יותר בהיבטים של טמפרטורה, אור וכיו"ב. עם זאת, בשיטת הבנייה הרווחת בישראל, בדגש על מבנים המתנשאים לגובה של מעל 9 קומות, שכבת הבידוד הטרמי מותקנת בחלקו הפנימי של הקיר וקירות הבטון שמחוצה לה.
שיטה זו גורמת ליותר חום להיכנס דרך אזורי הרצפה וחיבור קורות הבנייה מצד אחד, ולפחות קור (ממיזוג) להיאגר בקירות. בחורף מתקיים אפקט הפוך. בבנייה ירוקה מוסיפים בידוד נוסף גם מתחת לחלק הרצפה הצמוד לקיר, כך שמצמצמים כניסת חום וזליגת קור (ולהיפך בחורף) - פתרון טוב אבל לא שלם.
שיטות בנייה שנכנסו לשימוש בשנים האחרונות משלבות את שכבת הבידוד בין החיפוי החיצוני של הבניין ליציקות הבטון. באופן זה, קטן נפח הקיר שסופג את החום והקור החיצוניים, וגדל נפח הקיר שמשמר וחוסך את אנרגיית המיזוג. שיטה זו מביאה לחיסכון של כ-6% בהוצאה האנרגטית למיזוג דירה ממוצעת ומשפרת את תחושת הנוחות.
גבס זו לא מילה גסה
קירות הגבס סבלו בעבר ממוניטין בעייתי - אך כיום יותר ויותר בניינים נבנים תוך שימוש בקירות גבס לחלוקה הפנימית של הדירות. את שורת החסרונות שאפיינו בעבר קירות גבס ניתן לפתור כיום ביתר קלות: הבידוד האקוסטי משתפר בעזרת שימוש בחומרי בידוד בין המחיצות, וניתן ליצור קירות חזקים על ידי שימוש בלוחות גבס בעובי גדול יותר.
כמו כן, לגבס יש גם שורה של יתרונות הכוללים זמני עבודה מהירים יותר ושינוי מיקום הקירות בקלות רבה יותר; מראה חלק ואחיד יותר מכל קיר לבנים שדורש טיח ושיוף; ושימוש ידידותי יותר לסביבה - מאחר שהוא מקטין מהותית את כמויות הפסולת בעת הבנייה.
שיש הוא לא תמיד הבחירה האידיאלית
שיש נתפס בתור החומר היוקרתי והאיכותי ביותר לחיפוי רצפות וקירות חיצוניים, בשל רמת האיכות הגבוהה והמראה הטבעי שלו. עם זאת, בחיפוי קירות חיצוניים ומשטחים גדולים, הבדלי הצבע בין אבן לאבן עלולים לפגוע במראה הכללי, והשחיקה של אבן טבעית שמותקנת בחוץ וחשופה לפגעי מזג האוויר היא גבוהה יותר מאשר בסוגי אבן מעובדים.
על כן, עולם הבנייה צפוי לעבור לאט לאט לשימוש בלוחות חיפוי חיצוניים המבוססים על גרניט-פורצלן. מדובר בחומר עם תכונות ומראה של אבן - אך בעל עיבוד המאפשר מראה אחיד וחלק, לצד עמידות גבוהה.
הכותב הוא סמנכ"ל תכנון והנדסה בחברת הנדל"ן אזורים