לטייל, לאכול, לישון. יומיים מטריפים באזור זכרון יעקב
נקבת מים עתיקה מימי הרומאים, פארק ענק שמשקיף אל הים, סדנה להכנת שוקולד איכותי, מסעדות מעולות, רכיבה על סוסים, נהיגה במכוניות בין סלעים ומלון אחד מפנק במיוחד. יצאנו לטיול של יומיים בזכרון יעקב והסביבה
יומיים באזור זיכרון יעקב (צילום: דורון קופרשטיין)
(הכתבה צולמה בטלפון הנייד LG-G4)
מי קדם – ללכת בנקבת מים עתיקה
הרומים היו חרוצים, וכשרצו להעביר מים מאזור רמות מנשה עד לקיסריה, שהתפתחה מאוד באותה תקופה והיתה זקוקה למים בכמויות גדולות, חצבו ניקבת מים עמוק באדמה בידיים, בלי עזרה של דחפורים או מקדחות ענק.
מפעל המים הרומי השתרע על פני 23 קילומטר, והניקבה עצמה אורכה 6 קילומטר. היא התגלתה ממש במקרה באמצע שנות השמונים כשחברת מקורות החלה לקדוח באזור.
באמצע שנות ה- 90' נוקתה חלק מהניקבה ואחרי הוצאת מאות דליי בוץ הפך המקום לאתר תיירות. כיום ניתן ללכת בנקבת מים זו, שאורכה קרוב ל-300 מטר. המקום קריר כל ימות השנה ומומלץ להגיע לכאן בימי הקיץ הלוהטים.
- שעות ביקור: 9:00-17:00 בימים א-ה, בימי שישי ובערבי חג האתר נסגר בשעה 14:00, בשבתות פתוח עד 16:00. מחיר הכניסה: 24 שקל למבוגר, 18 שקל לילד. טלפון: 04-6388622
הפטיפורים של אביטל – סדנת שוקולד בבנימינה
10 דקות נסיעה מהניקבה, תגיעו לאזור התעשייה של בנימינה, לממלכת השוקולד של אביטל. מפעל השוקולד הקטנטן בבנימינה הוא אתר חובה לכל מי שיש לו חיבה לחום המתוק. בלוקים אימתניים של שוקולד בלגי גולמי משובח, חמישה קילו כל אחד, מומסים כאן בחום מבוקר ונוצקים לתבניות פטיפורים בטעמים שונים.
איכות היא מילה חשובה כאן. לא תמצאו פה חומרי גלם שמכילים חלב והשוקולד הוא אמיתי, כלומר מריר. כי זה בריא אבלך גם טעים.
במפעל מתקיימות סדנאות שוקולד שמוזמנים אליהן מבוגרים וילדים מעל גיל 5. בחלק הראשון של הסדנה מתארת אביטל את תהליך הפקת השוקולד מפול הקקאו ועד חנות הממתקים. אחר כך מקבל כל אחד מהמשתתפים חומרים לעבודה ומגשים את הפנטזיה הפרטית שלו בנושא. הסדנאות מתקיימות לקבוצה של בין 12 ל-40 משתתפים, בתיאום מראש.
- מחיר: 70-90 שקל להשתתפות בסדנה בת שעה וחצי ממנה יוצאים עם בונבוניירת שוקולדים משובחים שהכנתם בעצמכם. כתובת: האסיף 42, בנימינה. טלפון: 04-6288689, 054-4760557
פארק רמת הנדיב - מים זורמים וגנים פורחים
פארק רמת הנדיב שליד זכרון יעקב משתרע על פני שטח ענק של כ-4,500 דונם וכולל בתוכו פארק טבע, גני זיכרון, מסלולי טיול, מתחם פיקניק ומרכז מבקרים. גני הזיכרון משתרעים על שטח של 70 דונם וכוללים גן מפלים, גן וורדים, גן דקלים וגן ריחות עם צמחי תבלין וריח ממבחר צמחי האזור. אפשר סתם לטייל בין שבילי הגנים השלווים והמטופחים שעוברים בין פרחים בשלל צבעים ומזרקות מים, אבל רצוי לבחור שאחד ממסלולי ההליכה הארוכים יותר, שניהם מעגליים, שעוברים בנופים ירוקים עם תצפיות מרהיבות אל הכרמל והחוף.
המסלול של 2.5 הקילומטרים מגיע לנקבת מעיין עין צור בה יוכלו הילדים להזדחל, ובסיום להשתכשך בבריכת מי מעין צוננים. ביקור חובה בימי הקיץ החמים. מסלול נוסף עובר בין שרידי בית מרחץ מתקופת הורודוס, בית חורי- חווה שממנה נותר רק המבנה המקושת ופינות קסומות בהן ניתן לעצור ולנוח. משך הטיול – שעה וחצי.
- שעות פתיחה: ימים א-ה 08:00-16:00, ימי ו' 08:00-14:00, שבתות 08:00-16:00. הכניסה לפארק ולמסלולי הטיול ללא תשלום. פרטים נוספים ניתן למצוא באתר עמותת התיירות "כרמלים"
חווית הרוכבים – סוסים, טומקארים ואוהלים ממוזגים
סמוך לבית אורן, בלב הכרמל הפסטורלי נמצא "חוויית הרוכבים" אתר קמפינג משודרג, המותאם במיוחד לבילוי משפחתי וכולל אירוח משולב של לינת שטח בתנאים נוחים, ארוחות ואטרקציות כמו רכיבה על סוסים, נהיגה ברכבי שטח, אומגה אתגרית, בילוי בבריכה ועוד. אתר הקמפינג ממוקם, בפסגה הצופה לים התיכון, בחורש טבעי ירוק, ומציע חופשה משפחתית בנוסח "הכל כלול", כולל לינת קמפינג בתנאי נוחות משודרגים, 3 ארוחות, אטרקציות לכל המשפחה, באזור ובריכה מוצלת.
אנחנו באנו לחוות את האטרקציות בשטח: ניתן לצאת לרכיבה על סוסים במדרונות הרי הכרמל או לרדת על אותם שבילים סלעיים עם רכבי השטח המשודרגים שיכולים לכל מכשול בדרך, כולל סלעים אימתניים ושוחות עמוקות. חוץ מאלו יש כאן אומגה אתגרית, חץ וקשת, וירי בכדורי צבע.
יש כאן שמונה קרוואנים ללינת שטח הכוללים מיטה זוגית ומיטת יחיד, מזגן, שירותים , מקרר, מקלחת ופינת ישיבה מוצלת ושמונה אוהלי נוחות מאובזרים בשתי מיטות זוגיות, מיטת יחיד, מזגן, מקרר אישי, מחצלת, שקעי חשמל ופינת ישיבה מוצלת ובה שולחן וכיסאות קמפינג. כאן השירותים הם ציבוריים.
- אטרקציות: טווח מחירים משתנה, לינה: 1,490-1,600 שקל ללילה לשני מבוגרים ושני ילדים. פרטים נוספים ניתן למצוא באתר עמותת התיירות "כרמלים"
מלון אלמא – שילוב מופלא בין אומנות, עיצוב ונוף מרהיב
כשנכנסים בפתח מלון אלמא החדש, הממוקם על קצה רכס ההר, בנקודה הכי שווה בזכרון יעקב, שמשקיפה אל השקיעות האדומות בים, לא ברור אם הגענו למוזיאון או בית מלון. בכל פינה בחלל הענק, שעוצב בבטון חשוף ובאבני שיש גדולות, תלויה יצירת אומנות מקורית, כשבאחד החללים המרכזיים בסמוך לכניסה ממוקם פסל שיש ענק מימדים של גבר ערום.
לקומפלקס המושקע הזה אחראית לילי אלשטיין, נצר למייסדי זכרון יעקב, פעילה חברתית ורעייתו של מייסד חברת טבע. בהשקעה פרטית של 350 מיליון שקל הפכה אלשטיין את המבנה הנטוש שעמד שם על קצה ההר במשך שנים רבות (שהיה בית הבראה ישן של חברת מבטחים) למלון בוטיק מפנק שמתמקד באמנויות הבמה ואמנות פלסטית.
את המקום הזה, ויעידו פרטיו, בנו מאהבה. גובהו של המלון שלוש קומות והוא מציע רק 95 חדרים. יזם "כלכלי" מזמן היה משיג היתרים לקומות נוספות ומספר גדול יותר של חדרים. לא תמצאו כאן לובי ענק ואין פה שטיחים מקיר לקיר, ספות גרנדיוזיות ותאורה מנצנצת. הכל כאן מתון, מעוצב ונוח לעין. גם הספות הקטנות והמיוחדות כאילו משתלבות בתצוגת האומנות המופלאה שניבטת מכל פינה.
השטחים הציבוריים כאן ענקיים, ללא כל פרופורציה למספר החדרים. יש גם טיילת בקצה רכס ההר ממנה נשקף הים התיכון במלוא הדרו. נוף הים ניבט גם מרוב החדרים, מאזור הספא ובריכת השחייה ומרוב האזורים הציבוריים.
החדרים מפוארים אבל לא מלוקקים. הריהוט והאבזור הפנימי מעוצבים ומשדרים יוקרה וצבעוניות צעירה ומתוחכמת, אבל שום דבר כאן לא צועק אני יקר. לכן מאוד נוח להרגיש כאן כמו בבית (זה שנרצה שיהיה לנו, עם מרפסת שצופה אל הים).
מלבד שפע יצירות האומנות מסביב, נבנה כאן גם אולם קונצרטים אקוסטי עם 450 מקומות ישיבה, שלמעשה נחצב אל תוך סלעי ההר שמתחת למבנה. חלל מופעים נוסף הוא אולם הקיוב – מקום אינטימי בן 150 מקומות ישיבה מסביב לשולחנות וברים, שם ניתן לשתות ולאכול בזמן המופעים.
תושבי הסביבה הראו התלהבות מהתוספת התרבותית שהגיעה לאזור, מה שגרם למלון ליצור תוכנית מנויים שנתית עם תוכן מגוון של מוסיקה קאמרית, רסיטלים ועוד. מופע הפתיחה, ויוה איטליה, יהיה כאן ב-19 בספטמבר עם חמישיית המתכת הישראלית, שמבצעת יצירות מוכרות של ורדי, בליני, נינו רוטו ועוד.
- מחירים: 1,350-1,950 שקל ללילה. כתובת: רח' יאיר 1 , זכרון יעקב, 04-630-0111 או באתר
מסעדת ADAMA – ארוחה משובחת עם תפריט יינות עשיר
אחרי טיפוס תלול במעלה רחוב מפותל מגיעים לראשה של גבעה ממנה נשקף נוף יפהפה. שם, במבנה אבן היסטורי משוחזר, שבתחילת המאה הקודמת שימש כרפת של משפחת באום המקומית, שוכנת ADAMA בקתה קולינרית, מסעדה אלגנטית שמגישה תפריט לא מתחכם, אבל שהמנות בו עשויות היטב, לפחות המנות אותן אנחנו דגמנו.
מרק הערמונים בראשונות היה מעולה. זהו מרק מהסוג הסמיך, שכולל שמן כמהין ומכין את החיך למנה הבאה. עוד בראשונות הזמנו חצילך קלוי עם עדשים, מנה פשוטה ולא מחדשת לכאורה. אלא שכאן, הגיעו פירורי בשר טלה מתובלים עם ירקות קלויים כשטחינה מחברת בין כל המרכיבים. תענוג.
יחד עם הראשונות הגיע היין. אנחנו נמצאים בזכרון יעקב, בירת היין הישראלית וכיאה למקום, כך גם תפריט היינות שכולל רבים מיינות האזור וגם כאלו שמיוצרים בשאר חלקי הארץ וגם מחו"ל.
בעיקריות הלכנו על הדגים. לשולחן הגיעו פילה באס ופילה מוסר ים. הבאס הגיע על עגבניות ופירה קטיפתי, המוסר עם דלעת צלויה בסילאן ופירה תפוחי אדמה וחרדל עם קרם פטריות. שתי המנות היו טעימות, אם כי לא מפתיעות או מחדשות.
קינחנו את הארוחה המוצלחת הזו עם פונדנט שוקולד חם אלוהי מלווה בכדור גלידה. אקורד סיום מוצלח לארוחה רומנטית מעולה.
- כתובת: מעלה הראשונים 8, גבעת זמרין, זכרון יעקב, טלפון: 054-4315094, 04-6290896
ברוניתא – מסעדה קסומה במבנה שהיה אורווה
מסעדת ברוניתא, בניהול השפית איילת ציוני, ממוקמת במבנה שהיה אורווה של סוסיו של הברון רוטשילד במבנה משומר משנת 1885 כשעל העיצוב העדכני אחראית בתה של השפית. יש כאן חלל גדול למסעדה, חלל מעוצב לאירועים פרטיים של עד 22 איש ואפילו חדר צימר מפנק בקומה השנייה. החצר שלמטה משמשת להופעות חיות של זמרים.
האוכל כאן ביתי, קל, טרי ובריא, אבל בלי להתפשר על הטעם הנפלא. מהמומלצים בתפריט: סיניה ברוניתא – מיקס מופלא של בשר טחון מתובלן, פטרוזיליה ובצל עטוף בטחינה וצנובר או סלט השורשים העשיר שמוגש עם רוטב כמון. אבל השוס הגדולה כאן הוא דווקא במטבלים ובתוספות – כולם מעשה ידה של השפית. מומלץ לאכול כאן את הקינואה האורגנית שמגיעה בשלושה צבעים עם בצל, כרוב, בזיליקום ושקדים או את המג'דרה בורגול עם עדשים, בורגול גס ובצל מטוגן. הטעם אלוהי. לא לוותר על הפלטה שכוללת את חמשת מתבלי הבית הטריים שמגיעים עם לחם. את הכל מומלץ לשטוף עם בירה קרה מהחבית.
- כתובת: הנדיב 27, זכרון יעקב, טלפון: 052-2562329 04-6113047
ביץ' בר קיסריה – לאכול ולשתות לרחש הגלים
במקום הכי טוב על חוף ימה המקסים של קיסריה נמצא הביץ' בר - גם מסעדה, גם בר, גם מקום שמארח הופעות חיות, וגם מועדון שמציע השכרת ציוד סאפ ושיעורי לימוד. מדובר למעשה במדשאה ענקית מעל החוף, שמציעה מקומות ישיבה מתחת לכיפת השמיים או בתוך סככות, שבחורף הופכות לחדרים סגורים. יש כאן שני ברים – חיצוני ופנימי ואוכל שמתאים עצמו לאווירת הים ורחש הגלים.
זה אומר דגים ופירות ים בשלל צורות הכנה, אבל גם סלטים ומנות מסורתיות אחרות. למטוגנים כבוד של ממש בתפריט המקומי, אולי בגלל השפעת הבר. בכל מקרה – הברבוניות המטוגנות בבלילת הבירה היו מעולות, גם אם הכילו כמות נדיבה (אולי מדי) של שמן. הירקות הטריים לצידן איזנו את הפיאסקו הדיאטטי.
פילה הסלמון שהוגש בנדיבות רבה עם ירקות שורש קלויים ברוטב עשבי תיבול היה מעולה, עשוי בדיוק במידה הנכונה. פלטת פירות העונה חתמה את הארוחה על רקע הנוף הפסטורלי של הים עם שרידי העתיקות על המזח.
המינוס היחיד כאן – אם הגעתם לפני השעה שש בערב, תאלצו לעבור בקופת הכניסה לאתר העתיקות ותיפרדו מ-14 שקלים לראש. אחרי שש – הכניסה חינם.
- כתובת: ביץ' בר, נמל קיסריה, טלפון: 04-6363989