שינוי של ממש שהתחיל איפשהו בשנת 2012
בשנת 2012 ערכנו סקר גדול שכלל 4,000 תלמידים ותלמידות מבתי הספר השונים בעיר אשדוד. מטרת הסקר הייתה להבין מה הדברים שמפריעים או חסרים לילדים בעיר אשדוד - להרגיש. גילינו - חיות הרחוב
בשנת 2012 ערכנו סקר גדול שכלל 4,000 תלמידים ותלמידות מבתי הספר השונים בעיר אשדוד. מטרת הסקר הייתה להבין מה הדברים שמפריעים או חסרים לילדים בעיר אשדוד - להרגיש. הסקר חולק לשני מרחבים; המרחב הבית ספרי והמרחב העירוני. מהסקר עלו מספר רב של נושאים והחלטנו להתמקד באחד מארבעת הנושאים הראשונים במרחב העירוני. הנושא הנבחר היה "חיות הרחוב".
כשאני אומר ערכנו והחלטנו הכוונה כמובן לפרלמנט הילדים באשדוד שמורכב מכ-50 ילדים בגילאי 10-12. אופן הבחירה היה כזה שבתהליך כולו היו מעורבים הילדים. אפילו את הסקר הכינו הילדים עצמם ואף העבירו אותו בבתי הספר השונים.
במשך שנה שלמה חקרו הילדים את הנושא דרך סרטים, כתבות, שיחות עם אנשי מקצוע שונים ודיונים במסגרת המפגשים השבועיים.
לאחר תהליך למידה מעמיק בנושא הבנו שיש בפנינו שתי אפשרויות לפתרון- לדמיין; פתרון נקודתי - עידוד משפחות לאמץ בעלי חיים במקום לרכוש אותם או פתרון מניעתי - העלאת המודעות בנוגע לסירוס ועיקור חיות הבית וחיות הרחוב. שתי האפשרויות הוצגו במליאת פרלמנט הילדים ובצורה דמוקרטית הוחלטו שההשפעה המשמעותית ביותר היא דרך נושא הסירוס והעיקור. שורש הבעיה בכל הקשור לחיות הרחוב בישראל ובעולם בכלל טמון בתופעת ריבוי היתר שלהם. פעולה המעלה את המודעות באשר לתופעות הלוואי ותוצאות ריבוי היתר בקרב בעלי החיים עשויה להביא לצמצום משמעותי בתופעה זו.
הרעיון אותו בחרו הילדים שונה במקצת מהפתרונות הקיימים מכיוון שבפעולתנו אנו פונים בעיקר לקהל הילדים. הילדים נתפסים כשגרירים בקרב משפחותיהם, שכונותיהם ובתי הספר בהם לומדים. הם אלו שמשכנעים את ההורים לאמץ/לקנות כלב או חתול הביתה. אלו שיודעים וחשוב להם איזה כלב יהיה בבית והם אלו שרוצים לראות גורים חמודים. פעמים רבות ההורים גם משתכנעים. הפתרון שאנו מציעים למעשה שואף להתמודד עם שורש העניין בכך שתהליך ההסברה נעשה בעיקרו אל מול ילדי העיר אשדוד במסגרת שעות בית הספר.
בשלב הבא ערכנו פיילוט בשני מעגלים; המעגל הפנימי – קבוצת הילדים שפועלת בעניין (פרלמנט הילדים העירוני של אשדוד) ערכה דיון פנימי בצורת "Debate" על הנושא. הילדים נאלצו להתמודד מול שאלות לא פשוטות בכלל בכל נושא עיקור וסירוס בעלי החיים. המפגש חיזק את חשיבות הנושא בעיניי הילדים ונקודות נוספות הדורשות התייחסות הועלו במהלך זה ותועדו. המעגל השני בו פעלנו ועודנו פועלים הוא המעגל הבית ספרי. הילדים יצרו סקר ראשוני בנוגע לחיות הבית של הילדים: איזה חיה יש להם, מי בחר להביאה הביתה, האם החיה מסורסת או מעוקרת וכדומה. בשלב הבא יצאו הילדים למרחב הבית ספרי והעלו את הנושא בפני הילדים במטרה לקבל תמונה ברורה בנוגע ליחס הילדים לנושא וחשיבות נושא העיקור והסירוס בעיניהם - לעשות.
במקביל פרלמנט הילדים פעל בתיאום עם עיריית אשדוד וערך כנס עירוני והתקיים באפריל. חברנו לעמותה גדולה בתחום שמירה על זכויות בעלי החיים בהיבטים של תוכן ומשאבים. הצלחנו לגייס את עמותת SOS חיות, SAPYISRAEL, חבר על 4, כלביית בית עזרא (כלבים בשירות האדם), קבוצת האכלת חתולים בעיר אשדוד וכו'. בנוסף, הצלחנו לגייס מפעילים חיצוניים לחלקו השני של הכנס שהיה למעשה הפנינג קהילתי פתוח וחינמי לכל המשתתפים. בחלק זה ילדי הפרלמנט הפעילו תחנות יצירה ומידע בנושא.
שאיפתנו היא להפוך את הכנס ליריית הפתיחה של עשייה חינוכית מעמיקה ורחבת היקף בכלל בתי הספר באשדוד.
לפתרון יש פוטנציאל להישאר לאורך זמן מכיוון שאנו מנסים לשנות תודעה והרגלים. אם הצלחנו לשכנע 100 ילדים שהנושא חשוב ובוער, אותם 100 ילדים יהיו שליחים של הנושא וישפיעו על חבריהם ומשפחותיהם סביב. מטרתנו היא להביא את העירייה לכדי יצירת כדאיות כלכלית בכל נושא העיקור והסירוס. כדאיות כלכלית עשויה לחזק אף יותר את הקיימות העתידית של התכנית.
מתחילת התהליך הילדים הביעו עניין רב וניתן לראות שינוי תפיסתי משמעותי בקרבם. הילדים פועלים מתוך אמונה בנושא וחשים גאווה רבה בעשייתם. בשלב הבא נערוך סקר ונבדוק האם כל הפעולות שנקטנו בהם אכן השפיעו ותופעת חיות הרחוב צומצמה בעיר השדוד ואז נדע עד כמה יצרנו שינוי.
אם גם אתם מעוניינים שתלמידכם יהפכו ליזמים אכפתיים ומעורבים, הגיע הזמן שנערוך אתכם הכרות.
"יוצרים שינוי" הינה תכנית חינוכית בינלאומית שפועלת כיום בכ- 40 מדינות, התוכנית מיועדת לילדים ובני נוער (כיתות א'-יב') מכל הארץ ופועלת בכל מסגרות החינוך. מטרת התכנית היא לגרום לילדים להאמין ביכולתם ליצור שינוי בסביבתם.
התכנית אומצה בישראל על ידי עמותת "רוח טובה" מקבוצת אריסון ועמותת "מלאכי יום הולדת", במטרה להעצים ילדים ונוער להאמין שבאפשרותם ליצור שינוי לטובה בחברה ובסביבה שלהם.
התכנית מנחה את הילדים לעצב פתרונות לבעיות אשר מפריעות להם בסביבה בה הם חיים, ליזום פרויקט בו ימצא פתרון לבעיה ובכך גם ליצור שינוי אמיתי. סיום התהליך כולל תערוכה ארצית בה מוצגים הפרויקטים ואף נבחרת קבוצה מנצחת, שנציגיה יישלחו לייצג את ישראל בכנס הבינלאומי של "יוצרים שינוי".
נשמח להציע לכם מגוון אפשרויות כיצד להשתלב ולקחת חלק בתכנית. לפרטים נוספים מוזמנים להיכנס לאתר שלנו ולפייסבוק ובמידה והנכם מעוניינים בקביעת מפגש היכרות, חשיפה, הדרכה או הבהרה אתם מוזמנים ליצור קשר עם עינה בטלפון: 054-4703197 03-5436874 או במייל dfcisrael@gmail.com