גשר בין החגים: מתי המעסיק עובר על החוק?
הבוס מאלץ אתם לצאת לחופשה מרוכזת אבל אין לכם מספיק ימי חופש? תוהים כמה שעות אתם אמורים לעבוד בערב החג? ומדוע לעובדים שעתיים פחות מומלץ לעשות "גשר" בין החגים? שאלות ותשובות
עובדים רבים במשק נהנים מימי חופשה רבים במהלך חגי תשרי, אבל יש גם מי שנדרש לעבוד. כמה שעות עובדים בערב החג, מה השכר שמגיע בעבור עבודה בימי החג, באילו תנאים אפשר לקחת ימי חופשה וכך להינות מ"גשר" בין החגים, והאם המעסיקים יכולים לכפות על עובדיהם לצאת לחופשה - גם אם אין להם מספיק ימי חופש צבורים? לרגל ראש השנה שבפתח - גיבשנו בסיוע מומחים לדיני עבודה שאלות ותשובות בנוגע לזכויות עובדים בחגים.
חופשות בחג
החגים הם תקופה בה עובדים רבים יוצאים לחופשות, לעתים ממושכות. מה קובעים החוק והפסיקה בנושא? עו"ד עו"ד גל גורודיסקי, מומחה בדיני עבודה ופנסיה, התארח באולפן ynet והשיב לשאלות בנושא חופשות. צפו בראיון שערך איתו אטילה שומפלבי:
האם ניתן לצבור ימי חופשה ולהשתמש בהם במרוכז במהלך חגי תשרי כך שיעשה גשר בין החגים?
עו"ד גורודיסקי מציין כי בתקופת החגים, עובדים יכולים ליטול ימי חופשה מעטים בתיאום עם המעסיק, לחבר אותם לימי החג וכך להינות מרצף חופשה ארוך בין החגים. עובדים יכולים לצבור ימי חופשה למשך 3 שנים, אך יכולים להגיע להסכם עם המעסיק על צבירת ימי חופשה לתקופה ארוכה יותר (לעובד במשרה מלאה יש לפחות 10 ימי חופשה בשנה). אם אין יתרת ימי חופשה - אפשר להסכים עם המעסיק על חופשה ללא תשלום.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה :
רעיון טוב אינו מספיק: כך תפתחו סטארט-אפ
יש לכם עסק? כך תמנעו הונאות באינטרנט
גולשים ברשת בעבודה? הזהרו מקיצוץ בשכר
עם זאת הוא מזהיר - כי ביצוע "גשר" בין החגים, משתלם פחות לעובדים שמקבלים שכר לפי שעה, שכן הם עלולים לאבד את בתשלום בעבור דמי החגים - תשלום המותנה בכך שיעבדו יום לפני החג ויום אחרי החג. עובדים במשרה מלאה שיקחו גשר יקבלו את המשכורת החודשית הרגילה ויירדו להם שני ימי חופשה.
האם מקום העבודה יכול לחייב את העובדים לצאת לחופשה מרוכזת בחול המועד?
עוד" גורודיסקי משיב כי המעסיק יכול להוציא את עובדיו לחופשה שנתית מרוכזת על חשבונם - אך תוך התחשבות בצרכיהם. אם זו חופשה של שבוע ומעלה, יש להודיע על כך לעובדים לפחות שבועיים מראש. "אם המעביד החליט על "הדממה" של מקום העבודה והצאת העובדים לחופשה מרוכזת - חשוב שהחופשה תהיה רצופה", הוא מציין. "ניתן לחלק את החופשה לחלקים, אבל הדבר צריך להיעשות בהסכמת העובד והמעביד ובאישור ועד העובדים במקום, ובלבד שפרק אחד ממנה יהיה לפחות שבעה ימים רצופים".
עו"ד הלית כהן-רזניצקי, מנהלת "כל עובד" - מרכז מידע בנושא ניהול המשאב האנושי, יחסי עבודה ושכר בחברת חשבים ה.פ.ס מידע עסקי, מוסיפה כי על המעסיק לפעול בסבירות ובתום לב ולנסות להתחשב גם ברצון העובד, ככל שניתן. המלצתה לפיכך, היא להודיע לעובדים על החופשה זמן מספק מראש - גם כאשר היא קצרה משבעה ימים.
מה קורה אם מקום העבודה יוצא לחופשה מרוכזת - אבל לעובד אין מספיק ימי חופשה?
גורודיסקי משיב כי אם אין לעובדים מספיק ימי חופשה צבורים - אי אפשר לחייב אותם לצאת לחופשה מרוכזת ללא תשלום ללא הסכמתם. "מעסיק המחייב עובד לצאת לחופשה ללא תשלום באופן חד-צדדי וללא הסכמתו, נחשב כמפר את הסכם העבודה ויהיה חייב בתשלום שכרו בתקופת החופשה, למרות שהעובד לא עבד בפועל", הסביר.
"במקרה כזה רשאי העובד לראות את הפסקת עבודתו כפיטורים או להתפטר עקב הרעת תנאים - ולקבל פיצויי פיטורים", הוסיף. "אם העובד מסכים לחופשה ללא תשלום, אז בתקופה זו הוא לא זכאי לתשלום זכויות נלוות כמו פנסיה, חגים והבראה, ואינו צובר זכויות התלויות בוותק כגון פיצויי פיטורים.
רזניצקי מציינת כי מצב זה יכול להפתר בשני דרכים: הסכמה מצד העובדים בכתב לפיה הם יצאו לחופשה על חשבון ימי חופשה עתידיים, או חופשה ללא תשלום. עם זאת - לא ניתן לחייב את העובדים בכך. עו"ד ירון לסטרל ממשרד א. חלד ושות’ מוסיף כי על מנת למנוע מצב שבו עובדים יוותרו בלי ימי חופשה - מקובל שהמעסיק יודיע מראש בתחילת השנה על החופשות המרוכזות המתוכננות כך שהעובדים יוכלו להתכונן.
כמה ימי חופש מנוכים על חופשה בערבי חג ובחול המועד?
גורודיסקי משיב ימי חופשה בערבי חג או בחול המועד הם ימי חופשה מלאים - גם אם בפועל עובדים פחות שעות, אלא אם יש הסכם או נוהג במקום העבודה, הקובעים אחרת.
עבודה בחג, שכר ושי לחג - שאלות ותשובות
בסיוע עו"ד לסטרל ממשרד א. חלד ושות' וכן עורכי הדין נעמי לנדאו ושגיא אסמן - מומחים בדיני עבודה ממשרד נעמי לנדאו ושות', השבנו על מספר שאלות נוספות שנוגעות לזכויות עובדים בחגים:
כמה שעות אמורים לעבוד בערב ראש השנה - ומה התשלום בעבור כך?
לנדאו משיבה כי עובדים המועסקים 6 ימים בשבוע - עובדים בערב החג 7 שעות. עובדים המועסקים 5 ימים בשבוע וחל עליהם הסכם קיבוצי או צו הרחבה המנהיג שבוע עבודה מקוצר - עובדים 8 שעות בתשלום של 9 שעות בערב החג, או 7 שעות בתשלום של 8 שעות. כל שעה מעבר למכסה זו תוגדר כשעה נוספת והתגמול יהיה בהתאם - 125% לשעתיים ראשונות ו-150% מהשעה השלישית ואילך. אם יש הסדר אחר לטובת העובד - יש לנהוג על פיו.
האם המעסיק יכול לדרוש מהעובדים לעבוד במהלך החג?
לנדאו: "מעסיק שבידו היתר להעסקה ביום המנוחה ובימי חג, יכול לדרוש מעובדיו לעבוד ביום המנוחה. עם זאת, לכלל זה יש חריגים - אין להעסיק במנוחה שבועית עובדת בהיריון החל מהחודש החמישי להריונה, עובדת שילדה ועד 4 חודשים מתום תקופת הלידה, וכן בני נוער מתחת לגיל 18. כמו כן אין לפגוע או להפלות עובד שמסרב לעבוד ביום המנוחה מטעמי דת - זאת למעט סוגי עבודות מסוימות שמפורטות בחוק וקשורות בביטחון המדינה או שלום הציבור, ייצור חשמל ועוד". את ההיתרים הניתנים להעסקה בימי החג, ניתן למצוא באתר משרד הכלכלה.
מה השכר שמגיע לעובדים על עבודה בחג עצמו?
לסטרל: "עבודה ביום החג מזכה בתשלום של 150% לפחות ובזכאות לשעות מנוחה במקום השעות בהם עבדו - כלומר ליום חופש חלופי במקום החג (בהתאם לכמות השעות בהן עבד). עובד שעבד בחג שלא מבחירה זכאי גם לתשלום שכר לפי תעריף חג (150%) וגם לתמורה בעבור יום החג (100%) - כלומר 250% בסך הכל".
מה התשלום שמגיע לעובדים על ימי החג בהם הם לא עובדים?
לנדאו משיבה כי עובדים זכאים לתשלום מלא עבור 9 ימי חג בשנה, מתוכם 5 במהלך חגי תשרי - בראש השנה, יום כיפור וסוכות ( - עובדים לא יהודיים יקבלו דמי חגים על פי הדת אליהם הם משתייכים לפי בחירתם - ב.פ). התשלום על ימים אלו הוא בהתאם לאופן ההעסקה:
- עובדים בשכר חודשי יקבלו את השכר הרגיל בחודש זה ולא יהיו זכאים לתשלום נפרד עבור ימי החג.
- עובדים בשכר יומי או שעתי זכאי לתשלום "דמי חגים", אם הם עונים על שלושה תנאים מצטברים: החג לא חל בשבת, לעובד יש ותק של שלושה חודשים לפחות במקום העבודה, והוא לא נעדר מעבודתו יום לפני החג ויום אחרי החג, אלא בהסכמת המעסיק (לדוגמה לצורך חופשה מאושרת). אם החג חל בשבת - עובד בשכר יומי או שעתי לא זכאי לתשלום.
מה שעות העבודה בימי חול המועד?
ימי חול המועד נחשבים לימי עבודה רגילים מבחינת שעות העבודה המותרת בהם. עם זאת, לנדאו מציינת כי במקומות עבודה בהם קיים נוהג או הסכם הקובע יום עבודה מקוצר בימי חול המועד - המעסיק אינו יכול להפסיק זאת על דעת עצמו באופן שרירותי.
האם המעסיק חייב לתת לעובדיו שי לחג?
לסטרל משיב בשלילה - ההחלטה אם לחלק שי לעובדים נתונה לשיקול דעתו של המעסיק. זאת למעט מקרים בהם קיים הסכם קיבוצי, צו הרחבה, הוראה בהסכם העבודה האישי של העובד, או נוהג של שנים ארוכות - בהם המעסיק כן מחויב לעשות זאת.
האם מעסיק יכול להפסיק לחלק שי לעובדים לאחר שנים שבהם עשה זאת?
לסטרל מחדד כי אם קיים נוהג או הסכם קיבוצי לפיו במשך שנים רבות היה המעסיק מעניק לעובדיו שי לחג והוא הפסיק זאת באופן חד צדדי, המעסיק אינו יכול להפסיק אותו על דעת עצמו ואם יעשה כן - זה עשוי להחשב להרעה בתנאי העבודה של העובדים.
כיצד נקבע שווי השי?
גובה וסוג השי לחג נקבע על ידי המעסיק, אלא אם כן נקבע אחרת בהסכם קיבוצי.
האם המעסיק יכול לחייב את העובד בתלוש השכר על שווי מס של השי לחג?
כן - לפי פקודת מס הכנסה שי לחג הוא טובת הנאה המחייבת את העובד במס.