מזרח אירופה למערב: לא נקבל 100 אלף ערבים
משבר המהגרים מפצל את אירופה: צ'כיה, סלובקיה, פולין והונגריה מכנסות דיון חירום כדי להתנגד למדינות המערב התומכות בקליטת המהגרים וחלוקתם בין מדינות האיחוד האירופי. סלובקיה: "נתעורר עם 100 אלף ערבים", הונגריה: "סכנה ביטחונית". צרפת במתקפה חריפה עליהן: "עמדה שערורייתית"
משבר המהגרים הגדול ביותר שאיתו התמודדה אירופה זה שנים מציב אתגר אדיר לא רק בפני כלכלתם וסובלנותם של האירופים כלפי האזרחים הזרים המסתננים לארצותיהם, אלא גם בפני שלמותו של האיחוד האירופי.
עוד סיפורים מגניבים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
עוד חדשות בעולם :
- יש לכם דרכון אירופי? "הוויזה החופשית בסכנה"
- דאעש פוצץ חלק ממקדש בל: "נזק עצום"
- חלון למזרח התיכון: מה יש לכווייתים מדגים?
- גרה 270 ק"מ מעירהּ וניהלה אותה בווטסאפ
ביטוי לכך נתנה אתמול (יום ב') קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, שהזהירה מפני קריסת "אמנת שנגן" המאפשרת לתושבי רוב מדינות האיחוד והמבקרים בהן תנועה חופשית בין המדינות החתומות על האמנה. ביטוי אחר לכך הוא התייצבותן של מדינות במרכז אירופה ובקצה המזרחי של אזור שנגן, אחד משערי הכניסה העיקריים ליבשת, נגד מדינות מערב אירופה: מדינות המרכז מסרבות לעמדות במכסות קליטת מהגרים שרוצה האיחוד להציב למדינותיו.
מנהיגי צ'כיה וסלובקיה, מדינה שבה מתגברת לאחרונה תנועה נגד המהגרים המוסלמים, הודיעו אתמול כי הם מנסים לגבש עמדה משותפת יחד עם הונגריה ופולין בנוגע למשבר המהגרים של אירופה, עמדה שבמסגרתה ידחו המדינות הללו את הדרישה מכל מדינות האיחוד לשאת בנטל אירוח הפליטים ולקלוט כל אחת מכסה מסוימת של מהגרים.
ראש ממשלת צ'כיה, בוחוסלב סובוטקה, הזמין את עמיתיו לדון במשבר בישיבה משותפת, שלדברי ראש ממשלת סלובקיה רוברט פיקו תיערך בשישי או בראשון הקרובים. ארבע המדינות צפויות לגבש בפגישה הזו עמדה תקיפה שאותה יביאו לישיבת שר הפנים של האיחוד האירופי שתיערך ב-14 בספטמבר.
העובדה שהונגריה נמצאה ממש בקצה המזרחי של מדינות אמנת שנגן, שאזרחיהן יכולים לנוע ביניהן באין מפריע וללא ביקורת גבולות, הפכה אותה לתחנת מעבר בדרכם של עשרות אלפי מהגרים מהמזרח התיכון ומעבר לו, העושים את דרכם דרך הבלקן והונגריה למערב אירופה. בעקבות זאת הקימה הונגריה גדר תיל בגבול עם סרביה שממנו מגיע זרם המהגרים – אך ללא הועיל, הזרם נמשך. ראש ממשלת הונגריה, ויקטור אורבן, הוא מהמתנגדים החריפים ביותר לקליטת המהגרים, וטוען שמדובר באיום ביטחוני ותרבותי על היבשת.
מדינות מרכז אירופה סיכלו הצעות שהועלו במוסדות האיחוד האירופי בבריסל שבמסגרתן תחויב כל מדינה באיחוד האירופי לקבל מכסה מסוימת של מבקשי מקלט, כדי להקל את הנטל על איטליה ועל יוון, המדינות שלחופיהן מגיעים המוני הפליטים בכניסתם לאירופה ושנושאות בעיקר הנטל. מאז הציעו כמה ממדינות האיחוד האירופי לקלוט מבקשי מקלט, אבל אין די בנדיבותן – וכדי לעמוד בקצב יש צורך בעזרתן של מדינות נוספות.
צרפת: עמדת הונגריה וסלובקיה - שערורייה
שר החוץ של צרפת, לורן פביוס, כינה את עמדתן של מדינות מרכז אירופה ומזרח אזור שנגן "שערורייתית". מרקל אמרה כי עתידה של אמנת שנגן יוטל בספק אם אירופה לא תגיע להסכם על אופן חלוקת הפליטים.
ראש ממשלת סלובקיה הבהיר אתמול כי אין שום סיכוי ששיטת המכסות תאושר: "אנחנו מתנגדים בתוקף למכסות כלשהן... אם יאושר מכניזם לחלוקה אוטומטית של מהגרים, נתעורר יום אחד ויהיו לנו 100 אלף איש מהעולם הערבי, וזו בעיה שאני לא רוצה שסלובקיה תתמודד איתה". בשבוע שעבר כבר עוררה סלובקיה סערה, כשהודתה כי היא אינה מוכנה לקבל פליטים מוסלמים בטענה שהם אינם מתאימים לאופייה.
ראש הממשלה הסלובקי אמר עוד: "אנחנו מוכנים לעשות מה שנחוץ וכל מה שביכולתנו לסייע לאנשים שבאמת צריכים עזרה, תוך הפרדה בינם לבין מהגרים שבאים לאירופה מסיבות כלכליות".
גם נשיא צ'כיה, מילוש זמאן, אמר כי ארצו צריכה לסרב לקביעת מכסות ולהגביר את האבטחה בגבולותיה לאור העובדה שהאיחוד האירופי אינו מסוגל לעשות זאת. "צ'כיה צריכה לגרש מהגרים בלתי חוקיים ואפילו להשתמש בצבא אם יש בכך צורך", אמר.
פיקו הסלובקי אמר כי אירופה צריכה להתמקד בטיפול בסיבות למשבר, ומתח ביקורת על תמיכתו של המערב בארגוני אופוזיציה בסוריה ובלוב. הוא הדגיש כי הדבר תדלק את מלחמות האזרחים במדינות הללו, וגרם לגלי ההגירה הגדולים כל כך לאירופה.
רוב המהגרים המגיעים להונגריה שואפים להמשיך משם למדינות המערב העשירות יותר כמו גרמניה, שמצפה לקלוט 800 אלף
מהגרים רק השנה. אוסטריה, יעד מועדף נוסף על הפליטים, הגבירה היום את הפיקוח בגבולות שלה, כמה ימים אחרי שנמצאה בתחומיה משאית עם גופותיהם של 71 פליטים סורים שנחנקו בתוכה למוות.
לסלובקיה, שנמצאת מצפון ל"נתיב הבלקני" המרכזי של פליטים העוברים דרך הונגריה, הגיעו רק מעט מהגרים, והיא קיבלה רק 109 בקשות למקלט מאז ינואר.