שתף קטע נבחר

 

לא רק בהריון: למה נוצרים סימני מתיחה - ומה הטיפול?

הם מוכרים לנו כאחת מתופעות הלוואי בהריון, אבל מתברר כי סימני המתיחה עלולים להופיע גם בשלבים אחרים במהלך החיים. למה זה קורה ומה הטיפול שיכול לעזור להתמודד?

בשיתוף סופר-פארם

 

במהלך החיים עובר העור שלנו שינויים רבים והסימנים, המוכרים לכולנו בשם "סימני מתיחה", ניכרים על גופנו. הם נפוצים בקרב מתבגרים שגופם משתנה, אצל מבוגרים, אצל נשים אחרי הריון, אחרי דיאטה, לפני דיאטה, ובעצם כמעט בכל שלב בחיים.

  

ד"ר אלכס אלטס, מומחה ברפואת עור, מסביר: "הסימנים מופיעים באזורי הגוף בהם העור נמתח במהלך התקופה. הדוגמה הקלאסית היא היריון, כאשר הבטן הגדלה מותחת את העור. בשלבים הראשונים העור מצליח להתאים את עצמו ולהתגמש, אך בשלב מסוים הוא "נכנע" למתיחה ומתחיל להיקרע".

 

קיראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

מה קורה לעור?

הקרעים מתרחשים בסיבי הקולגן והאלסטין בעומק העור, והם נראים כפסים או קווים, כאשר האורך והעובי שלהם משתנה ואינו קבוע. גוון הסימנים משתנה בהתאם ל"וותק" - פסים טריים יותר הם בגווני אדום-ורוד (Red striae) כשבהמשך מתרחש תהליך של הלבנה עד שהם מקבלים גוון בהיר-לבן (White striae).

 

היריון, כאמור, זו הדוגמה הקלאסית ואכן סימני מתיחה מופיעים אצל כ- 90% מהנשים ההרות. עם זאת, זוהי אינה הסיבה היחידה לסימני מתיחה. סימני מתיחה מתפתחים בקרב כ- 70% מהנערות המתבגרות, בעיקר באזורים המתרחבים בקצב מהיר כגון אגן, ירכיים ושדיים.

 

גם על בני הנוער התופעה אינה פוסחת: כ- 40% מהם יפתחו סימני מתיחה בגב (בצמיחה מהירה מדי לגובה) ובאזור הכתפיים יופיעו סימני מתיחה בעיקר בקרב ספורטאים עקב גדילתה של מסת השריר. כמו כן, השימוש בסטרואידים האנאבוליים, בעיקר בתחום של Body building מגביר מאד את הסבירות להיווצרותם של סימני המתיחה.

 

מצבים נוספים בהם שכיחות הסימנים גבוהה מהרגיל: עלייה מהירה במשקל הגוף (השמנה), רמות גבוהות של קורטיקוסטרואידים בדם כחלק ממחלות מסוימות או בעקבות טיפול תרופתי (תסמונת קושינג) וכן עקב שימוש מופרז במשחות המכילות הורמונים.

 

בכל מקרה, אין לסימני המתיחה השפעה על מצב הבריאות, אולם הם מהווים בעיה אסתטית לסובלים מהם.

 

90% מהנשים בהריון סובלות מסימני מתיחה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
90% מהנשים בהריון סובלות מסימני מתיחה(צילום: shutterstock)

 

הטיפול היעיל

א. מניעה

לדברי ד"ר אלטס, הדרך הטובה להתמודד עם כל בעיה זה למנוע אותה. כך למשל מתאמנים יכולים לתכנן את גדילתה של מסת השריר באופן הדרגתי ולהימנע משימוש בסטרואידים. בצורה כזו העור יצליח להתאים עצמו לנפח העולה ולא יקרע.

 

בסימני מתיחה הנובעים משימוש בתרופות, כולל משחות, ניתן להגביל או למנוע את הופעת הפסים על ידי היצמדות להוראות הרופא באשר למינונים ומשך הטיפול.

 

במקרים בהם לא ניתן לשלוט בקצב הגובר של מתיחת העור, כמו בהיריון או בתקופת ההתבגרות, יש מקום לפעולות המגבירות את גמישות העור, הן בניסיון למנוע והן כחלק מטיפול בסימני המתיחה. לצורך זה משתמשים בשמנים בהרכבים שונים אשר חלקם פותחו במיוחד לבעיית סימני המתיחה.

 

ב. טיפול

הטיפול בסימני המתיחה אינו הכרחי, אך קיים עבור מי שהסימנים מפריעים לו מבחינה אסתטית:

 

מריחת תכשירים מקומיים על בסיס לחות ו/או עם מרכיבים תרופתיים.

 

אליעז רז, רוקח סופר-פארם, אומר כי ישנם בשןק תכשירים למניעת סימני מתיחה המיועדים לנשים בהריון, אך ניתן, כמובן, להשתמש בהם גם במקרים אחרים ואצל גברים. התכשירים השונים מבוססים על שמן נבט חיטה, העשיר בוויטמין E המגמישים ומלחחים את העור.

 

"ניתן להשתמש בשמן עצמו, למי שאין בעיה עם המרקם השמנוני שלו, ולמי שמעדיף בצורת קרם, קיימים מספר תכשירים בשוק, הניתנים לרכישה בחנויות הטבע ובתי המרקחת. לנשים בהריון, מומלץ להשתמש כבר בשלב בו הבטן מתחילה לגדול והעור מתחיל להימתח.

 

"שימוש מוקדם בתכשירים יגמיש את העור ויפחית התפתחות סימני מתיחה, וכמו כן את הגרד המתלווה אליו. את התכשירים מומלץ למרוח ולעסות לעור פעמיים שלוש ביממה, או לפי הצורך".

 

בין המוצרים שיכולים לתת מענה:

שמן הריון (וולדה) - מבוסס כאמור על שמן נבט החיטה, לבנדר ושמנים אתריים נוספים.

קרם אלסטן (פריגו) - קרם אינטנסיבי על בסיס חמאת שיאה, חמאת קוקוס, ויטמיני e, c.

קרם לסימני מתיחה (תפוח) - קרם קליל ונעים המבוסס על שמן אבוקדו, אובליפיחה, שמן חוחובה, ויטמין e, ושמן נבט חיטה.

ליידי פיצפון (ד"ר פישר) - קרם המבוסס על שמן נבט חיטה, שמן שקדים, שמן קלנדולה, שמן אבוקדו, שמן זרעי ענבים.

קרם סטריאה (מאמי קר) - קרם המבוסס על חמאת שיאה ופיטוסטרולים המופקים משמן האבוקדו.

שמן הריון אלטמן מבית פלקסיטול - בעל פורמולה ייחודית סינרגיסטית של תמציות צמחים ושמנים אתריים כמו: שמן רוז-היפ, שמן אבוקדו,שמן קלנדולה, שמן אבוקדו, ויטמין E, שמן זית ושמן ארניקה.

 

ד"ר אלטס מוסיף כי גם מוצרים המתמחים בטיפול בסימני מתיחה דוגמת Bio-Oil, עשויים להפחית את הסיכוי להופעת סימני מתיחה חדשים ולטפל באלה הקיימים. 

 

קילופים/שיופים כימיים או מכניים (פילינג, דרמברציה וכד').

 

הזרקות כגון מזותרפיה, כאשר לאזור הנגוע מוחדרת נוסחה היוצרת תנאים לשיקום העור הפגום.

 

טכנולוגיות המשתמשות באנרגית אור (לייזר, IPL), גלי רדיו, אנרגיות משולבות (ELOS, E-Two וכד').

 

שילוב שיטות שונות להשגת תוצאות מיטביות. למשל, גלי רדיו בשילוב עם הזרקות וטיפול מקומי ביתי בין הטיפולים הרפואיים.

 

חשוב לזכור כי הטיפולים לסוגיהם אינם מעלימים לחלוטין את סימני המתיחה לחלוטין, אלא משפרים את המרקם והמראה שלהם. 






פורסם לראשונה 02/09/2015 15:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך מטפלים בסימני מתיחה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים