בשביל הצמיחה: כחלון מתכנן להוריד את המע"מ באחוז
"ידיעות אחרונות": בין הגורמים להחלטתו של שר האוצר - גביית המסים הגבוהה וההאטה בצריכה ובהשקעות במשק. המטרות: האצת הצמיחה, הגדלת הצריכה הפרטית וכן הורדה במחירי דירות חדשות, מכוניות ומוצרים רבים אחרים
שר האוצר, משה כחלון, מתכוון להודיע על הפחתת שיעור מס ערך מוסף מ-18% ל-17%. ההחלטה על הפחתת שיעור המע"מ התגבשה אצל כחלון בעקבות גביית מסים הגבוהה גם בחודש אוגוסט, בהמשך לעודפי גבייה שהצטברו בחודשים האחרונים.
לכתבות נוספות בערוץ הכלכלה
שיקולים נוספים התומכים בהפחתת מע"מ: האטה בביקושים מקומיים, בצריכה ובהשקעות, והחשש באוצר שההכנסות העודפות ישמשו להגדלה נוספת של תקציב הביטחון ולא יגיעו לכיסי האזרחים.
בשנים קודמות נהג האוצר לייעד את עודפי ההכנסות ממסים לצמצום החוב הציבורי, מהלך שלדעת כלכלנים באוצר אינו נחוץ עתה, כשהיחס בין החוב לתוצר נמוך יחסית. מכל מקום, אומר בכיר באוצר, "עדיף להוריד יחס זה על ידי האצת הצמיחה".
ברבעון האחרון נרשמה צמיחה אפסית של המשק, שמקורה בין היתר בהאטה בצריכה הפרטית. כלכלנים מצפים, כי הפחתת מס ערף מוסף תביא להגדלת הצריכה הפרטית ובהמשך גם להגדלת ההשקעות במלאי היצרני. הצריכה הפרטית, לצד הייצוא, היתה בעשור שחלף מנוע הצמיחה של המשק.
עוד תוצאה רצויה של הפחתת מע"מ תהיה ירידה במחירי הדירות החדשות. הפחתת מע"מ על דירות מ-18% ל-17% מוזילה דירה ממוצעת חדשה בקרוב לאחוז, כ-15,000 שקל, סכום בהחלט לא זניח.
הוזלה חד פעמית של דירות, מכוניות, מזון ומוצרים ושירותים אחרים תרחיק עוד יותר את האפשרות של אינפלציה חיובית השנה, ולפיכך את האפשרות של העלאת ריבית על ידי בנק ישראל במועד כלשהוא הנראה באופק. צעדו המתוכנן של השר כחלון עומד בסתירה לעמדתה המוצהרת של נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, בעד העלאת מסים דווקא.
לא כל צמרת האוצר שלמה עם הכוונה של השר כחלון. בכירים אחרים מביעים חשש מפני הסתמכות על הכנסות גבוהות ממסים השנה, העלולות להתברר כבעלות אופי חולף (אם למשל תימשך הסערה בבורסות). אך שר האוצר כחלון כבר הוכיח שהוא מוכן לקבל החלטות כלכליות מרחיקות לכת גם כשאין לכך קונסנזוס מלא בין פקידי משרדו.
הידיעה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"
איך ניתן לסייע לייצואנים? צפו